Kaj je funkcionalna vadba in kaj je funkcionalno telo?

Že sama beseda funkcionalna vadba nam pove, da gre za vadbo, ki bo našemu telesu dodala – povečala funkcionalnost. Kaj to pomeni? Moje osebno mnenje je, da si funkcionalen, takrat, ko se lahko lotiš zelo širokega spektra različnih izzivov, pa naj bo to v športu (tek na 10, 21 in več km, kolesarjenje 50-100 in več km, pohodi v gore, rolanje, igra odbojke, košarke, nogometa, trening na “štangah”, da znaš narediti preval in še in še, a vse to brez posebnih predpriprav), ali pa delu okoli hiše in v njej (da si sposoben delati z lopato, metlo, da lahko splezaš na drevo, vrtnariš ali pa samo plešeš…). Torej, da ti telo služi tako pri natančnih, spretnih gibih, pri vzdržljivostnih izzivih, ko potrebuješ moč ali pa samo normalno koordinacijo gibov.

Kako na moje telo vpliva takšna oblika vadbe?

1. Neglede na to, kaj posameznik dela, funkcionalna vadba ti lahko pomaga. Verjetno se vsi strinjamo, da samo s treningom funkcionale vadbe ne bomo nikoli postali ekstremno mišičasti, ali pa ekstremno vzdržljivi. Vendar pa večina tudi teh “skrajnih” primerov športnikov, kot so maratonci, kolesarji, body builderji in podobni, v svoje treninge vključuje elemente funkcionalnih vadb, ker jim pomaga pri dosežkih v njihovih panogah. 

2. Druga močna točka funkcionalne vadbe je sama evolucija oz. kako se naša telesa razvijajo v otroštvu. Razvijamo se skozi igro, skozi enostavne ” funkcionalne vaje” (plazenje, počepi, poskoki, plazenje, ravnotežje…), ki iz tedna v teden postajajo vedno bolj zahtevne, dokler svojih teles ne obvladujemo kolikor pač jih.

3. Verjetno se boste strinjali, da je zelo pomembno kje naša telesa najboljše funkcionirajo in so najbolj “praktična” pri vsakodnevnih izzivih. Povsem logično je, da je to nekje v stičišču optimalne hitrosti, moči, vzdržljivosti, natančnosti, ravnotežja, koordinacije, pa tudi volje… Vse te točke pa verjetno najlažje združimo prav v funkcionalnih treningih.

4. Sama funkcionalna vadba velikokrat posnema gibe iz naravnega okolja in je za večino ljudi bolj enostavna. Za razliko od kakšnih posebnih motoričnih gibov pri drugih športih (tek čez ovire, pravilen met na koš, lep udarec pri tenisu, ali golfu, pravilno dvigovanje velikih bremen, pravilno plavanje) in je tudi zato bolj primerna za najširši sprekter ljudi.

SUD-ov trener, za vse, ki iščete kvalitetne in prilagojene treninge.

5. Pri dobri funkcionalni vadbi stimulirate mišične skupine celotnega telesa, predvsem pa se ogromno dela na sami “stabilizaciji” telesa, kjer se stimulira tiste majhne skoraj nevidne mišice, ki pa naredijo dodano vrednost pri naši funkcionalnosti. Zelo pa tudi pripomorejo pri vsakdanjih stvareh, kot so lepa drža, življenje brez bolečin v hrbtu…

6. Ena bolj pomembnih točk, ki govori v prid takšnim vadbam je tudi ta, da je funkcionalna vadba sorazmerno poceni, da je enostavna (to smo omenili že zgoraj), mogoče jo je izvajati praktično kjerkoli in ima zelo široko izbiro različnih načinov treningov (od vseh vadb z lastno težo z ali brez pripomočkov, do cros fitov…)

7. Seveda pa se moramo na koncu vseeno vprašati, kako lahko tudi tako vsestransko in enostavno vadbo izvajam varno in produktivno. Priporočam vam, da se pridružite kakšni skupini, da se naučite pravilnega izvajanla tudi teh enostavnih vaj. Priskrbite si tudi primerno opremo (na naši spletni strani boste našli odlične športne blazine za domačo in profesionalno uporabo, pa suspenzijske naprave, razne ročke za skleceelastike…) za vaše želje in cilje, poskrbite za pravilno prehrano (za vprašanja glede te teme me tudi lahko kontaktirate) in bodite vstrajni.

Verjamemo, da se v besedilu našli nekaj tudi zase. Veseli bomo vaših komentarjev in razmišljanj. Še bolj pa rezultatov iz prakse. Želimo vam prijetno in varno vadbo!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

6 − five =