Fokuserji za boks

Fokuserji za boks so posebne rokavice, ki se nataknejo na dlani in jih trener uporablja, kot premične tarče, rokavice, katerim se vadeči izmika… Fokuserji za boks se običajno uporabljajo pri treningih boksa in vseh drugih borilnih veščin, kjer se uporablja ročna tehnika.

Fokuserji za boks XS

Fokusejri naj bi izvirali iz tajskega boksa, kjer so jih na daljnem vzhodu uporabljali na urjenjih tamkajšnji borci. V ZDA naj bi se ta koncept treninga prvič pojavil že v 18. stoletju. V začetku so bili boksarski fokuserji copatam podobne oblazinjene tarče. Le-te so služile temu, čemur danes služijo fokuserji za boks, ki jih poznamo. Zanimivo je, da se ta oblika fokuserjev ni razširila v širsko uporabo. Sodobna oblika fokuserjev za boks se je prvič pojavila nekje v 60ih letih prejšnjega stoletja, ko je vsem dobro poznani Bruce Lee na enem od svojih treningov uporabljal usnjene fokuserje za boks. Vendar se tudi ta oblika fokuserjev ni »prijela« vse do začetka 90ih let. Takrat pa so se fokuserji za boks počasi začeli uporabljati tudi v profesionalnem boksu. Danes so trenerjeve rokavice, kot fokuserje imenujejo nekateri, nepogrešljiv vadbeni pripomoček za vse profesionalne borce in vse pogosteje tudi za rekreativce na njihovih treningih.

Uporaba fokuserjev

Fokuserje se vedno uporablja v paru. Osebo, ki drži fokuserje oz jih ima nadete na dlani v tem članku imenujem trener. V realnosti, ni nujno, da je to trener, lahko je to zgolj naš trening partner oz. nekdo od vadečih. Pravilo pa je, da oseba, ki drži fokuserje kliče akcije oz. kombinacije udarcev, izmikov ali drugih tehnik, ki jih nato tisti, ki trenira poizkuša kar se da pravilno izvesti. Delo s fokuserji je lahko zelo kompleksno, saj trening z njimi od vadečega zahteva ogromno motoričnih, miselnih in tehničnih spretnosti. Lahko pa se trening prilagoditi vsakemu posamezniku, tako da so lahko kombinacije s fokuserji povsem enostavne (nap. Prvi + drugi direkt).

Trening s trenerjevimi rokavicami je navadno dopolnilo k treningom sparinga, oz. borb na treningih. V paru s trenerjem vadeči izpopolnjuje svoje tehnične spretnosti, hitrost, natančnost, kombinacije udarcev in izmikov. To velja tako za izmike s telesom, kot tudi za nogama. Pri takšnem treningu lahko vadeči trenira z močnejšimi udarci, ali pa dela s šibkejšimi in večjo frekvenco. Kombinacij in idej za trening s fokuserji izkušenemu trenerju z malo domišljije ne mora zmanjkati.

Fokuserji so zelo naporni tudi za trenerja!

Je pa trening s fokuerji zelo naporen tudi za trenerja. Njegova vloga ni samo da kliče akcije in drži roke v zraku, vendar mora v akcijah zelo aktivno sodelovati in imitirati borbo. Po aktivnem treningu s fokuserji je tudi trener zadihan in močno prepoten. Tako, da je dober trener tudi sam v solidni če ne že dobri fizični kondiciji, saj drugače ne more dajati pravega tempa svojemu vadečemu. Tudi pravilna tehnika »prejemanja« udarcev v fokuserje je zelo pomembna pri preprečevanju morebitnih poškodb v sklepih trenerja. Zamislite si, koliko udarcev morajo absorbirati roke trenerja, ki ima celo telovadnico vadečih. Ob nepravilnih tehnikah in slabi opremi (fokusejrih) se bolečine pojavijo zelo hitro. Zato mora trener ob udarcih, iti s roko proti udarcu vadečega, tako da nekoliko omili silo ob stiku pesti vadečega in dlani trenerja. Pri nošenju trenerskih rokavic je tudi pomembno, da je dlan in nasploh roka čim bolj sproščena, in da so gibi mehki in povezani.

Uporaba trenerskih rokavic v kombinaciji z drugimi vadbenimi pripomočki

Fokuserje za boks se velikokrat uporablja samostojno, brez kakšne druge opreme. Sploh če treniramo samo udarce proti glavi, izmike in ostale motorične tehnike.

Skupaj s fokuserji za boks se lahko uporabljajo še nekateri drugi vadbeni pripomočki. Najpogosteje pride v poštev trenerjev ščitnik za telo. To je tudi odličen vadbeni pripomoček, ki je odlično dopolnilo za trenerjeve rokavice in trening udarcev v predel telesa. Pa tudi za kombinacije udarcev v glavo, izmikov in nato ponovno napadov v telo (predel trebuha, ledvic, jeter, pleksusa, srca). Dober trenerjev ščit za telo mora trenerju omogočiti nemoteno premikanje rok in telesa. Ob enem pa mora ščititi trup pred močnimi udarci vadečega. Zelo pomembno je tudi, da je trenerjev ščit za telo kolikor se da fiksno pritrjen na telo trenerja, tako da ga med treningom ne ovira.

Po čem se fokuserji za boks med seboj razlikujejo?

V zadnjih letih se je razvilo veliko število različnih fokusejrev za boks. Ti se med seboj razlikujejo tako po obliki, velikosti materialov iz katerih so izdelani, ter tudi namembnosti.

