V preteklih člankih smo se že nekajkrat obregnili ob to, kakšna boksarska vreča je prava za vas, kako z njo trenirati, kaj vse se lahko z njo počne, ipd. Veliko pa dobivamo tudi vprašanj na temo katera je dobra boksarska vreča, kako prepoznamo kvaliteto, kaj mora imeti…

Dobra boksarska vreča je predvsem uporabna in kvalitetna boksarska vreča. Takšna boksarska vreča pa mora po mojem mnenju imeti vsaj 12 stvari., ki jo naredijo takšno. Teh 12 dejavnikov, ki vrečo delajo zares vrhunsko je: Vreče morajo biti preizkušene, torej morajo imeti tradicijo, kvaliteto izdelave in materialov, misim, da je tudi garancija obvezna, pravo polnilo, zelo dobro je, v kolikor je možno, do polnila enostavno dostopati, vreča mora biti primerno visoka in primerno široka, vrečo se mora enostavno sneti na tudi natakniti na kavelj, vreča mora biti atraktivnega izgleda, lepe oblike, mora imeti tudi močno verigo za obešanje in čim manj šivov, le-ti pa morajo biti zelo močni in kvalitetni!

Vse te stvari oz. kvalitete sem v spodnjem tekstu še nekoliko bolj razčlenil in razložil, tako da bo razumevanje povsem jasno. Vrstni red kvalitet, ki naj bi jih imela kvalitetna boksarska vreča je naključen in prva stvar na seznamu ni nujno bolj pomembna, kot zadnja.

 • Tradicija boksarske vreče

Ker boksarske vreče ne kupujemo z namenom, da jo bomo imeli eno sezono in jo nato zamenjali, je zelo dobro, v kolikor vemo kaj kupujemo. To pa lahko vemo samo, če ima boksarska vreča že tradicijo in je preizkušena v različnih športih, v različnih okoliščinah, v različnih klubih. Sam zagovarjam, da mora dobra boksarska vreča zdržati vsaj 10 let rekreativnih treningov doma. V kolikor se boksarko vrečo uporablja za aktivne treninge v klubu, pa mora vreča zdržati vsaj 4 sezone in več.

 • Kvaliteta boksarske vreče

Kvaliteta boksarske vreče se nanaša na več elementov. Zagotovo vreča ne more biti kvalitetna in trpežna, v kolikor so surovine oz. elementi iz katerih je sestavljena, slabi. Drug element kvalitete je sama izdelava boksarske vreče, kako natančno in kvalitetno so vsi ti elementi povezani v celoto. V kolikor je eden od “členov te verige” šibak, potem je vreča samo tako dobra, kolikor je dober najšibkejši del.

 • Garancija na kvaliteto

V kolikor je ponudnik oz. proizvajalec boksarske vreče siguren v svoj izdelek, potem mu pri boksarskih vrečah ne bi smelo biti težko ponuditi strankam garancije na svoje vreče.

 • Kvalitetni in lepi šivi

Ena od zelo pomembni stvari pri vsakem izdelku, kjer se uporabljajo šivi je tudi kvaliteta niti, ki se uporablja. Zgoraj sem že omenil, da je boksarska vreča dobra toliko, kot je dober njen najšibkejši del. In šivi, v kolikor niso pravilno zašiti in v kolikor se za to ne uporablja kvalitetnega šivalnega stroja in primerno močne niti, potem imamo lahko kmalu velik problem.

 • Možnost popravila

Kljub temu, da so materiali kvalitetni, da je izdelava vrhunska je kdaj pa kdaj zgodi, da se tudi takšni izdelki “pokvarijo”. V preteklosti smo že imeli primere, ko je stranki pes zgrizel vrečo, pa tudi, da je imel vrečo v garaži naslonjeno na steno, vreča se je prevrnila in padla na oster predmet in se poškodovala, pa tudi kakšna gurtna se je že strgala… Zato je dobro, da so vreče izdelane tako, da jih je moč popraviti, tudi tedaj, ko garancija že poteče…

Veriga na boksarski vreči
Veriga na boksarski vreči
 • Boksarska vreča mora biti pravilno polnjena

Še ena stvar, ki je pogosto prezrta je polnilo. Tudi o tem sem v naših člankih že pisal, tako da si več o tem lahko preberete v tem članku. Mora pa polnilo ohranjati svojo mehkobo in nuditi vreči tudi primerno težo.

 • Lepa oblika

Lepa oblika je seveda največkrat posledica polnjenja boksarske vreče. Poznamo polnila, ki jih je potrebno z uporabo malo prilagoditi, dopolniti, zrahljati in polnila, ki tega ne potrebujejo. Zelo dobro pa je, da neglede na to, kakšno je polnilo, da je vreča lepe valjaste oblike in da se ob uporabi ne deformira.

