Kako izbrati pravo boksarsko vrečo?

Veliko ljudi nas pokliče in sprašuje kako izbrati pravo boksarsko vrečo zase, kaj sploh potrebujem, kakšne oblike mora biti vreča, kako velika, koliko težka? Odgovor je lahko povsem preprost, vendar pa se bomo tokrat temu vprašanju vseeno nekoliko bolj posvetili.

Boks je šport, ki je v Sloveniji vedno bolj popularen. Če je še pred nedolgo tega veljal za grob šport pretepačev (po našem mnenju povsem neupravičeno) in ljudi, ki so radi delali težave, je danes slika precej drugačna. Zakaj? Velik delež pri tem nosi, po našem mnanju tudi Dejan Zavec. Zavec je s svojimi uspehi in s svojo pojavo razbil stare tabuje o boksarjih in ostalih borilnih športih.

Danes boks velja za šport, ki ga trenira ogromno dijakov in dijakin, študentov in študentk. Tudi mlade in malo manj mlade mamice so pogoste obiskovalke treningov, pa tudi gospodje 40 in 50+. Dejstvo je, da je boks ena najboljših rekreacij, kjer vadeči okrepi celotno telo, poveča moč, vzdržljivost, eksplozivnost, razteznost in tudi koordinacija gibov je na preizkušnji. Poleg vsega, pa je boks tudi zelo varen šport, saj prihaja do minimalnega števila poškodb. Pri rekreativnih skupinah jih praktično ni (seveda je odvisno od trenerja in načina dela v klubu). Večina treningov se v takšnih skupinah izvaja z veliko kontrole in kar se da veliko mehkobe. Udarci so tako zelo lahki in mehki. Tako, da tisti, ki sploh pridejo do cilja (glave, trupa) (da niso zgrešeni ali blokirani), so praktično samo dotiki.

Zakaj so boksarske vreče različne?

Boksarske vreče se med seboj razlikujejo po obliki, velikosti, teži, namenu uporabe, materialih iz katerega so izdelane, po polnilu in kvaliteti.

Teža vreče je pomembna, vendar ni bistvena. Vreča mora imeti določeno težo, da je njeno nihanje ob udarcih v mejah normale, vendar pa je po naših izkušnjah precej bolj pomembno, kako je ta teža v vreči razporejena. Za rekreativce priporočamo,da izberejo vreče, ki imajo malo “mehkobe”, torej, da niso povsem trde.

Zelo dobro je, da si pred nakupom vreče za boks odgovorite na vprašanje, zakaj bom boksarsko vrečo uporabljal, za kateri šport. Če je to boks, potem vam zadustuje 90 ali 120 centimeterska vreča90 centimeterska vreča  za boks je predvsem namenjena za domačo rekreacijo. Ne morete je uporabljati za resen trening, saj je premajhna in navadno tudi prelahka. Na drugi strani pa pri 120 centimeterski vreči lahko izvajate tudi zelo resne treninge vseh ročnih udarcev. Ta vreča zadostuje tudi za vse, ki želite trenirati kickboxing, ali karate. Se pravi tudi vse nožne udarce nad pasom. 175 centimeterske vreče in daljše (vreče za boks, ki so dolge 140, 150 ali 160 centimetrov niso nič bolj uporabne, kot 120 centimeterske vreče, saj na njih ni možno izvajati low kickov), pa so se uporabljajo za trening tajskega boksa in vseh ostalih športov, ki uporabljajo nožne udarce v noge, torej low kick-e.

Tudi če želite trenirati samo boks, ni nič narobe, če si kupite 175 centimetersko vrečo, saj bo morda za vaš trening bolj primerna (preberi si članek z naslovom Boksarska vreča SUD Pro-Fighter Evolution in 10 super načinov njene uporabe). Če se vam še vedno poraja vprašanje kako izbrati pravo boksarsko vrečo, se pravi, da v tekstu niste dobili odgovora, nas pokličite na 040 321 288 in skupaj bomo našli pravo rešitev za vas in vaše želje, ter potrebe.

 

Katere boksarske vreče sploh poznamo in zakaj jih uporabljamo?

