Kako prepoznamo kvalitetne boksarske rokavice?

Že v nekaj prejšnih člankih smo se dotaknili boksarskih rokavic in opreme za boks. Tokrat bom pisal o tem, kako lahko enostavno prepoznate in ločite kvalitetne boksarske rokavice od manj kvalitetnih in nekvalitetnih.

Podobno, kot pri ponudbni vseh ostalih akriklov, ki jih najdemo na trgu, je tudi pri boksarskih rokavicah tako, da imamo na trgu izbiro in si sami izberemo kakšne boksarske rokavice želimo imeti. Koliko smo za njih pripravljeni odšteti in za kaj jih bomo uporabljali. Zavedati se je treba, da niso vsake rokavice za boks primerne za trening boksa. In tudi ne za trening tajskega boksa, udarjanje po vreči ali fokuserjih… Tako, kot pri športnih copatih, če želimo igrati košarko, je najboljše, da kupimo košarkarske copate. Če igramo tenis, teniške. Če tečemo po hribih in gorah, potrebujemo durgačne tekaške copate, kot če tečemo po Tivoliju… Enako oz. podobno je pri boksarskih rokavicah. Lahko delamo sicer z enimi rokavicami vse, ampak to ni optimalno. Prav tako, kot lahko tečemo ali hodimo po hribih s košarkarskimi copati…

Po čem se boksarske rokavice razlikujejo med seboj?

Rokavice za boks se med seboj razlikujejo po:

  • materijalu iz katerega so izdelane (zunanja obloga, pena v notranjosi, notranja obloga v rokavicah, ježek ali vezalke
  • kvaliteti izdelave (kako natančno so rokavice izdelane, kako natančni so šivi, kako kvalitetna je nit)
  • model rokavic za boks (klasične rokavice za boks (angleški stil), francoski stil, zaprte rokavice za trening na vreči, odprte rokavice za trening na vreči, 8, 10, 12, 14, 16 in več OZ težke rokavice)
  • namen uporabe (boks, tajski boks, kickboxing, savate in ostali borilni športi, je to rekreacija, resen trening ali profesionalni nivo, sparing na treningih, tekmovanja, trening na vreči  za boks in fokuserjih, hruškah, žogah…)

Materiali iz katerega so boksarske rokavice izdelane:

Rokavice za boks so izdelane iz številnih različnih materialov. Omenil bom samo nekaj najbolj pogostih in uporabljenih materialov.

Pa pojdimo od najcenejših materialov, proti dražjim.

  • Najcenejše rokavice, ki so hkrati navadno tudi po kvaliteti najslabše so izdelane iz PU-ja. Polnilo pa je izdelano iz bombaža ali reciklirane pene. Seveda tudi PU ni vedno enak PU-ju in zato je težko vse metati v enak koš. Vendar navadno je to material, ki obdaja boksarske rokavice najnižjega cenovnega razrega. Material je zelo nežen, precej hitro se začne trgati, v nekaterih primerih tudi luščiti. Take rokavice so primerne za nekoga, ki bo rokavice bolj gledal, kot pa uporabljal.
  • Podobno cenovno ugodne boksarske rokavice, kot iz PU-ja so tudi rokavice izdelane iz vinila. Tudi ta material ni med bolj kakovostnimi in rokavice iz vinila navadno niso zelo trpežne. Seveda, pa je tudi pri vinilu podobno, kot pri PU-ju, ne moramo in ne smemo vseh rokavic izdelanih iz vinila metati v isti koš.
  • Rokavice izdelane iz umetnega usnja so rokavice, ki po ceni spadajo v nižji rang rokavic za boks. Tudi med različnimi varijantami umetnega usnja so lahko velika odstopanja. Zato je pametno pogledati kakšno je polnilo rokavic in kako so rokavice izdelane. Seveda, če je polnilo bolj kvalitetno in so rokavice brezhibno izdelane, je možnost, da so rokavice tudi bolj kvalitetne veliko večja, kot če temu ni tako. Tudi rokavice izdelane iz umetnega usnja so lahko dokaj kvalitetne rokavice za boks. Po drugi strani pa je lahko umetno usnje popolnama zanič, se zelo hitro uniči in takšne rokavice niso vredne nič.

