Vse od kar sem se pred pribljižno 20 leti začel ukvarjati z boksom se srečujem z vprašanji ljudi, za koga je primeren rekreativni boks?

Verjetno je vprašanje, za koga je primeren rekreativni boks staro že vsaj toliko, kolikor je star rekreativni boks. Neglede na vse je odgovor zelo enostaven. Če ste telesno in mentalno zdravi je rekreativni boks za vas lahko odlična oblika rekreacije. Vseeno pa sem se v to temo nekoliko bolj poglobil in poglejmo nekaj najpogostejših “strahov”, ki jih imajo ljudje pred treningom boksa.

Je rekreativni boks varna oblika rekreacije?

Pogosto nam mediji boks prikazujejo, kot krvav šport. Šport, ker si po koncu treninga ali predvsem tekme povsem zmaličen in skoraj neprepoznaven. Hote, ali nekote se nam te podobe skozi leta usedejo v našo podzavest in ob misli na trening boksa pridejo na plano. Realnost je precej drugačna. Rekreativni trening boksa se precej razlikuje od profesionalnega oz. tekmovalnega treninga boksa. Pa tudi tekmovalni trening boksa je daleč od tega, kar nam prikazujejo filmi v Holivudski produkciji.

Po raziskavah, ki so bile narejene po svetu, je bil boks, kar se tične zahtevnosti športa, tako na fizičnem, kot tudi na mentalnem področju spoznan, za enega najbolj zahtevnih športov na sploh. Praktično vedno se je v različnih raziskavah pojavil med prvimi 3, v večini primerov, kar na 1. mestu.

Osebni trener individualni trening boksa
Po izkušnjah številnih ljudi, ki trenirajo boks za svojo obliko rekreacije, 2, 3 ali 4x tedensko je boks zelo varna oblika rekreacije. Morda bo to koga presenetilo, vendar drži, kot pribito. V rekreativnem boksu je v primerjavi s športi, ki so pri nas zelo priljubljeni, kot rekreacija, veliko manj poškodb.

Po podatkih, ki so dostopni na spletu je v Sloveniji najbolj priljubljena oblika redne zimske skupinske rekreacije dvoranski nogomet, sledi pa mu košarka. Ni potrebno biti zdravstveni delavec, da poznamo koga, ki si je na košarki zvil gleženj, ali strgal kolenske vezi, morda strgal tetivo in podobno. Enake poškodbe so nemara pri dvoranskem nogometu še bolj pogoste.

Tudi individualni športi, kot so smučanje, tek v naravi, fitnes in številni drugi so lahko povzročitelji številnih akutnih poškodb in tudi poškod zaradi preobremenitev. Po drugi strani pa je akutnih poškodb mehkih mišičnih in sklepnih tkiv v rekreativnem boksu izredno malo. Seveda se poškodbe dogajajo pri vseh rekreacijah in tudi pri boksu se, vendar navadno niso tako resne, kot pri smučanju, nogometu ali teku v naravi. Tudi raznoraznih poškodb zaradi udarcev v telo ali glavo pri rekreativnem boksu praktično ni. Veliko je sicer odvisno od tega, kje trenirate rekreativni boks, vendar v večini klubov, je to oblika rekreacije, ker so udarci zelo kontrolirani in se še zdaleč ne izvajajo s polno močjo. Zaradi tega, tudi zelo težko pride tudi do najmanjših poškodb (prask) zaradi udarcev.

Sem prestar za rekreativni trening boksa?

Še eno zelo pogosto vprašanje je, koliko moram biti star, da se lahko udeležim rekreativnega boksa. Ali pa, sem pri 35ih ali 40ih prestar za rekreativni trening boksa? Seveda je odgovor odvisen od vsakega posameznika. Če imate željo in bi preizkusili svoje telo in um v enem najbolj zahtevnih športov na svetu, potem leta niso in ne morejo biti omejitev.

Rekreativni trening boksa
Odlične rekreativne treninge boksa lahko obiščete po celi Sloveniji. Tukaj je samo nekaj klubov s katerimi najtesneje sodelujemo in za njihove treninge vemo, da so kvalitetni. FCL- Fight klub Ljubljana, Hayat Komenda, Kid Chocolate Gym Novo mesto, Boksarska akademija, Spartex Bela krajina, boksarski klub Ljubljana

V klubih, ki jih poznam nekoliko boljše, vem da trenira, kar nekaj dam in gospodov, ki so abrahama praznovali že pred nekaj leti.In so nad treningi navdušeni. Ponavadi so prav oni najbolj redni in zvesti obiskovalci treningov. Navadno so vsi presenečeni nad motorično zahtevnostjo same tehnike boksa. Veliko ljudi začne pri boksu spoznavati, da jih telo ne uboga tako, kot bi si morda sami želeli. Pri starejših je to ponavadi še bolj opazno. Vendar je to lahko samo še en razlog več za redne obiske treningov.

Kakšno opremo potrebujem za rekreativni trening boksa?

