Včeraj zjutraj sem sedel v FCL gymu, čakal na svojo varovanko s katero trenirava boks in se začel spraševati, s čim napolniti boksarske vreče, da bi bilo idealno za večino ljudi.

Zelo pogosto vprašanje, povezano z boksarskimi vrečami je, s čim napolniti boksarske vreče, da bo izkušnja treninga z njimi, kar se da prijazna za uporabnika. Polnila za boksarske vreče so lahko zelo različna, vse od odpadnega tekstila, usnja, do koruze, posebnih penastih valjev, pa do mivke, žaganja in podobno. Naredil sem nekaj raziskovanja, vključil tudi naše izkušnje in poglejmo kakšne prednosti in slabosti ima vsako polnilo posebej in za katere boksarske vreče je določeno polnilo primerno.

S čim napolniti boksarske vreče in zakaj je polnilo pomembno?

Polnilo je, prav tako, kot sama boksarska vreča, ključnega pomena pri vprašanju kakšno uporabniško izkušnjo bo imel uporabnik pri uporabi boksarske vreče.  Dobro polnilo za boksarsko vrečo lahko naredi dobro boksarsko vrečo naredi odlično, med tem, ko po drugi strani lahko slabo polnilo naredi dobro oz. kvalitetno boksarsko vrečo tudi neuporabno.

Po izkušnjah slovenskih borcev in tudi borcev po svetu, mora biti polnilo za boksarsko vrečo takšno, da drži obliko boksarske vreče, kar se da lepo, oz. ovalno po celotni dolžini oz. višini vreče.

Zelo pomembno je tudi, da polnilo primerno obteži boksarsko vrečo, tako da je le-ta dovolj težka in se ob uporabi ne premika preveč. Glede na izkušnje naj bi bila ta teža pri klasičnih 120 centimetrskih boksarskih vrečah okoli 40 kilogramov, pri večjih 170 centimetrskih vrečah pa okoli 60 kilogramov in več. Postavi se tudi vprašanje, kje je skoncentrirana teža in kako le-to vpliva na nihanje boksarske vreče. V to se v tem članku ne bomo poglabljali, vendar je naša izkušnja taka, da je veliko boljše, če je teža skoncentrirana v sredini oz. jedru vreče, saj bo zaradi tega, le-ta nihala manj.

Še ena zelo pomembna, verjetno celo najbolj pomembna funkcija polnila je, ohranjanje mehkobe boksarske vreče. Nekatera polnila brez težav dobijo kljukico na zgornjih zahtevah, vendar na tej zahtevi popolnoma pogorijo.

Izkušnje z zelo trdimi boksarskimi vrečami so pri veliki večini rednih uporabnikov boksarskih vreč zelo slabe. Takšno polnilo oz. trde boksarske vreče so, vsaj takšne so izkušnje uporabnikov, lahko razlog za mnoge poškodbe oz. bolečine v sklepih, vse od členkov, zapestja, komolcev, pa do ramen. V najslabših primerih so trda polnila povzročila tudi zlome majhnih dlančnih kosti, trajnih bolečin v sklepih in členkih.

Polnilo mora biti takšno, da ohranja boksarsko vrečo sorazmerno mehko, torej se ne sme zbiti preveč, vsaj ne na predelu vreče, kjer se uporabljajo ročni udarci (višina od pasu, pa do vrha boksarske vreče).

Dobro polnilo za boksarsko vrečo torej ohranja boksarsko vrečo lepe oblike, ohranja površino vreče sorazmerno mehko in za povrhu, daje vreči primerno težo, da le-ta ne niha preveč.

Hruškasta boksarska vreča

Hruškaste boksarske vreče

Mivka ali koruza sta lahko zelo dobra oblika polnila za hruškasto boksarsko vrečo in njej podobne vreče za boks. Zaradi manšega volumna vreče, se tudi mivka in koruza ne zbijeta tako močno. Res pa je tudi, da to obliko boksarske vreče borci na treningih ne uporabljajo tako pogosto, kot klasične vreče za boks. 

V čem se razlikujejo polnila za boksarske vreče in zakaj je eno polnilo dobro za en tip vreče, za drugega pa ne?

