Individualni trening boksa

Kot smo opisali že v nekaj drugih člankih, je boks lahko eden najbolj fizično in mentalno zahtevnih treningov na sploh. Seveda pa se da predvsem individualni trening boksa prilagajati na potrebe in zahteve posameznika. Če se sprašujete, je boks dovolj zahtevna oblika vadbe zame, bo odgovor zagotovo da. Boksarji so bili spoznani, v raznoraznih raziskavah, kot športniki, ki so med najbolj fizično in psihično pripravljenimi na sploh. Seveda je tu govora o nekem povprečju.

Boks oprema

Boks, kot šport za hobi in rekreacijo je v zadnjih nekaj letih v Sloveniji v velikem razmahu. Ne trenirajo ga samo zagnani najstniki in fantje v svojih dvajsetih letih, ki so polni hormonov in kar pokajo od energije in želje po dokazovanju. Le-ti so v veliki manjšini, večino dandanes predstavljajo rekreativci, ki so obeh spolov in dokaj širokega razpona, kar se tiče starosti. Tako, da je tipičnega vadečega, ki se odloči za rekreativni trening boksa precej težko okarakterizirati. Zagotovo je ta posameznik oz. posameznica ljubitelj ozljubiteljica znoja in širjenja meja zmožnosti svojega telesa, v gibalnem, motoričnem in mentalnem smislu.

Premagovanje strahov v boksu

Pri boksu se tudi rekreativec hitro sooči s svojimi strahovi. Vsi, tudi tisi, ki smo ali še vedno trenirajo boks bolj ali manj resno, smo šli skozi te faze. Eden od teh strahov je, kaj se bo zgodilo, ko bom nekoga udaril/a po obrazu. Ga bo bolelo? Ga bom poškodoval/a…? Pa seveda še večji strah, kaj se bo zgodilo, ko bom sam/a dobil/a udarec v glavo, predel prsnega koša, trebuh… S temi in mnogimi drugimi strahovi se sreča vsak rekreativni in tudi tekmovalni boksar.

Boksarske rokavice

Vendar pa, kot vemo, ima strah največkrat velike oči, znotraj je pa votel, zunaj ga pa nič ni. Tudi s strahovi v boksu je tako. Predvsem pri rekreativnem boksu, ker večina klubov in trenerjev zagovarja trening boksa s kontroliranimi udarci. Se pravi udarci s kontrolirano močjo, tako da je boks dokazano tudi precej bolj varen šport, kot športi, ki jih jemljemo za “normalne” športe v našem okolju. Nap. košarka, nogomet, rokomet, da o smučanju niti ne izgubljam besed. Pri rekreativnem boksu se posameznik največkrat poškoduje pri ogrevanju, ko se za ogrevanje in popestritev treninga velikokrat igra nap. košarka ali pa nogomet. Pri samem treningu boksa in predvsem sparingu, pa so največkrat poškodbe zgolj kakšna odrgnina po koži in bolečine v mišicah, po domače musklfiber. Kar pa seveda ni trajna poškodba, ampak zgolj začasni korak pri napredku mišičnih vlaken.

Trening boksa v skupinah ne odgovarja vsem

Boks je zelo popularna oblika skupinske vadbe, saj je v večini primerov energija na treningih odlična. Pa tudi sami treningi so, seveda, če so sestavljeni, kot morajo biti, primerni praktično za vsakega posameznika. Vendar, pa opažamo, da vedno več ljudi, ali ne najde časa za redne treninge 2-3x tedensko ob točno določenih urah. Drugim spet ne odgovarjajo lokacije, kjer se nahajajo prostori klubov. Saj se jim po celih dnevih preživetih z doma, enostavno ne ljubi še enkrat oditi z doma. Tretjim ne odgovarjajo skupinske vadbe in so raje na vadbi sami oz. v manjših skupinah. Verjetno se najde še kakšen razlog, zakaj se ljudje odločajo za individualne treninge boksa, ampak mislim, da smo glavne razloge navedli.

Individualni trening boksa

Zakaj individualni trening boksa?

Zato se ti posamezniki vedno pogosteje odločajo za individualni trening boksa. To so treningi boksa s trenerjem, ki se posveti samo enemu, mogoče (po želji) tudi dvema ali trem posameznikom. Navadno imamo tisti, ki obiskujejo individualne treninge z osebni trenerjem tudi precej jasne želje in cilje. Tako glede telesnega zgleda, počutja, kot tudi znanja boksa. Pri individualnih treningih boksa je super to, da se lahko trener posveti samo enemu vadečemu, in ga odlično spozna, vidi v kakšnem stanju je njegovo telo, na čem je treba delati oz. ojačati kater del telesa… Podobno je z motoriko, ki je pri treningu boksa bistvenega pomena. Velikokrat se velik poudarek daje na vajah s kolebnico, pa koordinacijsko lestvijo in raznorazne podobne vaje za izboljšavo motoričnih sposobnosti telesa. Večina vadečih tudi ni v najboljšem stanju kar se tiče raztegljivosti oz. prožnosti. Tako, da je tudi to eden od pomembnih segmentov treninga boksa, na katerem dela vsak dober individualni trener.

Še ena zelo velika prednost je pri individualnem treningu boksa, in sicer, da so vadeči navadno veliko na fokuserjih. Tako, da jih trener sproti popravlja in izboljšuje tehniko. To pelje k večjemu napredku in bolj pravilnim izvedbam tehnik udarcev, izmikov, blokad, izpeljav… Pogosto se trenira tudi na boksarskih vrečah, pa hruškah, žogah z elastikama in vseh ostalih boksarskih pripomočkih, ki jih premorejo različne boksarske dvorane.

Nekaj prednosti treninga v skupinah

Po drugi strani pa se najde tudi nekaj prednosti v skupinskih vadbah boksa. V prvi vrsti je tukaj energija skupine. Kakorkoli se trudiš in delaš na energiji pri individualnih treningih boksa, se le-ta ne more primerjati z energijo, ki jo lahko naredi večja skupina zagnanih boksarjev. Pri treningu boksa v večjih skupinah je velika prednost tudi raznolikost skupine, kar omogoča vsakemu posamezniku, da trenira z večjimi različnimi so vadečimi, kar mu razširi spekter znanja in prilagajanja borbe na različne nasprotnike. Po moje mnenju je tudi socialni moment oz. druženje velik plus pri treningih boksa v večjih skupinah, vendar še zdaleč ne mislimo vsi enako, kar je tudi prav.

Tako, na kratko smo preleteli infividualni trening boksa, njegove prednosti, pomankljivosti, njegove značilnosti in nasploh stvari, ki ga delajo vedno bolj popularnega. Dejstvo je, da boks ni za vsakogar, pa ne zato, ker bi bil kot šport nevaren, ali prezahteven, ampak predvsem zato, ker so nekateri v to prepričani že preden ga sploh začnejo trenirati. Dejstvo je tudi da individualni trening boksa ni za vsakogar, ki si želi trenirati boks. Ampak super je, da imamo izbiro. In prav tako je odlično, da lahko izberete kvalitetne treninge oz. vadbe, ki vas ne bodo zgolj razmigale, ampak bodo poskrbele, da boste samozavestnejši in boljše pripravljeni na izzive, ki vam jih ponuja življenje.

Več o kvalitetnih in prilagojenih individualnih treningih boksa s SUDovim trenerjem si lahko preberete na naši strani.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

19 − 5 =