Veliko staršev se znajde pred izzivom, ko njihovi mladi nadobudneži začnejo s treningom športa ali pa česa drugega. Pri tem pa sami nimajo dovolj niti osnovnega znanja za nakup opreme. Večina staršev se seveda obrne na trenerja in mu zaupa z izbiro najboljše opreme za otroka. Nemalo pa je tudi staršev, ki se malce poglobijo v celotno stvar in želijo preveriti kakšna oprema (lahko tudi inštrument, igralo, copati…) bi bila najbolj optimalna za njegovega otroka. In pri nakupu karate kimone se vedno znova poraja vprašanje, kako izbrati pravo karate kimono?

Za pomoč pri odgovoru na vprašanje kako izbrati pravo karate kimono smo za vas spisali spodnji članke, ki upamo, da vam bo v pomoč. Če pa vam na hitro odgovorim na to vprašanje, je nekako tako. V kolikor je vadeči (vi ali vaš otrok) visok nap. med 155 in 165 centimetrov in je normalne vitke postave, potem bo zanj prava 160 centimetrska kimona, v kolikor pa ima nekaj kilogramov preveč (vsaj 10-15kg), pa bi sam izbral za številko večjo kimono.

Vendar, ker se zavedamo, da pogosto pri nakupu karate kimone sledi beseda “ampak”, smo v spodnjem članku nekoliko bolj podrobno opisali morebitne različne variante, s katerimi se morda spopadate tudi vi…

Če se osredotočim na karate kimono in kupovanje le-teh. Lahko rečem, da je nakupovanje več ali manj zelo enostavno, seveda če vemo kaj otrok potrebuje in kaj so neki pričakovani standardi pri karate kimonah. Pri SUD-u vedno strmimo k temu, da imamo pri kimonah kar se da najboljši kompromis med kvaliteto materiala (teža materiala + sestava), šivov, krojem, izgleda in cene.

Kakšen naj bi bil optimalen kompromis med vsemi temi spremenljivkami?

karate kimono
karate kimono

Če začnemo pri materialu iz katerega so izdelane karate kimone. Kar se tiče teže materiala, se ta pri karate kimonah meri v merski enoti OZ, unčah. Poznamo veliko različnih tež karate kimon. vse od 3-4 unč pa vse do 16 in tudi več. In vprašanje, katera teža je zdaj prava na mojega otroka, ali pa zame? Po mojih izkušnjah mora biti karate kimona dovolj kompaktna, da na vadečemu lepo stoji. Hkrati pa ne sme biti preveč težka in okorna, sploh pri najmlajših. Zavedati se tudi moramo, da težji, kot je material, dražja je kimona. Zaradi tega, vam svetujem, da pri nakupu otroške karate kimone vzamete kimone ki so težke vsaj 7 unč, pa ne več od 9 unč. Kot rečeno, te kimone ohranjajo lepo obliko (seveda če sta sestava materiala in kroj prava), niso preveč vroče in tudi cenovno so zelo dostopne.

Tkanina in sestava karate kimone?

Kar se tiče sestave materiala, imamo pri SUD-u izkušnjo, da je 100% bombaž super. Vendar pa da je še boljše, da mu dodamo nekaj poliestra, saj so kimone potem trpežnejše in lepše stojijo. Torej govorimo nekje v mešanici med poliestrom in bombažem 50/50 ali 60/40. Tudi teža tkanine je pri karateju pomembna. Ne sicer toliko, kot pri judu, ampak je pomembna. Predvsem v smislu tega, da kimona lepo stoji na otroku, ali pa tudi odraslemu. Da ni, kot “cunja”, ampak da ima obliko.

Karate kimono in njena barva?

Še ena, za otroke zelo pomembna stvar je barva karate kimone. Po izkušnjah je najboljše, če so kimone snežno bele. V preteklosti smo imeli tudi kimone, ki niso bile povsem snežno bele. Vendar takšne kimone v primerjavi s snežno belimi kimonami ne izgledajo tako atraktivne oz. privlačne. In če ima na primer večina otrok snežno belo kimono, vaš pa ima nekoliko bolj bež kimono, lahko pride do odpora do treninga (izkušnje staršev in trenerjev).