Klasične boksarske vreče, ki se razlikujejo po dolžini, teži, materialu in polnilu:

Namen teh boksarskih vreč je trening boksa in ostalih borilnih športov, simulacija borbe z nasprotnikom, trening kombinacij udarcev. Trening izmikov s telesom in raznih nožnih kombinacij izmikov, prestopov, menjave gardov, korakov v stran… Boksarske vreče so odlične tudi za trening moči in predvsem vzdržljivosti. Vreče pa se lahko uporablja tudi za druge oblike treniga (glej zgornjo povezavo do članka).

Hruškaste boksarske vreče:

Te vreče za boks se prav tako razlikujejo po velikosti, teži, materialu in polinu. Namenjene so predvsem za trening boksa, oz. ročne tehnike, še posebaj aprekat udarcev. Ta vrsta vreč za boks se uproablja za bolj specifične treninge in nakup teh vreč rekreativcem odsvetujemo. Prav tako, kot pri klasičnih vrečah za boks, borci tudi pri trenigu s temi vrečami vedno več uporabljajo noge. Oz. hruškate vreče uporabljajo za trening nog in kombinacij raznoraznih udarcev v direktni kombinaciji z izmiki, prestopi, odmiki v stran…

Boksarske vreče raznoraznih oblik:

Večino boksarskih vreč, ki so drugih oblik se uporablja za zelo specifične treninge točno določenih udarcev in ne pridejo v poštev za rekreativnega uporabnika.

 

Kako izbrati prave boksarske rokavice?

Kako izbrati prave boksarske rokavice? Poznate koga, ki se, ali se je začel ukvarjati z novim športom, a ni vedel točno kakšno opremo potrebuje zase? Vsi poznamo takšne primere. Verjetno smo bili tudi sami v takšni koži kar nekajkrat v svojem življenju. Mi smo se, v več kot 21-ih letih, od kar se ukvarjamo s proizvodnjo in prodajo boksarske opreme, srečali z zelo velikim številom takšnih ljudi.

Ker želimo, da so naše stranke zadovoljne s SUD-ovimi izdelki, ob tem pa vam želimo ponuditi celotno storitev pri izbiri vse opreme na SUD-ovi spletni strani, smo se odločili in vam napisali 5 smernic. Le-teh se lahko držite pri nakupu svojih boksarskih rokavic in tako poskrbite, da bodo kupljene rokavice res najbolj primerne za veše potrebe, želje in pričakovanja. Izbira rokavic naj bo v prvi vrsti odvisna od namena uporabe le-teh.

Razdelili smo vas v 5 kategorij:

1. Začetnik rekreativec:

Torej, če ste začetnik, čisti rekreativec, nimate tekmovalnih ambicij in boste boksarske rokavice uporabljali predvsem za rekreativni trening, lažji sparing s kontroliranimi udarci in “shadow”. Pri tem pa vam je pomembna tudi cena rokavic. Potem vam priporočamo, da izberete med 10 ali 12 unčnimi boksarskimi rokavicami izdelanimi iz umetnega usnja. Rokavice naj bodo polnjene s kvaliteno peno, ki dobro absorbira udarce, saj boste tako zaščitili sebe (svoje roke) in pa tudi nasprotnika pred nepotrebnimi poškodbami.
Svetujemo vam, da ne izbirate najcenejših rokavic na trgu, saj veste, malo denarja malo muzike in tudi slaba zaščita. Drži pa tudi, da najdražje ni vedno tudi najboljše. Zelo pomembne so tudi izkušnje ljudi, ki rokavice že uproabljajo. Pozanimajte se, ali so rokavice trpežne, ali material zdrži obremenitve, ali poka, se trga in podobno. Poglejte kako je s peno v rokavicah. ali rokavice držijo svojo obliko, ali so “zmaličene”. Boksarske rokavice rekreativca, ki so solidne kvalitete in jih rekreativec uporablja cca 2x tedensko bi morale, ob normalni uporabi in skrbi zanje, zdržati vsaj eno sezono.

