Kako izbrati pravo boksarsko vrečo?

Veliko ljudi nas pokliče in sprašuje kako izbrati pravo boksarsko vrečo zase? Odgovor je lahko povsem preprost, vendar pa se bomo tokrat temu vprašanju vseeno nekoliko bolj posvetili.

Boks je šport, ki je v Sloveniji vedno bolj popularen. Če je še pred časom veljal za grob šport pretepačev (po našem mnenju povsem neupravičeno) in ljudi, ki so radi delali težave, je danes slika precej drugačna. Zakaj? Velik delež pri tem nosi, po našem mnanju tudi Dejan Zavec. Zavec je s svojimi uspehi in s svojo pojavo razbil stare tabuje o boksarjih in ostalih borilnih športih.

Danes boks velja za šport, ki ga trenira ogromno dijakov in dijakin, študentov in študentk. Tudi mlade in malo manj mlade mamice so pogoste obiskovalke treningov, pa tudi gospodje 40 in 50+. Dejstvo je, da je boks ena najboljših rekreacij, kjer vadeči okrepi celotno telo, poveča moč, vzdržljivost, eksplozivnost, razteznost in tudi koordinacija gibov je na preizkušnji. Poleg vsega, pa je boks tudi zelo varen šport, saj prihaja do minimalnega števila poškodb. Pri prekreativnih skupinah jih praktično ni (seveda je odvisno od trenerja in načina dela v klubu).

Zakaj so boksarske vreče različne?

Boksarske vreče se med seboj razlikujejo po obliki, teži, namenu uporabe, materialih iz katerega so izdelane, po polnilu in kvaliteti.

Teža vreče je pomembna, vendar ni bistvena. Vreča mora imeti določeno težo, da je njeno nihanje ob udarcih v mejah normale, vendar pa je po naših izkušnjah precej bolj pomembno, kako je ta teža v vreči razporejena. Za rekreativce priporočamo,da izberejo vreče, ki imajo malo “mehkobe”, torej, da niso povsem trde.

Zelo dobro je, da si pred nakupom vreče za boks odgovorite na vprašanje, zakaj bom vrečo uporabljal, za kateri šport. Če je to boks, potem vam zadustuje 90 ali 120 centimeterska vreča90 centimeterska vreča  za boks je predvsem namenjena za domačo rekreacijo. Ne morete je uporabljati za resen trening, saj je premajhna in navadno tudi prelahka. Na drugi strani pa pri 120 centimeterski vreči lahko izvajate tudi zelo resne treninge vseh ročnih udarcev. Ta vreča zadostuje tudi za vse, ki želite trenirati kickboxing, ali karate. Se pravi tudi vse nožne udarce nad pasom. 175 centimeterske vreče in daljše (vreče za boks, ki so dolge 140, 150 ali 160 centimetrov niso nič bolj uporabne, kot 120 centimeterske vreče, saj na njih ni možno izvajati low kickov), pa so se uporabljajo za trening tajskega boksa in vseh ostalih športov, ki uporabljajo nožne udarce v noge, torej low kick-e.

Je pa tudi res, da tudi če želite trenirati samo boks, ni nič narobe, če si kupite 175 centimetersko vrečo, saj bo morda za vaš trening bolj primerna (preberi si članek z naslovom Boksarska vreča SUD Pro-Fighter Evolution in 10 super načinov njene uporabe).

 

Katere boksarske vreče sploh poznamo in zakaj jih uporabljamo?

Klasične boksarske vreče, ki se razlikujejo po dolžini, teži, materialu in polnilu:

Namen teh vreč je trening boksa in ostalih športov, simulacija borbe z nasprotnikom, trening kombinacij udarcev. Tudi trening moči in vzdržljivosti. Vreče pa se lahko uporablja tudi za druge oblike treniga (glej zgornjo povezavo do članka).

Hruškaste boksarske vreče:

Te vreče za boks se prav tako razlikujejo po velikosti, teži, materialu in polinu. Namenjene so predvsem za trening boksa, oz. ročne tehnike, še posebaj aprekat udarcev. Ta vrsta vreč za boks se uproablja za bolj specifične treninge in nakup teh vreč rekreativcem odsvetujemo.

Boksarske vreče raznoraznih oblik:

Večino boksarskih vreč, ki so drugih oblik se uporablja za zelo specifične treninge točno določenih udarcev in ne pridejo v poštev za rekreativnega uporabnika.

 

Tako, upamo, da ste dobili odgovor na vaše vprašanje kako izbrati pravo boksarsko vrečo in da boste brez težav izbrali najbolj primerno boksarsko vrečo zase. V kolikor imate še kakšno vprašanje, smo vam na voljo na info@sud.si in na 040-321-288.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

two + 7 =