Kako izbrati pravo karate kimono za svojega otroka

Veliko staršev se znajde pred izzivom, ko njihovi mladi nadobudneži začnejo s treningom športa ali pa česa drugega. Pri tem pa sami nimajo dovolj niti osnovnega znanja za nakup opreme. Večina staršev se seveda obrne na trenerja in mu zaupa z izbiro najboljše opreme za otroka. Nemalo pa je tudi staršev, ki se malce poglobijo v celotno stvar in želijo preveriti kakšna oprema (lahko tudi inštrument, igralo, copati…) bi bila najbolj optimalna za njegovega otroka. Pri besedni zvezi najbolj optimalna ne mislim najdražja, najboljša, najbolj znana blagovna znamka, ipd. Ampak mislim na kombinacijo tega, kaj otrok potrebuje, kaj trg ponuja, kaj si lahko starš privošči in še kakšen parameter lahko hitro dodamo. V našem primeru karate kimono.

Če se osredotočim na karate kimono in kupovanje le-teh. Lahko rečem, da je nakupovanje več ali manj zelo enostavno, seveda če vemo kaj otrok potrebuje in kaj so neki pričakovani standardi pri karate kimonah. Pri SUD-u vedno strmimo k temu, da imamo pri kimonah kar se da najboljši kompromis med kvaliteto materiala (teža materiala + sestava), šivov, krojem, izgleda in cene.

Kakšen naj bi bil optimalen kompromis med vsemi temi spremenljivkami?

Če začnemo pri materialu iz katerega so izdelane karate kimone. Kar se tiče teže materiala, se ta pri karate kimonah meri v merski enoti OZ, unčah. Poznamo veliko različnih tež karate kimon. vse od 3-4 unč pa vse do 16 in tudi več. In vprašanje, katera teža je zdaj prava na mojega otroka? Po mojih izkušnjah mora biti karate kimona dovolj kompaktna, da na vadečemu lepo stoji. Hkrati pa ne sme biti preveč težka in okorna, sploh pri najmlajših. Zavedati se tudi moramo, da težji, kot je material, dražja je kimona. Zaradi tega, vam svetujem, da pri nakupu otroške karate kimone vzamete kimone ki so težke vsaj 7 unč, pa ne več od 9 unč. Kot rečeno, te kimone ohranjajo lepo obliko (seveda če sta sestava materiala in kroj prava), niso preveč vroče in tudi cenovno so zelo dostopne.

Tkanina in sestava le-te?

Kar se tične sestave materiala, imamo pri SUD-u izkušnjo, da je 100% bombaž super. Vendar pa da je še boljše, da mu dodamo nekaj poliestra, saj so kimone potem trpežnejše in lepše stojijo. Torej govorimo nekje v mešanici med poliestrom in bombažem 50/50 ali 60/40.

Barva karate kimone?

Še ena, za otroke zelo pomembna stvar je barva kimone. Po izkušnjah je najboljše, če so kimone snežno bele. V preteklosti smo imeli tudi kimone, ki niso bile povsem snežno bele. Vendar takšne kimone v primerjavi s snežno belimi kimonami ne izgledajo tako atraktivne oz. privlačne. In če ima naprimer večina otrok snežno belo kimono, vaš pa ima nekoliko bolj bež kimono, lahko pride do odpora do treninga…

Še zadnja od pomembnih stvari, ki jih opažamo pri SUD-u je seveda kroj kimone v povezavi z izgledom (pozicija in velikost logotov). Pri SUD-u se trudimo, da bi kljub tradiciji, ki ga ima karate, naredili kimone vseeno nekoliko drugačne, bolj privlačne. To pa poizkušamo doseči s privlačnim logotipom, kombinirali smo tudi že s šivi, ki so bili iz drugačne (ne bele) barve. Imamo tudi kimone, ki so izdelane v sodobnejšem kroju…

Zaključek

Če zaključim, karate je ena od oblik rekreacije, ki je zagotovo med cenejšimi. Saj poleg kimone na samem začetku ne potrebujete nobenih drugih stroškov. Nakup kimone je enostaven, vendar morate vedeti, da najceneje ni najboljše, prav tako najdražje ni nujno najboljše. Svetujemo, da se odločite za kompromis. SUD-ove kimone za karate so zagotovo eden boljših kompromisov na trgu. Mogoče še za tiste, ki podpirate slovenske blagovne znamke, SUD Silovit Udarec je prva slovenska blagovna znamka opreme za borilne veščine.

Pa prijeten trening in veliko užitkov v karateju!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

one + four =