Kolebnice

Kolebnice verjetno poznamo vsi. Tisti, ki smo odraščali še v Jugoslaviji, smo se z njo pogosto igrali na parkiriščih, igriščih in povsod, kjer je bilo vsaj malo prostora za raznorazne igre.
Tudi danes ni kaj dosti drugače. Otrokom je kolebnica zanimiva igrača, vendar prepogosto ostane samo pri tem.

Sam sem večino svojega življenja treniral košarko. Vendar v vseh letih treningov (več kot 12 let), nismo kolebnice nikoli resno uporabljali, kot vadbeni pripomoček. Do svojega 20. leta, ko sem začel s treningi boksa, niti nisem vedel, da je kolebnica lahko koristna tudi v kakšnem drugem športu, poleg ritmične gimnastike…

Takoj, ko sem začel trenirati boks, so mi porinili v roke kolebnico in mi rekli, na skači, to je dobro za hitrost nog, koordinacijo telesa, povezavo, med zgornjim in spodnjim delom telesa, mehkobo gibanja, kondicijo, tempo in ogrevanje. Uhhh, kaj je lahko bolj dolgočasnega, kot to! Skakanje kolebnice od 5 do 10 3 minutnih rund… to je bilo praktično na vsakem treningu, skoraj vsak dan, skoraj 5 let. Vendar, ko osvojiš raznorazne variante poskokov in vaj s kolebnico, vse skupaj postane precej bolj pestro in zabavno.

hitra kolebnica

Kako pomembne so spretne noge v športu?

hitra kolebnica

Po cca 5ih letih, sem se odločil, da ponovno primem v roke oranžno žogo in začeli so se treningi. Glede na treninge, ki sem jih imel pri treningu boksa, kondicija, moč in hitrost niso bili težava. Izredno pa sem bil presenečen nad hitrostjo svojih nog… noro, praktično sem lahko sledil vsakemu, noge so šle kar same, niso se zapletale ali obstale na “napačni nogi”. Občutek je bil res neverjeten, kar malo čuden. Sprva si niti nisem znal razložiti, kaj se dogaja oz. kaj je krivo, da sem toliko hitrejši in bolj agilen, kot sem bil pri svojih 20ih letih.

Moram biti pošten in povedati, da je tudi samo premikanje pri boksu precej bolj mehko. Veliko več je poudarka na gibanju po prstih, majhnih in hitrih gibih, korakih. Tako,da verjetno ni vse samo zasluga kolebnice in skakanja prek nje. Pri košarki nikoli nismo dajali veliko poudarka na delo nog (vem, da je sedaj malo bolje). Bilo je skoraj da samoumevno, da to znamo in da to ni stvar, ki se jo trenira. Pravzaprav smo tedaj tudi pri boksu dajali na ta segment priprave veliko premalo poudarka. A že to, kar smo dajali je prineslo neverjetne rezultate.

Šele danes, ko se boks močno razvija se vidi, kako močna oz. velika prednost je dobro delo nog. Borci s počasnimi nogami nimajo možnosti proti borcem, ki so hitri in spretni z nogami oz. v nogah. Hitre roke ti kaj malo koristijo, če je nasprotnik hitrejši v nogah in ga roke ne dosežejo. Noge pripravijo izhodišče za delo rok in zato je potrebno prirpavljenost nog močno poudarjati.

Kako je to mogoče?

In zakaj so bile noge toliko hitrejše, kot 5 let nazaj? Kljub temu, da v tem času nisem treniral košarke in nisem bil več vajen tipičnega košarkarskega gibanja v preži?

Odgovor zagotovo tiči tudi v neumornem preskakovanju kolebnice. Pa svoj del so prinesli tudi številni sparingi, in hitri gibi naprej, nazaj in vstran na prstih. Veliko je dejavnikov, ki omogočajo tak napredek. Se mi pa poraja vprašanje, kaj bi bilo in kako hiter bi bil, če bi kolebnico in podobne vaje za hitrost in koordinacijo uporabljal že v svojih zgodnih najstniških letih… Odgovora na to vprašanje zagotovo ne bom nikoli dobil. Ampak z znanjem in vedenjem, ki ga imam, pa vem, da lahko pomagam, tistim, ki v ta leta šele prihajajo.

V videu si lahko pogledate nekaj vaj, ki sva jih za vas pripravila z mojim prijateljem Boštjanom. Zagotavljam vam, da boste tudi sami z redno uporabo kolebnice in vaj na posnetku zagotovo napredovali pri delu nog. Ne glede na to v katerem športu ste dejavni.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

twenty − six =