Boks je v osnovi lahko zelo enostaven in poceni šport. Osnovna boksarksa oprema, ki jo potrebuje rekreativec se sicer lahko razlikuje od kluba do kluba, vendar v večini primerov so pri začetnikih zaželene, poleg osnovne športne opreme (športne kratke hlače, kratka majica in športni copati), še boksarske rokavice, povoji za roke, ščitnik za zobe in kolebnica. V veliki večini primerov več, kot tega ne boste potrebovali v svojem udejstvovanu v rekreativnem treningu boksa. Če govorimo o ceni teh rekvizitov, jih boste brez težav lahko dobili že za dobrih 40€. Tukaj govorim o rekvizitih, ki so sorazmerno precej kvalitetni in bi vam morali služiti vsaj eno, če ne več sezon. Seveda, če si boste privoščili naprednejše rekvizite, se lahko cena hitro podvoji. Ob tem pa ne gre pozabiti, da so naprednejši in dražji rekviziti navadno tudi bolj kvalitetni in tudi trajnejši, kot cenejši. Rekreativni trening boksa Več o potrebni opremi za rekreativnega boksarja si lahko preberete tudi v enem od naših člankov. Prav tako si lahko bolj podrobno preberete tudi razlago o različnih boksarskih rokavicah, kakšne so razlike, kako je z velikostmi rokavic in zakaj se sploh razlikujejo.

Je lahko rekreativni boks dober za samoobrambo?

Trening rekreativnega boksa je lahko zelo dobra oblika treninga samoobrambe. Sam se sicer mnanja, da ti boks lahko da še veliko več, kot samo znanje pri primerih, kot je samoobramba nujna. Glede na to, da je trening boksa sestavljen tudi iz vaj za moč in da je sam boks eden fizično bolj zahtevnih športov, je gotovo telo rekreativca po nekaj mesecih treningov drugačno, kot pred tem. Torej tudi sama drža telesa, izgled sta drugačna.

A vseeno sem mnenja, da se največja sprememba lahko zgodi v glavi. Le-ta pa navadno pripomore k temu, da smo samozavestnejši, na določene dražljaje iz okolja odreagiramo drugače, oddajamo drugačno energijo oz. vibracijo. In že zaradi tega se vam bo potreba po samoobrambi tudi v praksi zmanšala. Kar je seveda odlično. Najboljša samoobramba je namreč ta, da je sploh ne potrebujete. V kolikor pa vseeno pride do tega, da je samoobramba potrebna tudi v praksi, pa je boks odličen način obrambe. V večini primerov lahko povprečen rekreativec obvlada in z nekaj udarci ukroti skoraj vsakega napadalca, ki ni vešč boksa (pri tem mislim tudi na vse ostale borilne veščine, ker se uporablja ročna tehnika). Vseeno, pa je najbolj pametno, da se pri konfliktu razidemo na miren način.

Mi lahko rekreativni boks pomaga priti v formo?

Kot sem omenil že nekajkrat je boks na profesionalnem nivoju eden najbolj fizično zahtevnih športov. Boksarji so eni najbolj vsestransko razvitih športnikov, vse od koordinacije, eksplozivnosti, vzdržljivosti, natančnosti, odzivnosti, koncentracije, taktike in še in še. boks, kot rekreacija Na rekreativnem nivoju pa je boks lahko odlična oblika rekreacije, ki si jo lahko prilagodite glede na to, kako pripravljeno je vaše telo. Dober rekreativni trening boksa je setavljen tako, da lahko v njem uživa nekdo, ki je v odlični kondiciji in se lahko po domače povedano “zgoni” na polno. Na istem treningu pa lahko prav tako uživa in dobro trenira nekdo drug, katerega forma je na nižjem nivoju. To je zelo pomembno. Vsak od treninga dobi tisto, kar vanj vloži.

V vseh teh letih, od kar sem aktiven v boksarskih krogih, sem videl neverjetne telesne transformacije. Vse od najstnikov in najstnic, ki so bili po nekaj mesecih treningov praktično drugi ljudje, pa do 30 ali 40 letnikov, ki so poleg dodane vadbe spremenili še nekaj malenkosti v svojem jedilniku in dosegli želene rezultate s svojo formo. Na koncu pa je vedno vse odvisno od posameznika. Boks je lahko še tako odlična oblika rekreacije, vendar če je ne obiskujete in če ne spremenite stvari v življenju, bo tudi vaša forma ostala enako, oz. tendenca je taka, da bo s časom samo še slabša.

Zaključna misel

Boks je neglede na vaše mišljenje, mišljenje vašega soseda, prijatelja, moža, žene… odlična oblika vadbe neglede na starost posameznika. Pomembna je samo želja in nekaj poguma, da si dopustimo spoznati nekaj novega, nekaj drugačnega, premagamo strah pred tem, da zamižimo, ko nam nekdo zamahne proti glavi, ali pa da damo telesu nove dimenzije motorike, katerih prej nismo poznali. Dober rekreativni trening boksa vam bo zagotovo dal to, kar boste od njega pričakovali in verjamem, da boste dobili od njega še veliko več.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja