Boks in kakšno opremo potrebujemo za trening te plemenite veščine?

Boks, je borilni šport, ki ga mnogi imenujejo tudi plemeniti šport. Njegovi začetki segajo že v čas pred antiko (več o boksu, pravilih boksa in njegovi zgodovini si lahko preberete na tej povezavi). Opremo, ki pa jo poznamo in uporabljamo še danes pa so v boksu začeli uporabljati v začetku 19 stoletja.

Boks je še dan danes izredno preprost in poceni šport. Oprema za boks, ki jo potrebujemo za rekreativni trening boksa ni obširna. Ko pa govorimo o resnejših treningih, pa je pripomočkov nekaj več, a še vedno v primerjavi z drugimi individualnimi športi, precej malo.

V spodnjem besedilu vam bom na kratko predstavil vse izdelke, ki so potrebi za trening boksa (trening v skupini) za rekreativce in malo bolj zagnane rekreativce. Opremo za boks bom na kratko tudi opisal, tako da bodo tudi čisti laiki vedeli zakaj se uporabljajo določene stvari v tem plemenitem športu.

Boksarske rokavice

Najbolj osnova oprema pri boksu so gotovo boksarske rokavice. V različnih oblikah, velikostih in teži jih poznamo že več stoletij. Dandanes pa se za rekreativni boks v veliki večini uporabljajo klasične boksarske rokavice (angleškega stila), ki so težke 10oz. Pojavljajo se tudi rokavice za boks težke 8, 12, 14 ali celo 16oz rokavice. Težjih in večjih pa v rekreativnem boksu praktično ne srečamo. Teža rokavic za boks je pomembna zaradi tega, ker so težje rokavice navadno tudi večje in bolj oblazinjene. Vendar, kot rečeno, pri rekreativnem boksu, kjer se tudi sparing izvaja s veliko kontrole in mehkobe, nudijo 10oz rokavice navadno več, kot dovolj zaščite, da ne pride do neprijetnih poškodb.

Rokavice za boks 12oz
boksarske rokavice 16oz

Rokavice za rekreativni boks

Rokavice za boks, ki jih uporabljajo rekreativci so največkrat izdelane iz umetnega usnja. To so rokavice srednjega do nižjega cenovnega in kakovostnega razreda. Rokavice višjega cenovnega in kakovostnega razreda pa so navadno izdelane iz govejega usnja. Kvaliteto rokavic za boks pa ne sodimo samo po materialu v katerega so oblečene, ampak tudi po kvaliteti pene, kvaliteti šivalne niti in seveda izdelave.

Kvaliteta pene je izredno pomembna, saj je od nje odvisno, kako varen bo nasprotnik, ki bo od mene prejel udarec. Polnil poznamo kar precej. Velikokrat proizvajalci pri tem delu rokavic varčujejo, saj uporabnik težko ve, kaj je v rokavici. Pri SUD-u pa uporabljamo tudi za rokavice nižjega cenovnega razreda zelo kvalitetno peno, ki močno pripomore k varnosti med samimi borbami.

Rokavice se razlikujejo tudi po načinu zapenjanja na roko. Vendar po veliki, veliki večini se uporabljajo rokavice z zapestnim trakom na ježka. Ta zapestni trak je zelo dobro če je dovolj širok, tako da se rokavico zares dobro pritrdi na roko.

Cenovno se razpon rokavic, ki se jih po mojem mnenju splača kupiti za rekreacijo in so izdelane tako, da vam bodo služile vsaj eno sezono, giblje nekje med 25 in 80€. Za 25€ boste dobili rokavice za boks, ki so precej preproste, kvaliteta pene je zadovoljiva enako pa je z materialom v katerega so oblečene in kvaliteto izdelave. Za okoli 30-40€ pa se že dobi rokavice, s katerimi boste verjetno, kot rekreativec zelo zadovoljni. Pri SUD-u imamo v ponudbi zelo kvalitetne rokavice nižjega cenovnega razreda, ki po vrhu zgledajo še zelo atraktivne. Kvalitetne usnjene rokavice pa se začnejo nekje pri 60-ih €, pa vse tja do 80€ in več.

Povoji za roke

Povoji za roke oz. bandaže so oprema za boks, ki ni 100% nujna, ampak je vseeno nepogrešljiva. Povoji za roke so pomembni zaradi več stvari. Prva in bolj pomembna stvar je zaščita dlani, členkov in zapestja. Dobro povita roka je zaradi bandaže bolj varna, kot roka, ki ni povita. To je podobno, kot pri košarki in gležnjih. Drugi pomen, zakaj so bandaže zelo pomembne pa je higienski. Da, prav ste prebrali, higienski. Boksarske rokavice se namreč ne perejo, in lahko si predstavljate, koliko potu pristane v rokavici z meseci, morda celo leti uporabe. Bandaže vpijajo znoj in seveda jih je priporočljivo redno prati, tako da so rokavice ob uporabi bandaž precej manj zasmrdele oz. se kasneje osmradijo.

Povoji za roke

Video: primer povijanja rok s 3,5m povojem

Poznamo več vrst bandaž, razlikujejo se po sestavi in po dolžini. Rekreativci največkrat uporabljajo 3.5 metrske povoje. Obstajajo pa povoji vse od 2,5 pa do 5 metrov. Po moje mnenju so bandaže, ki so krajše, kot 3.5 metrov neuporabne, saj so prekratke. 5 metrske bandaže pa so primerne za tiste bolj zahtevne borce, ki imajo že malo več znanja v povijanju rok.

Kar pa se tiče materialov pa so bandaže neraztegljive (100% bombaž), pol raztegljive (nekaj bombaža in nekaj poliestra) in raztegljive (malo bombaža in več poliestra). Najbolj popularne in po mojem mnenju tudi najboljše so pol raztegljive bandaže.

Bandaže za povijanje rok

Video: primer povijanja rok s 5m povoji.

Pri povijanju rok z bandažo morate biti pazljivi na nekaj stvari. Kako si povijate roke (tehnika povijanja) in kako močno oz. tesno si povijate roke. Preveč tesno povite bandaže vam bodo blokirale pretok krvi do prstov, kar boste občutili v pekoči bolečini v prstih. Preveč ohlapno povijanje pa se bo pokazalo tako, da se vam bo bandaža podrla in ne bo opravljala svoje osnovne funkcije. Kako se pravilno povija roke s 3.5 in 5 metrskimi bandažami pa si lahko pogledate tudi na priloženih filmčkih.

Ščitnik za zobe

Ščitniki za zobe so morda celo najbolj pomemben kos opreme za boks. Vsaj tako je moje mnenje. Zakaj? Zelo rad imam svoje zobe in jih ne želim zgubiti zaradi teh nekaj €, ki bi jih privarčeval, če ščitnika nebi kupil.

Tudi pri ščitnikih za zobe imate na izbiro veliko različnih možnosti. Prva delitev ščitnikov za zobe je ta, katere zobe vam ščitijo. Poznamo ščitnike za zgornje zobe (daleč najbolj popularni ščitniki za zobe)(za vrsta ščitnikov povsem zadostuje za rekreacijo, tudi če je ta bolj resna) in ščitnike, ki vam pokrijejo tako zgornje, kot spodnje zobe. Pri slednjih ščitnikih je največkrat težava, ker je dihanje skozi usta ob uporabi teh ščitnikov praktično nemogoče. Ker pa večina ljudi ob velikih naporih lažje dihamo skozi usta je jasno, zakaj so ščitniki za zgornje zobe toliko bolj popularni.

Ščitniki za zobe se razlikujejo tudi po materialih iz katerih so izdelani. Ne bom se dotikal vsem različic, ampak bom govoril o najbolj pogosti možnosti. Najbolj popularni ščitniki so ščitniki, ki se jih prilagodi tako, da se jih zavre v vreli vodi in se jih nato oblikuje po svojih zobeh. V kolikor vam v prvem poizkusu ne uspe, vajo enostavno ponovite.