Ščitnik za trebuh in telo

Pri SUD-u najbolj zagovarjamo tisto, kar se je pri klubih, s katerimi najtesneje sodelujemo, izkazalo za najboljše. Naše izkušnje so, da morajo biti fokusejri izdelani iz zelo kvalitenih in trpežnih materialov. Zunanja obloga je najboljše, če je iz zelo kakovostnega govejega usnja. To je material, ki po naših izkušnjah edini zdrži sorazmerno dolgo življensko dobo izdelka. Na razpolago so tudi fokuserji, ki so izdelani iz sorazmerno trpežnih umetnih materialov, vendar jih pri nas nimamo v ponudbi, ker se trenerji skoraj brez izjeme odločajo za usnjene različice.

V notranjosti imajo kvalitetni fokuserji za boks kombinacijo različnih pen. En sloj pene je bolj kompakten in drži obliko fokuserja, drugi sloj pa je narejen iz pene, ki dobro absorbira udarce. Le tako lahko kar se da zaščitimo trenerja in njegove sklepe pred prehitrim iztrošenjem in bolečinami.

Zelo pomemben del fokuserjev za boks pa je tudi sama oblika. Po naših izkušnjah in predvsem izkušnjah trenerjev so fokuserji, ki so ravni praktično neuporabni. Zakaj? Ker trenerju ne dajejo opore in moči, ki jo potrebuje v predelu zapestja. Dobre trenerske rokavice so ravno prav vbočene, da »pašejo« v dlan trenerja. Že sam občutek roke v takem fokuserju je povsem nekaj drugega, kot v fokuserju, ki je raven. Pri sami velikosti fokuserjev so mnenja nekoliko deljena, vendar je dejstvo, da se trendi spreminjajo. Trenerji nikoli niso marali velikih trenerskih rokavic, vendar so bile le-te vedno sorazmerno majhne. Vendar v zadnjih letih te posajajo praktično tako majhne, kot so velike dlani trenerjev.

Zakaj je to dobro?

To je dobro iz več vidikov. Prvič, so fokuserji lažji in tako bolj prijazni do trenerjevih rok, ob tem pa so tudi bolj vodljivi in manj moteči pri izvajanju tehnik in udarcev. Drugič pa manjša površina fokuserjev sili vadečega k bolj natančnim udarcem, kar pa je eden poglavitnih ciljev treninga s fokuserji.

Za zelo pomemben del fokuserjev se je izkazala tudi »tarča« oz. točka na sredini udarne površine trenerskih rokavic. Ta točka ni tam samo zaradi lepšega, vendar pomaga vadečemu najti cilj njegovega udarca in tako pomaga tudi trenerju pri preprečevanju bolečin v sklepih. Saj ravno netočni udarci, ki niso izvedeni v sredino dlani povzročajo največja trenja v sklepih in so tudi na dolgi rok največji krivci (v kombinaciji z nepravilno tehniko in slabo opremo) za bolečine v sklepih trenerjev. Tarčo oz. piko sredi fokuserja dostikrat nadomeščajo logotipi ali kakšne druge oznake, ki lahko tudi služijo, kot tarče.

Na tej točki je vredno omeniti tudi to, da se točno zadet udarec v fokuser ne le čuti (s strani trenerja in vadečega) vendar se ga tudi sliši. Zanimivo je, da se praktično vedno veste kdaj vadeči točno zadane udarec že samo če ste v prostoru in poslušate zvoke udarcev. Ta zvok se sicer sliši veliko lepše pri vbočenih trenerjevih rokavicah, kot pri ravnih.

fokuserji za boks

Kaj še povedati o treningu s fokuserji za boks?

Morda je vredno omeniti še rokavice s katerimi je najboljše, da trenirajo vadeči. Z vidika vadečega so to zagotovo rokavice za trening na boks vreči. Te rokavice so lahke, udobne in okretne, tako da ima vadeči odličen občutek in tudi kontrolo nad udarci. Po drugi strani pa so to rokavice, ki so za trenerja najmanj prijazne, saj so zaradi minimalne oblazinjenosti udarci tudi najmočnejši. Za trenerja je najboljše, da so rokavice čim težje in kar se da oblazinjene. Torej klasične sparing rokavice, ki so težke 16oz.

Katere rokavice boste uporabljali je vaša odločitev, vendar je vredno razmisliti in jih prilagoditi namenu treninga. Če delate na hitrosti in so udarci blagi, lahko brez težav uporabljate rokavice za trening na boks vreči, ali 10oz rokavice za boks, če pa trenirate močnejše udarce, pa premislite, da pred tem nataknete svoje 16oz rokavice za boks.

Zaključek

Ideja o fokuserjih za boks je stara že več, kot 200 let. Sodobne fokuserje za boks poznamo že več, kot pol stoletja, a vendar se je ta izredno enostaven in uporaben trening pripomoček uveljavil šele v zadnjih dobrih 20ih letih. Noro bi bilo, da če treniramo boks ne izkoristimo enega najbolj uporabnih pripomočkov za napredek v svojem napadu, obrambi in koordinaciji. Ob nakupu fokuserjev za boks se prepričajte o njihovi kvaliteti in uporabnosti, ter kupite fokuserje, ki vam dobro »sedejo« na dlan. Verjamemo, da vam bodo SUD-ovi fokuserji na dlan »sedli« odlično!

Upload Image...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

1 + 17 =