Polnila za boksarske vreče se v prvi vrsti razlikujejo po materialu. Material pa vpliva na to, kakšne bodo karakteristike posamezne boksarske vreče. Znano je, da imajo različne boksarske vreče različne namene uporabe. S tem pa potrebujejo tudi različna polnila. In polnilo za boksarsko vrečo, ki je morda dobro, ali pa celo odlično za en tip boksarskih vreč, pri drugem tipu vreč sploh ne pride v poštev.

Pri Hruškastih boksarskih vrečah, oz. boksarskih vrečah, ki so navadno namenjene predvsem za trening aprekatov, je lahko koruza, suho in lepo žaganje, ali celo mivka, odlično polnilo za ta tip vreče. Med tem, ko po izkušnjah, ta polnila ne pridejo v poštev pri klasičnih boksarskih vrečah. Predvsem zaradi tega, ker so vreče s takšnim polnilo enostavno pretežke in pretrde.

Je potrebno polnila za boksarske vreče čez čas zamenjati?

Ko govorimo o klasičnih boksarskih vrečah, lahko rečemo, da dobra polnila ni potrebno menjati, saj le-ta ohranjajo svojo obliko, so primerno težka in se tudi ne zbijejo preveč, oz. nekatera se sploh ne zbijejo.

Nekoliko drugače je pri polnilih, ki niso optimalna, na primer pri odrezkih blaga, usnjenih ostankih… Ta polnila se čez čas zbijejo, še posebej ostanki usnja. In po določenem času, je zelo dobro, če se vrečo sprazni, polnilo nekoliko premeče, pretrese in vrečo ponovno napolni, saj tako damo v vrečo ponovno nekaj več zraka, ki omogoča, da je vreča mehkejša in prijaznejša za uporabnikove sklepe.

Kot že omenjeno, ostala polnila, ki so navedena na začetku članka po naših izkušnjah in po tem, kar smo našli na spletu niso primerna za klasične boksarske vreče.

Pri specifičnih boksarskih vrečah, ki so navadno po volumnu veliko manjše in več ali manj namenjene za trening aprekatov, je eno od boljših polnil koruza v zrnju. Glede na to, da je koruza žitarica in je nepredelana, se pravi užitna za ljudi in živali, je potrebno biti pozoren, ker se lahko zelo hitro v njej zaredijo molji in drug mrčes. Ob polnjenju takšnih boksarskih vreč s koruzo je dobro, če se boksarska vreča zapira z zadrgo, tako, da se molji v njej težje zaredijo.

Druga dobra možnost pa je, če so v sami vreči znotraj še ena dodatna vreča, ki se jo tudi praktično neprodušno zapre. Vseeno je po izkušnjah dobro, če preden vrečo zaprete v njo oz. v koruzo spustiti nekaj razpršila proti mrčesu. Neglede na vse, pa je smiselno vsebino takšne vreče vsake toliko časa zamenjati, če ne zaradi drugega, zaradi tega, ker koruzna zrna ob daljši uporabi postanejo koruzna moka.

Prednosti in slabosti različnih polnil za boksarske vreče

Verjetno bo najboljše, če se posvetimo vsakemu polnilu posebej in podam posamične opise in karakteristike.

 1. Odpaden tekstil:
  S čim napolniti boksarske vreče
  S čim napolniti boksarske vreče

  To polnilo za boksarsko vrečo je sorazmerno zelo dobro za klasične boksarske vreče. Po izkušnjah je sicer super, če v polnilo dodamo še nekaj mehkejših bolj zračnih delov, kot so pena, ali kakšne oblike filca, ki ima velik volumen. To pripomore k temu, da se polnilo ne zbije preveč in prehitro. Težava pri tej obliki polnila je, da je treba boksarske vreče, po tem, ko jih napolnimo in začnemo uporabljati, kmalu spet dopolniti, saj se vsebina kaj hitro poseda, sploh na začetku. Dobra stran tega polnila je, da ga je sorazmerno lahko dobiti, je poceni, če imate srečo, lahko tudi brezplačno. Polnilo pa ima tudi dolgo življenjsko dobo.