Ščitnik za genitalije

Tudi ščitnik za genitalije je eden od ključnih pripomočkov pri varnosti, sploh pri moških. Še precej bolj nujen je pri športih, kjer so v borbah vključene tudi noge. Pri boksu se navadno uporabljajo zgolj na tekmovanjih. Največkrat pa se uporabljajo povsem preprosti ščitniki za genitalije, ki so tudi najcenejši in najbolj udobni za nošenje. Ščitniki za genitalije vsebuje plastično posodico, ki ščiti moško bogastvo pred netočnimi udarci nasprotnika. Ščitniki so navadno na voljo v različnih velikosti, vse od XS pa vse do XL.

Boksarske hlačke

Hlače za boks so oprema, ki seveda ni obvezna, saj lahko uporabljate na treningih tudi vsake druge kratke hlače. Ampak so vseeno hlače za boks zelo specifične in drugačne od vseh ostalih hlač. Navadno so izdelane iz brušenega satena, ki je svetleč in daje boksarskim hlačam poseben videz. Boksarske hlače so zaradi širokega pasu in lahkega materiala tudi zelo udobne za nošenje in borca ne ovirajo pri gibanju. Hlače so navadno tudi zelo zračne, tako da v njih tudi ni pretirano vroče.

boks

Hlače za boks lahko dobite v najrazličnejših barvnih kombinacijah. Najbolj popularne pa so dolge kratke hlače, do kolen, največkrat v črni barvi.

Copati za boks

Boksarski copati so prav tako, kot boksarske hlače zelo specifičen del boksarske opreme. Saj se zelo razlikujejo praktično od vseh ostalih športnih copat. Copati za boks so verjetno tudi del opreme, ki ga ima najmanj boksarskih rekreativcev. Copati so navadno izredno lahki s tankim podplatom, tako da borec kar najboljše čuti podlago in je kar se da stabilen. Večina boksarskih copat je visokih, tako da lahko rečemo, da to niso več copati, ampak škornji.

Bolj kvalitetni boksarski copati so izdelani iz govejega usnja, cenejši pa so navadno izdelani iz umetnih materialov.

Čelada za boks

Boksarska čelada je še en od pripomočkov, ki ga večina rekreativcev nikoli ne preizkusi. Čelade za boks se navadno uporabljajo pri borcih, ki imajo močnejše sparinge, da se obvarujejo pred morebitnimi poškodbami. Pri rekreativcih, ker pa, kot smo že ugotovili, so sparingi zelo kontrolirani, čelade ponavadi niso praksa. Seveda, pa so nekateri posamezniki, ki si zaradi svojega poklica ne smejo privoščiti, da bi imeli na obrazu kakšno modrico ali prasko. Taki posamezniki pa uporabljajo čelade z zaščitnimi mrežami, ki pa ščitijo tudi obraz in ne samo glave.

Boksarske čelade so po večini izdelane iz umetnih materialov. Saj so zaradi tega precej cenejše, sama trpežnost in kvaliteta pa zaradi tega ne trpita preveč. Seveda pa se na trgu dobi tudi usnjene čelade.

Velikosti čelad se prav tako merijo vse od S pa do XL. Se pa tudi pri vsaki čeladi ne glede na velikost ta prilagodi tudi glede na vsakega posameznika. To se naredi z ježkom in vezalkami, ki poskrbijo, da čelade ustrežajo praktično na vsako glavo. Mogoče še eno malenkost, ki se mi jo zdi pomembno omeniti. Močno priporočam, da si, če si že kupujete čelado priskrbite tako, ki je po notranji strani čelade oblečena v “semiš”. Saj so take čelade precej boljše in bolj uporabne, predvsem, ko se glava spoti.

Tako, obdelali smo boksarsko opremo. Če bi želili kaj dodati, ali imate še kakšno vprašanje nam pišite v komentar ali pa na naš Email naslov info@sud.si.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

seventeen + nineteen =