Zgodovina kickboxinga

Kickboxing je sorazmerno mlad šport.. Razvijati se je začel na Japonskem, njegovi zametki segajo v pozna 50. leta 20. stoletja. Kickboxing je nekakšna hibridna borilna veščina, ki izhaja iz mešanja prvin  karateja in boksa. Mišljen je bil kot oblika samoobrambe, vadbe za splošen fitnes in borilni šport. Borba se odvija v stoječem ( t.i.“stand up”) položaju, pri čemur se uporabljajo različne nožne in ročne tehnike.

Izven Japonske se je kickboxing začel razvijati šele v 70. letih Istočasno  je bila ustanovljena ameriška kickboxing organizacija. V sredini 70-ih let je bilo organizirano prvo svetovno prvenstvo v tej borilni veščini. Mnogi kickboxing štejejo  kot začetek tako imenovanih hibridnih borilnih veščin (verjetno je pravi začetek kung fu, vendar ne v športnem smislu), saj je prvi združeval elemente različnih borilnih veščin in športov, iz  katerih so se nato razvili mnogi drugi sodobni hibridni borilni športi,na vrhu katerih danes, vsaj kar se priljubljenosti tiče, verjetno vlada tako imenovani MMA.

Razvoj kickboksa

Velik razmah je kickboxing doživel s pomočjo ameriške filmske industrije v 80ih in 90ih letih prejšnjega stoletja. Pogosto se zato njegov izvor napačno povezuje z ameriškimi koreninami.

Na svetovni ravni Kickboxing nima enotne krovne organizacije. Tako nimamo enega, temveč  več svetovnih prvakov, ki to postanejo pod okriljem različnih organizacij, ki vsaka deluje s svojimi, nekoliko drugačnimi pravili bojevanja. Kljub temu, da kickboxing nima enotne svetovne krovne organizacije, pa je vseeno v letu 2019 postal olimpijski šport in vsi delavci v tej športni panogi lahko z veseljem pričakujejo prihodnost. Saj se pričakuje, da bo posledica tega, da je bil kickboxing sprejet v družino olimpijskih športov, še večja medijska prepoznavnost in popolarizacija športa v Sloveniji.

hlače-za-kickboxing-rdeče

Sodobni kickboxing

Kickboxing, kot ga poznamo v Sloveniji, se je začel pospešeno razvijati v 90. letih pod okriljem organizacije WAKO (1976), danes znane kot največja svetovna kickboxing organizacija, ki združuje 7 različnih stilov borbe oz. nastopanja. Vse od plesnih form, pa do K1 borbe.. WAKO organizacija ima sedež v Zurichu v Švici.

WAKO kickboxing zveza Slovenije pod svojim okriljem združuje okoli 35 različnih klubov borilnih veščin, kar kaže na veliko priljubljenost tega športa pri nas.

Disclipline kickboxinga WAKO organizacije

Discipline se v osnovi delijo na tiste, ki se izvajajo na odprtem borišču in na tiste, ki se dogajajo v boksarskem ringu.

 1. Glasbene forme

  tekmovalec izvaja borilne tehnike na pravih ali zamišljenih nasprotnikih ob spremljavi glasbe po lastnem izboru.

 2. Point fighting

  Point fighting je borba, kjer se nasprotnika borita in z izvajanjem tehnik skušata nasprotnika zadeti v telo ali glavo. Tehnike morajo biti kontrolirane in ne premočne. Dovoljene tehnike so vsi boksarski udarci, ter udarci z nogama nad pasom. Dovoljeno je tudi spotikanje oz. čiščenje. Borca se borita samo do prvega dotika oz. zadetka, nato se borba prekine in nasprotnika se ponovno postavita na izhodiščni mesti, kjer se borba ponovno prične.

 3. Light contact

  Borba s kontroliranim dotikom je borba, ki je bila včasih vmesna stopnja med point fightom in borbo s polnim kontaktom oz. full contactom. Danes pa je to borba, ki je podobna point fightu, s to razliko, da se borba ne prekinja. Dovoljene pa so enake tehnike udarcev, kot pri point fightu.

 4. Kick light

  kick light je disciplina ki je vmesna stopnja med light contactom in kickboxing low kick borbo, borbo z udarci, ki se izvajajo s polno močjo. Udarci v tej disciplini naj bi se še vedno izvajali s kontrolo in ne polno močjo. Dovoljene so enake tehnike borbe, kot pri light contactu.

 5. Full contact

  Full kontakt je disciplina, kjer se izvajajo tehnike s polno močjo. Dovoljeni pa so enake tehnike, kot pri borbi kick light.

 6. Low kick

  Low kick je borba, ki je prav tako, kot full kontakt borba s polno močjo, s to razliko, da so dovoljeni tudi brce v stegna.

 7. K1

  K1 disciplina v kickboxingu , ki je najbolj atraktivna in bi ji lahko rekli kraljevska disciplina. Pri K1 borbi so dovoljene vse tehnike, kot pri low kick borbi, s tem, da se lahko tekmeca borita tudi v klinč borbi do 5 sekund. v tem času se lahko prime tudi za vrat in izvedeta po 1 udarec s kolenom na klinč.

Ščitniki za nart

Oprema, ki jo potrebujemo za kickboxing

Oprema pri različnih disciplinah kickboxinga je več ali manj zelo podobna. Borci in borke morajo uporabljati boksarske rokavice, ki so 10oz teže (razen pri borbah na dotik, kjer se uporabljajo odprte rokavice za taekwondo). V vseh disciplinah razen v plesnih formah se uporabljajo ščitniki za zobe, čelade za zaščito glave, ščitnik za genitalije. Ščitniki za golenico in pa ščitniki za nart, pa se uporabljajo v večini disciplin.

Pravila glede športnih oblačil variirajo, pri nekaterih disciplinah so obvezne dolge kickboxing hlače in kratka športna majica, pri drugih pa so dovoljene kratke hlače  brez majice.

Kickboxing je zelo aktraktiven in popularen borilni šport, v katerem praktično vsakdo lahko najde disciplino za svoj okus. Pri SUD-u odlično sodelujemo z nekaterimi klubi, (FCL, Pelion kickboxing in še nekaterimi) in vemo, da se v teh klubih z varovanci odlično dela. Kickboxing pod pravim vodstvom trenerjev, ki imajo dovolj znanja in ga znajo podajati svojim varovancem, je šport, ki bo razvil motorične sposobnosti vadečega, ojačal mišice in kosti, ter pomagal pri dvigu samozavesti. Verjetno boste ob trenigu kickboxinga dobili še veliko, veliko več, vendar že samo to je ogromno.

Želimo vam prijetne treninge v najboljši kickboxing opremi SUD!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

1 × two =