SUD-ove 10oz “AIBA” rokavice za boks

  • Boksarske rokavice izdelane iz “Flex PU-ja” so rokavice ki spadajo v nižji sredni rang rokavic za boks. To so rokavice, ki so med bolj kvalitetnimi rokavicami, ko govorimo o rokavicah, ki so izdelane iz umetnih materialov. Flex PU je material, ki je zelo trpežen in hvaležen. Seveda je treba biti pozoren, da je kvaliteta izdelave teh rokavic tudi na visokem nivoju. Pozoren je treba biti tudi, da so polnjene z nereciklirano peno (hand mould made) ali z visoko absorbcijsko peno izdelano iz lateksa. Po naših izkušnjah so to rokavice, ki so najbolj primerne za začetnike in rekreativce, saj združujejo dobro kvaliteto, trpežnost, so hvaležne za vzdrževanje in so sorazmerno poceni.
  • Rokavice izdelane iz kozjega, ovčjega ali bivoljega usnja so rokavice, ki so navadno bolj kvalitetne od rokavic izdelanih iz umetnih materialov. Rokavice so ponavadi bolj trpežne. V ta rang rokavic se navadno daje tudi bolj kvalitetne nereciklirane pene, ali kombinacijo lateks pene in klasične pene. Vendar je treba biti tudi tu zelo pozoren. Ker vseeno kozje, ovčje ali bivolovo usnje niso tako kvalitetni in trpežni, kot goveje usnje. In so tudi cenejši. Zato jih proizvajalci velikokrat uporabljajo, kot marketinško potezo, da trgu ponudijo cenovno zelo ugodne usnjene rokavice. Le-te pa niti pribljižno niso tako kvalitetne, kot stranka pričakuje. Po drugi strani, pa so lahko rokavice izdelane iz ovčjega, kozjega ali bivoljega usnja tudi zelo kvalitetne. Sploh, če je kvaliteta izdelave na visokem nivoju in če so uporabljene tudi prave pene, ježki in notranje obloge. Cene kvalitetnih rokavice tega ranga se začnejo navadno nekje okoli 50€ in navzgor.
  • Rokavice izdelane iz govejega usnja (cowhigh leather) v kombinaciji s klasično in lateks močno absorbcijsko peno so rokavice zelo visokega kakovostnega razreda. To so kvalitetne boksarske rokavice, ki so primerne tako za sparing, kot tudi za treninge na boksarskih vrečah in fokuserjih. Te rokavice se v primerjavi s cenejšimi (izdelanimi iz PU-ja ali vinila) rokavicami za boks razlikujejo že po videzu. To razliko se da opaziti tudi če nisi strokovnjak. Kvaliteta izdelave, design in sama oblika nam dajo vedeti, da je razlika med rokavicami tako v kvaliteti, kot seveda tudi v ceni.

Kako kvalitetne boksarske rokavice vam priporočam?

Boks rokavice gepard

Neglede na na to, zakaj jih boste uporabljali, vam odsvetujem nakup cenenih rokavic za boks. Pa tudi če jih boste uporabljali samo za domači trening. Kvalitetne rokavice za boks so lahko že rokavice srednjega cenovnega razreda, ki niso drage (cca 30€). A po kvaliteti in uporabnosti so povsem nekaj drugega, kot “izgračke”, ki jih boste kupili za 15 ali 20€.

Za vse tiste, ki redno (vsaj 3x tedensko) in resno trenirate, vam svetujem, da si slej ali prej kupite kvalitetne rokavice za boks višjega cenovnega razreda, ki vam bodo služile, tako, kot je to potrebno. Če ste tak rekreativec, vam svetujem, da razmislite tudi o nakupu rokavic za trening na boks vreči in fokuserjih, ter nekoliko večjih rokavic za sparing boks (14, 16oz).

