Kako izbrati pravo judo kimono

Veliko staršev se znajde pred izzivom, ko njihovi mladi nadobudneži začnejo s treningom novega športa ali pa česa drugega. Pri tem pa sami nimajo dovolj niti osnovnega znanja za nakup opreme. Večina staršev se seveda obrne na trenerja in mu zaupa z izbiro najboljše opreme za otroka. Nemalo pa je tudi staršev, ki se malce poglobijo v celotno stvar in želijo preveriti kakšna oprema (lahko tudi inštrument, igralo, copati, judo kimono, karate kimono…) bi bila najbolj optimalna za njegovega otroka. Pri besedni zvezi najbolj optimalna, ne mislim najdražja, najboljša, najbolj znana blagovna znamka, ipd. Ampak mislim na kombinacijo tega, kaj otrok potrebuje, kaj trg ponuja, kaj si lahko starš privošči in še kakšen parameter lahko hitro dodamo.

Podobna dilema se pojavi pri odraslih, ki se začnejo ukvarjati s športom, ki jim je poznan samo površinsko. V našem primeru bomo govorili o judu. Če se osredotočim na judo kimono in kupovanje le-teh. Lahko rečem, da je nakupovanje več ali manj zelo enostavno, seveda če vemo kaj potrebuje otrok oz. mi in kaj so neki pričakovani standardi pri judo kimonah. Pri SUD-u vedno strmimo k temu, da imamo pri kimonah kar se da najboljši kompromis med kvaliteto materiala (teža materiala + sestava), šivov, krojem, izgleda in cene.

Kakšen naj bi bil optimalen kompromis med vsemi temi spremenljivkami?

kimona za judo ali ju-jitsu

Judo kimone so največkrat izdelane iz 100% bombaža. Čeprav se v zadnjih letih vedno podosteje dogaja, da je v tkanini bombažu dodan tudi poliester. Največkrat se to dogaja zaradi cene, saj je mešana tkanina cenejša, kot pa 100% bombaž. Pri otrocih (govorim o kimonah, namenjenim otrokom do cca 150cm višine) je najbolj pomembno da v svojem športu uživajo. Se imajo lepo in da spoznavajo svet športa, gibanja in druženja. Tako, da tudi kimona pri otrocih ni nujno, da je vrhunska. Prvič takšne kimone niso poceni, drugič, otroci jih bodo precej hitro prerasli in tretjič, večina otrok ni sposobnih izkoristiti vseh potencialov vrhunskih judo kimon. Zato smo se pri SUD-u odločili za nekakšno srednjo pot.

V naši ponudbi imamo judo kimono, katerih tkanina je dovolj močna (350g), da kimone služijo svojemu namenu. Se pravi, da jih otroci nikakor ne bodo uničili, raztrgali in da so kimone lepe in udobne. Tudi pri nakupu konkurenčnih kimon, vam svetujemo, da iščete kimone, ki so izdelane iz 300-400g tkanine. Takšne otroške judo kimone, ne samo, da so dovolj močne, ter obstojne za našega otroka, vendar mu bodo na telesu tudi lepo stale. Takšna gramaža tkanine v kimoni je zagotovilo, da kimona ni zgolj “cunja” in da bo visela, na otrokovih ramenih, kot visi klasična majica s kratkimi rokavi na obešalniku.

Pri odraslih je seveda nekoliko drugače. Kimona za judo ali ju-jitsu rekreativce mora biti precej močnejša, kot otroška judo kimona. Tako, da se pogovarjamo o tkanini, ki je težka nekje med 600 in 750g. Pri SUD-u vam ponujamo zelo kvalitetne kimone izdelane iz 650g 100% bombaža. Kimone imajo narejene vse ojačitve na izpostavljenih mestih in bombaž je tkan v zelo trpežno in čvrsto tkanino.

Barva judo kimone?

Tako pri otroških in odraslih kimonah so več ali manj na voljo zgolj kimone v beli barvi, oz. različnih odtenkih bele. Pri SUD-u uporabljamo tkanino, ki je snežno bele barve. Na trgu pa dobite tudi kimone, ki so jajčno bele (nekoliko rumenkaste) barve. Nekaj proizvajalcev ponuja tudi judo kimone v modrih barvah. Vendar pri otroški judo šoli in odrasli rekreaciji to več ali manj ne pride v poštev. Oz. so to navadno dodatni stroški, ki pa niso potrebni. Razen, če imate otroka, ki že tekmuje na uradnih tekmovanjih, ker pa so zahtevane tudi modre judo kimone. Tisti, ki pa trenirate ju-jitsu, še posebaj brazilski ju-jitsu, pa imate precej večjo paleto barv, vse od črne, modre, rdeče, bele…

Kroj judo kimone?

Judo kimono je navadno izdelano po tradicionalnem kroju, ki pa se je kljub vsej tradiciji, ki jo ima judo, v zadnjih letih vseeno nekoliko spemenil. Včasih so bili zgornji deli judo kimon nekoliko daljši, kot so danes in tudi današnje kimone se lepše prilegajo telesu. Pri otrocih je pomembno, da je kroj udoben in da je kimona otroku všeč. Odrasli, pa se morate v kimoni dobro počutiti in judo kimono vam mora lepo sesti na telo. Včasih je to malce težje, saj večina kimon ob prvem pranju še “skoči” skupaj, tako da ob preizkušanju kimone nimamo pravega občutka.