2. Začetnik s tekmovalnimi ambicijami:

Če ste začetnik, ki ima tekmovalne ambicije, vam svetujemo, da upoštevate zgoraj napisana priporočila. S tem, da je vredno razmisliti in investirati nekaj € več v kvalitetnejše boksarske rokavice. Tukaj mislimo predvsem na to iz česa so rokavice izdelane. Izbirajte med usnjenimi rokavicami ali rokavicami iz zelo kakovostnega umetnega usnja. Pozorni bodite, da kupite sparing- trening rokavice, saj imajo le-te drugačno, posebaj prilagojeno peno in se razlikujejo od tekmovalnih boksarskih rokavic. Cena teh rokavic se giblje pribljižno med 50€ in 80€, ali pa tudi do 130€ in več. Nasvet iz prejšnega odstavka velja tudi tukaj. Ne kupujte najcenejših rokavic, saj so najcenejše z razlogom, prav tako pa najdražje ni vedno najboljše. Zelo kvalitetne rokavice se začnejo od nekje 60€ in navzgor. Pri nakupu rokavic zaupajte tudi občutku, dobre rokavice navadno tudi super “sedejo” na roke. Je pa res, da to še ne pomeni, a so kvalitetne.

3. Nadaljevalec rekreativec

Če trenirate že vsaj eno leto, trening boksa vam je všeč in bi z njim nadaljevali. Nimate pa tekmovalnih ambicij, vam svetujemo, da razmislite o nakupu trening boksarskih rokavic srednjega do višjega cenovnega ranga (50-80€) 12, 14 ali 16oz težine. Večje, težje in bolj varne rokavice vam bodo dobro služile pri vašem sparingu. Ob tem pa bo dodatna teža na rokah poskrbela za še boljši trening vaših rok.

Vsi, ki imate tekmovalne ambicije, vam svetujemo, da imate vsaj 2 para boksarskih rokavic.

4. Nadaljevalec s tekmovalnimi ambicijami

Če trenirate že vsaj eno leto in imate tekmovalne ambicije, vam svetujemo da razmislite o nakupu vsaj dveh parov rokavic. Ene rokavice naj bodo trening rokavice (12, 14 ali 16oz) (odvisno tudi od vaše teže), druge pa tekmovalne (10oz). Glede na to, da imate tekmovalne ambicije in verjetno trenirate vsaj 4x tedensko, vam svetujemo, da pri svoji opremi ne varčujete in izbirate med rokavicami srednjega oz. višjega cenovnega- kakovostnega razreda. Gre namreč za vašo varnost in vaše zdravje. Glede na to, da imate že kar nekaj izkušenj, lahko tudi dokaj hitro rpepoznate kvalitetne rokavice za boks. Predvsem bodite pozorni na kvaliteto pene, šivov in zunanje (najpogosteje usnjene) obloge.

5. Rekreativec, ki veliko trenira z boksarsko vrečo

Če trenirate na boksarski vreči, razmislite o nakupu rokavic za trening na boksarski vreči. Zakaj? Le-te so prilagojene za tovrstni trening. Primerno zaščitijo vaše roke, so drugače oblikovane in so konec koncev trpežnejše. Navadno pa so tudi cenejše od ostalih trening ali tekmovalnih boksarskih rokavic. Podobno, kot potrebujete za trening košarke drugačne športne copate, kot za tek ali planinarjenje. Seveda lahko počnete vse z istimi rokavicami ali čevlji, ampak vse ima svoj namen.

Kako izbrati prave boksarske rokavice in kako izbrati pravo boksarsko vrečo?

Upam, da to ni več vprašanje, ki se vam poraja, v kolikor kupujete rokavice za boks.
Če imate tudi sami kakšno izkušnjo, kako ste se odličili, bomo veseli vašega komentarja. Še bolj pa bomo veseli, če nam zaupate, kako vam je naš članek pomagal pri vaši odločitvi ob nakupovanju boksarkih rokavic in boksarske vreče.

Boksarske rokavice SUD
Otroske rokavice za boks
Rokavice za boks SUD
rokavice za boks sud 16oz
Boksarske rokavice "AIBA"
boksarske rokavice 16oz

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

one − one =