Kako dolgo lahko pričakujem, da mi bodo služile ene rokavice za boks?

Pri normalni rekreativni uporabi in treningih 2x tedensko lahko nekdo, ki uporablja boksarske rokavice za trening izdelane iz Flex PU-ja in kvalitetne pene, pričakuje, da mu bodo rokavice služile nekje 1 do 2 sezoni. Morda tudi kaj več, odvisno od tega, kakšen je trening, koliko se sparira in kako se z rokavicami ravna.

Pri intenzivnejših treningih pa so neglede na kvaliteto rokavice (pri bolj intenzivnih treningih 3 do 5x tedensko investirajte vase in niti ne razmišljajte o poceni rokavicah) primerne za menjavo nekje v roku ene sezone. Tudi če rokavice na zunaj zgledajo še sorazmerno dobre, pa je pena navadno preveč strošena in rokavice ne nudijo več prave zaščite med sparingi… Lahko pa te iztrošene rokavice uporabljate za trening na boksarski vreči ali fokuserjih za boks. Za potrebe sparinga pa si le umislite varnejše boksarske rokavice.

Po čem se razlikujejo rokavice za boks, tajski boks, kickboxing, savate?

Klasične rokavice za boks so navadno rokavice “angleškega” stila. Po videzu so nekoliko bolj okrogle. Ta tip rokavic se največkrat uporablja pri klasičnem boksu in kickboxingu. Med tem, kot se rokavice francoskega stila večkrat uporabljajo pri tajskih boksarjih in tistih, ki trenirajo savate oz. francoski boks. Rokavice francoskega stila, so na udarni površini nekoliko bolj ravne in širše od angleških. Razlikujejo pa se tudi po tem, da imajo rokavice francoskega stila nekoliko bolj oblazinjeno dlan in zapestje. na notransji strani roke. To pa zaradi tega, ker s tem delom boksarske rokavice pri borbah blokirajo nožne udarce. Zaradi tega pa je roka nekaj bolj zaščitena. Oba stila rokavic se navadno razlikujeta tudi po polinu. Rokavice francoskega stila imajo bolj pogosto mešanico različnih pen, med tem, kot imajo rokavice angleškega stila največkrat (kvalitetne roakvice) enotno peno.

Rokavice za boks
Otroske rokavice za boks

Kako širok naj bo zapestni trak z ježkom?

Boksarske rokavice nižjega cenovnega ranga kdaj pa kdaj sploh nimajo zapestnega traku z ježkom, ampak imajo morda kakšno elastnično manšeto ali kaj podobnega. Take rešitve so pogoste tudi pri trenerskih rokavicah, saj jih lahko trenerji tako hitreje namestijo na roke in spet snamejo. Ko pa govorimo o rokavicah za trening pa vsakemu svetujem, naj si kupi kvalitetne rokavice za boks, ki imajo zapestni trak širok vsaj 6 centimetrov, lahko tudi 8. Izdelan pa naj ne bo iz elastike, ampak iz materiala, ki ni raztegljiv. Saj ima tudi zapestni trak svojo funkcijo. Takšne rokavice vam bodo na roki stale lepše, bod bolj fiksne. Trak pa bo opravljal funkcijo zaščite zapestja pred morebitnimi zvini.

Povzetek

Rokavice za boks so enostaven vadbeni pripomoček, kar pa ne pomeni, da so vsake rokavice dobre za trening boksa ali kakšne druge borilne veščine. Moj nasvet je, da si ob nakupu rokavic vzamete nekaj časa in preizkusite vsaj nekaj različnih modelov. Pogledate kvaliteto izdelave, materiale iz katerih so izdelane, stil  rokavice in se šele nato odločite za nakup.

V kolikor imate kakršnokoli vprašanje nam lahko pišete ali pa nas pokličete na info@sud.si in 040 321 288.

Želim vam prijeten in varen trening boksa, tajskega boksa, kickboxinga, savateja ali katerekoli druge borilne veščine!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

ten + 2 =