Še nekaj malega o nakupu judo kimone

Nakup judo kimone je precej enostavna stvar, vendar morate vedeti kaj potrebujete, oz. kaj potrebuje vaš otrok in kaj vam kimona, ki jo nameravate kupiti ponuja. Seveda ni nujno, da je poceni slabo in da je tista kimona, ki je draga najboljša. Iščite kompromis, ki bo najboljše zadovoljil vaše potrebe. Tudi zato, smo pri SUD-ovih kimonah za judo vzeli kompromis tako pri teži tkanine, kot pri krojih, ki so bolj sodobni, kot tradicionalni. Če ste članek prebrali do konca, verjamem, da vas bo zanimal tudi članek o boksarski opremi in športnik blazinah. Za konec pa vam želim samo še to, da uživajte v treningu juda ali ju-jitsa in poskrbite, da se bo vaše telo počutilo odlično!

Kako izbrati pravo karate kimono za svojega otroka

Veliko staršev se znajde pred izzivom, ko njihovi mladi nadobudneži začnejo s treningom športa ali pa česa drugega. Pri tem pa sami nimajo dovolj niti osnovnega znanja za nakup opreme. Večina staršev se seveda obrne na trenerja in mu zaupa z izbiro najboljše opreme za otroka. Nemalo pa je tudi staršev, ki se malce poglobijo v celotno stvar in želijo preveriti kakšna oprema (lahko tudi inštrument, igralo, copati…) bi bila najbolj optimalna za njegovega otroka. Pri besedni zvezi najbolj optimalna ne mislim najdražja, najboljša, najbolj znana blagovna znamka, ipd. Ampak mislim na kombinacijo tega, kaj otrok potrebuje, kaj trg ponuja, kaj si lahko starš privošči in še kakšen parameter lahko hitro dodamo. V našem primeru je to karate kimono.

Če se osredotočim na karate kimono in kupovanje le-teh. Lahko rečem, da je nakupovanje več ali manj zelo enostavno, seveda če vemo kaj otrok potrebuje in kaj so neki pričakovani standardi pri karate kimonah. Pri SUD-u vedno strmimo k temu, da imamo pri kimonah kar se da najboljši kompromis med kvaliteto materiala (teža materiala + sestava), šivov, krojem, izgleda in cene.

Kakšen naj bi bil optimalen kompromis med vsemi temi spremenljivkami?

Če začnemo pri materialu iz katerega so izdelane karate kimone. Kar se tiče teže materiala, se ta pri karate kimonah meri v merski enoti OZ, unčah. Poznamo veliko različnih tež karate kimon. vse od 3-4 unč pa vse do 16 in tudi več. In vprašanje, katera teža je zdaj prava na mojega otroka? Po mojih izkušnjah mora biti karate kimona dovolj kompaktna, da na vadečemu lepo stoji. Hkrati pa ne sme biti preveč težka in okorna, sploh pri najmlajših. Zavedati se tudi moramo, da težji, kot je material, dražja je kimona. Zaradi tega, vam svetujem, da pri nakupu otroške karate kimone vzamete kimone ki so težke vsaj 7 unč, pa ne več od 9 unč. Kot rečeno, te kimone ohranjajo lepo obliko (seveda če sta sestava materiala in kroj prava), niso preveč vroče in tudi cenovno so zelo dostopne.

kimona za karate

Tkanina in sestava karate kimone?

Kar se tične sestave materiala, imamo pri SUD-u izkušnjo, da je 100% bombaž super. Vendar pa da je še boljše, da mu dodamo nekaj poliestra, saj so kimone potem trpežnejše in lepše stojijo. Torej govorimo nekje v mešanici med poliestrom in bombažem 50/50 ali 60/40. Tudi teža tkanine je pri karateju pomembna. Ne sicer toliko, kot pri judu, ampak je pomembna. Predvsem v smislu tega, da kimona lepo stoji na otroku, ali pa tudi odtaslemu. Da ni, kot “cunja”, ampak da ima obliko.

Karate kimono in njena barva?

Še ena, za otroke zelo pomembna stvar je barva karate kimone. Po izkušnjah je najboljše, če so kimone snežno bele. V preteklosti smo imeli tudi kimone, ki niso bile povsem snežno bele. Vendar takšne kimone v primerjavi s snežno belimi kimonami ne izgledajo tako atraktivne oz. privlačne. In če ima naprimer večina otrok snežno belo kimono, vaš pa ima nekoliko bolj bež kimono, lahko pride do odpora do treninga…

Še zadnja od pomembnih stvari, ki jih opažamo pri SUD-u je seveda kroj karate kimone v povezavi z izgledom (pozicija in velikost logotov). Pri SUD-u se trudimo, da bi kljub tradiciji, ki ga ima karate, naredili kimone vseeno nekoliko drugačne, bolj privlačne. To pa poizkušamo doseči s privlačnim logotipom, kombinirali smo tudi že s šivi, ki so bili iz drugačne (ne bele) barve. Imamo tudi karate kimono, ki so izdelane v sodobnejšem kroju…

Še nekaj malega o nakupu karate kimone

Če zaključim, karate je ena od oblik rekreacije, ki je zagotovo med cenejšimi. Saj poleg karate kimono na samem začetku ne potrebujete nobenih drugih stroškov. Nakup kimone je enostaven, vendar morate vedeti, da najceneje ni najboljše, prav tako najdražje ni nujno najboljše. Svetujemo, da se odločite za kompromis. SUD-ove kimone za karate so zagotovo eden boljših kompromisov na trgu. Mogoče še za tiste, ki podpirate slovenske blagovne znamke, SUD Silovit Udarec je prva slovenska blagovna znamka opreme za borilne veščine.

Pa prijeten trening in veliko užitkov pri treniranju karateja in juda!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

14 + 8 =