Boksarske vreče so najstarejša oblika treninga boksa in borilnih veščin. Ta oblika treninga je stara že več stoletij. In še dan danes nam boksarske vreče nudijo najbolj realno obliko treninga ročnih in nožnih udarcev. Na SUD-ovi spletni strani lahko najdete najrazličnejše boksarske vreče za praktično vse vrste borilnih veščin in slogov treninga. Vse od največje Debele Berte, ki je velikanka med boksarskimi vrečami, posebaj prilagojenimi "težkimi" boksarskimi vrečami za težje in močnejše uporabnike, pa do klasičnih vreč za ročne udarce in "banana" vrečo za tajski boks in karate, ne smemo pa pozabiti na odlično samostoječo boksarsko vrečo, hitre hruške, žoge, dvoje žoge, stensko vrečo, vreče za aperkate in še in še. Večina boksarskih vreč je izdelanih v Sloveniji in imajo 2 leti garancije na kvaliteto.

 • Enostavno dostopanje do polnila

V preteklosti se nam je precej pogosto dogaja, da so nas klicali ljudje, ki so kupili prazno boksarsko vrečo in so želeli, da jim jo pri nas samo napolnimo. V začetku smo to storitev tudi ponujali, vendar smo kmalu to opustili, saj so imele določene boksarske vreče enostavno nemogoče in neuporabne dostope do notranjosti vreče. Po naših izkušnjah je najboljše, v kolikor ima vreča zgornji pokrov na vrečo pritrjen z zadrgo in je pokrom moč popolnoma odstraniti. Tako si lahko stranka kadarkoli vrečo sprazni, dopolni, zamenja polnilo v kolikor želi… Se pravi, dela z vrečo karkoli pač želi. V kolikor je dostopanje do notranjosti vreče drugačno, na primer z zadrgami, ki so všite na pokrov samo po širini, je polnjenje takšne vreče prava nočna mora, še huje pa je v kolikor se lotite menjave polnila…

 • Primerna višina boksarske vreče

Boksarska vreča mora biti primerno visoka za to, kar od nje pričakujete. V kolikor želite na boksarski vreči trenirati samo boks, je povsem dovolj, da je vreča dolga okoli 120 centimetrov. Ta dolžina vreče zadostuje tudi za vse nožne udarce nad pasom. V kolikor pa želite na vreči trenirati tudi udarce oz brce v noge, potem pa boste potrebovali vrečo dolgo okoli 170 centimetrov. Vse klasične boksarske vreče, ki so krajše od 100 centimetrov so bolj, kot ne zelo rekreativne vreče oz. “igračke”. Tudi vreče, ki so dolge med 120 in 170 centimetrov niso nič kaj bolj uporabne, kot te, ki so dolge 120 centimetrov, saj uporabniku ne ponujajo nobene dodane vrednosti.

Boksarska vreča 120 cm
Boksarska vreča 120 cm
 • Primerna širina boksarske vreče

Tudi širina boksarske vreče je precej pomembna. Ne samo da daje volumen in s tem posledično tudi težo sami vreči. Vendar je širina zelo pomembna še z enega vidika. Ob treningu na boksarski vreči imitiramo borbo z nasprotnikom, torej je dobro, v kolikor je vreča vsaj približno tako široka, kot človek. Ne da imajo vreče premer 33 centimetrov, ali kaj podobnega. Sam zagovarjam, da morajo biti vreče vsaj približno tako široke, kot trup povprečnega človeka. In posledično je lahko trening na takšni vreči bolj kvaliteten in realen, kot na ožjih, ali pa tudi preveč širokih vrečah.

 • Enostavno obešanje in snemanje vreče

Tudi to je eden od pomembnih vidikov boksarske vreče. Verjamete mi, da boste, predvsem tisti, ki vrečo pogosto snemate s stropa, ravno takrat, ko jo boste želeli natakniti in se spraviti k treningu, sami doma. In obešanje nekaterih vreč zna biti prava nočna mora. Seveda za to ni vedno kriva sama boksarska vreča, ampak tudi nastavek, ki ga imate pritrjenega v strop. Zato je dobro, da že pred samo montažo mislite tudi na to, da boste sposobni sami natakniti in sneti vrečo.

 • Močna veriga

V vseh teh letih, od kar izdelujemo boksarske vreče, smo videli že nekaj neverjetnih stvari, ki človeka zelo presenetijo. Predvsem to, kako se obrabi veriga na boksarskih vrečah. Ob redni uporabi boksarske vreče se veriga nenehno drgne ob kavelj v stropu, na katerega je obešena. To malo drgnjenje lahko skozi mesece, leta uporabe pripelje do tega, da se kovina enostavno prežre… Zato je zelo dobro, v kolikor je veriga malenkost močnejša, saj se tako močno podaljša življenjska dobra le-te.

Tako, to je bilo 12 stvari, ki jih mora imeti vsaka dobra boksarska vreča. Seveda so nekatere stvari bolj pomembne, kot druge, vendar sem v članku želel zajeti čim širšo sliko pri uporabnosti in kvaliteti boksarskih vreč.

Želim vam dober trening in veliko užitkov ob boksu!

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

2 × three =