 2. Usnjeni kosi: To polnilo je bilo v preteklosti zelo popularno. Z njim so bile polnjene, ali pa vsaj delno polnjene skoraj vse boksarske vreče. Slaba stran tega polnila je zagotovo ta, da se po določenem času zbije tako močno, da je trening s takšno boksarsko vrečo lahko nevaren za zdravje uporabnika. V zadnjih letih je še ena slaba stran tega polnila, da ga je v Sloveniji praktično nemogoče dobiti. Če pa ga dobiš, pa je zanj treba v večini primerov kar dobro plačati. Ena od pozitivnih strani usnja, kot polnila pa je, da daje usnje boksarskim vrečam veliko težo in so vreče polnjene z usnjem zelo statične (stvar debate, ali je to dobro ali ne).
 3. Mivka: Kot sem omenil že v prejšnjih odstavkih je mivka za takšno obliko boksarskih vreč neprimerna. Res je, da daje boksarski vreči lepo obliko in zelo veliko težo (dvomim, da bi katera od boksarskih vreč zdržala to težo), vendar je vreča napolnjena z mivko tako trda, da bi bilo vseeno če boksate v zidano steno in ne v vrečo. Pa še ceneje vas bi prišlo.
 4. Žaganje: podobno, kot pri mivki je tudi pri žaganju. Po izkušnjah so vreče polnjene z njim pretrde ob tem pa se podobno, kot pri koruzi v njem lahko hitro zaredi mrčes. Pri žaganju je težava tudi z večjimi ostanki lesa ali ostrih »trsk«, ki lahko poškodujejo roko ali nogo ob udarcu v vrečo. v kolikor pa je žaganje zelo majhno oz. bolj podobno prahu, pa se pogosto iz teh vreče tudi “kadi”, oz. iz njih uhaja prak.
 5. Posebno polnilo iz penastih valjev: To polnilo je po izkušnjah veliko boljše, kot vsa polnila o katerih smo govorili zgoraj. Ob pogledu na kriterije, ki označujejo dobro polnilo, dobijo penasti valji kljukice na prav vseh stopnjah. Penasti valji, so izdelani tako, da idealno pašejo v boksarsko vrečo in ji dajejo praktično brezhibno obliko. Te valji se ne posedajo in življenjska doba takšne boksarske vreče je predvsem odvisna od kvalitete zunanje obloge vreče oz. njene trpežnosti. Tudi kar se teže tiče, so valji izdelani tako, da imamo v sredini izrezano luknjo, v katero se umesti poljubno težka utež. Zaradi svojega položaja in skoncentrirane teže, je vreča s to obliko polnila zelo stabilna in niha manj, kot vreče ob isti teži in polnilu iz tekstilnih obreznin. Edina slaba stran te oblike polnila pa je, da je precej dražje, kot ostala polnila (če je to slaba stran) in da se mnogi zadovoljijo z nekaj cenejšimi in slabšimi kompromisi.

Upam, da ste iz zapisa dobili odgovor na vprašanje s čim napolniti boksarsko vrečo. Verjamem, da je oblik polnila še nekaj in zelo bom vesel, če v komentar pod članek napišete svoje izkušnje, modra tudi dodate obliko polila, ki vam je všeč, ali pa smo dodate svojo izkušnjo s katerim od zgoraj opisanih polnil.

Boksarske vreče so najstarejša oblika treninga boksa in borilnih veščin. Ta oblika treninga je stara že več stoletij. In še dan danes nam boksarske vreče nudijo najbolj realno obliko treninga ročnih in nožnih udarcev. Na SUD-ovi spletni strani lahko najdete najrazličnejše boksarske vreče za praktično vse vrste borilnih veščin in slogov treninga. Vse od največje Debele Berte, ki je velikanka med boksarskimi vrečami, posebaj prilagojenimi "težkimi" boksarskimi vrečami za težje in močnejše uporabnike, pa do klasičnih vreč za ročne udarce in "banana" vrečo za tajski boks in karate, ne smemo pa pozabiti na odlično samostoječo boksarsko vrečo, hitre hruške, žoge, dvoje žoge, stensko vrečo, vreče za aperkate in še in še. Večina boksarskih vreč je izdelanih v Sloveniji in imajo 2 leti garancije na kvaliteto.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

2 × one =