Še zadnja od pomembnih stvari, ki jih opažamo pri SUD-u je seveda kroj karate kimone v povezavi z izgledom (pozicija in velikost logotipov). Pri SUD-u se trudimo, da bi kljub tradiciji, ki ga ima karate, naredili kimone vseeno nekoliko drugačne, bolj privlačne. To pa poizkušamo doseči s privlačnim logotipom, kombinirali smo tudi že s šivi, ki so bili iz drugačne (ne bele) barve. Imamo tudi karate kimono, ki so izdelane v sodobnejšem kroju…

Kako izbrati velikost karate kimone?

Večno vprašanje s katerim se ubadajo starši in tudi samo vadeči je, kako izbrati velikost karate kimone?

Odgovor je seveda preprost, a ni vedno samoumeven. Zato vam bom ogovor raje pojasnil na dveh primerih.

V kolikor ste visoki 185 centimetrov in ste vitke postave, imate približno 75 kilogramov, potem vam svetujem, da si zase vzamete 180 centimetrsko kimono. Morda vam bo kimona rahlo kratka v rokavih, morda tudi v hlačnicah, vendar je to rpecej boljše, kot pa, da so vam rokavi predolgi, da vam je kimona preširoka prek ramen…
Drug primer, za isto visokega moškega, ki teha recimo okoli 90, ali pa 95 kilogramov, bo verjetno najboljša izbira 190 centimetrska kimona. V kolikor imate zelo dolge roke in rioka ramena, morda celo 200 centimetrska kimona. Vendar sam bi vseeno izbral 190 cm kimono.

V tabeli si lahko ogledate vse razloženo še bolj nazorno:

Kimona160 cm170 cm180 cm190 cm

200 cm

Višina

odraslega

do 165 cmod 165

do 175 cm

od 175

do 185 cm

od 185

do 195 cm

od 195 cm naprej

Težacca 50 kg cca 60 kgcca 70 kgcca 80 kg

cca 90 kg

Pri otrokih je podobno. V kolikor je otrok bolj vitke postave, potem velikost kimone zaokrožite navzdol, v kolikor pa je bolj polne postave, potem raje zavkrožite navzgor. Vendar spet ne za 15 centimetrov. To velja za kakšnih 5, 6 centimetrov.

Spodaj imate v tabeli vse skupaj razloženo še v bolj nazorni obliki tudi za otroške kimon:

Kimona110 cm120 cm130 cm140 cm150 cm
Višina

otroka

do 115 cmod 115

do 125 cm

od 125

do 135 cm

od 135

do 145 cm

od 145 cm naprej
Težacca 18 kg cca 22 kgcca 25 kgcca 30 kgcca 35 kg

Še nekaj malega o nakupu karate kimone

Če zaključim, karate je ena od oblik rekreacije, ki je zagotovo med cenejšimi. Saj poleg karate kimono na samem začetku ne potrebujete nobenih drugih stroškov. Nakup kimone je enostaven, vendar morate vedeti, da najceneje ni najboljše, prav tako najdražje ni nujno najboljše. Svetujemo, da se odločite za kompromis. SUD-ove kimone za karate so zagotovo eden boljših kompromisov na trgu. Mogoče še za tiste, ki podpirate slovenske blagovne znamke, SUD Silovit Udarec je prva slovenska blagovna znamka opreme za borilne veščine.

Filter
V akciji
Copati za taekwondo
Copati za taekwondo
Copati za taekwondo
namesto 39.00€
Prihranek 36%
25.00€
V akciji
Kimona za ryukyu kempo
Kimona za ryukyu kempo
Kimona za ryukyu kempo
namesto 32.79€
Prihranek 15%
28.00€

 

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

2 + six =