Kolebnice – vrhunski pripomoček, ki ga v športu premalo uporabljamo

Kolebnice verjetno poznamo vsi. Tisti, ki smo odraščali še v Jugoslaviji, smo se z njo pogosto igrali na parkiriščih, igriščih in povsod, kjer je bilo vsaj malo prostora za raznorazne igre.
Tudi danes ni kaj dosti drugače. Otrokom je kolebnica zanimiva igrača, vendar prepogosto ostane samo pri tem.

Sam sem večino svojega življenja treniral košarko. Vendar v vseh letih treningov (več kot 12 let), nismo kolebnice nikoli resno uporabljali, kot vadbeni pripomoček. Do svojega 20. leta, ko sem začel s treningi boksa, niti nisem vedel, da je kolebnica lahko koristna tudi v kakšnem drugem športu, poleg ritmične gimnastike…

Takoj, ko sem začel trenirati boks, so mi porinili v roke kolebnico in mi rekli, na skači, to je dobro za hitrost nog, koordinacijo telesa, povezavo, med zgornjim in spodnjim delom telesa, mehkobo gibanja, kondicijo, tempo in ogrevanje. Uhhh, kaj je lahko bolj dolgočasnega, kot to! Skakanje kolebnice od 5 do 10 3 minutnih rund… to je bilo praktično na vsakem treningu, skoraj vsak dan, skoraj 5 let. Vendar, ko osvojiš raznorazne variante poskokov in vaj s kolebnico, vse skupaj postane precej bolj pestro in zabavno.

Po cca 5ih letih, sem se odločil, da ponovno primem v roke oranžno žogo in začeli so se treningi. Glede na treninge, ki sem jih imel pri treningu boksa, kondicija, moč in hitrost niso bili težava. Izredno pa sem bil presenečen nad hitrostjo svojih nog… noro, praktično sem lahko sledil vsakemu, noge so šle kar same, niso se zapletale ali obstale na “napačni nogi”.

Kako je to mogoče?

In zakaj so bile noge toliko hitrejše, kot 5 let nazaj? Kljub temu, da v tem času nisem treniral košarke in nisem bil več vajen tipičnega košarkarskega gibanja v preži?

Odgovor zagotovo tiči tudi v kolebnici in njeni redni uporabi.

V videu si lahko pogledate nekaj vaj, ki sva jih za vas pripravila z mojim prijateljem Boštjanom. Zagotavljam vam, da boste tudi sami z redno uporabo kolebnice in vaj na posnetku zagotovo napredovali pri delu nog. Ne glede na to v katerem športu ste dejavni.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

17 + 17 =