Kako izbrati pravo judo kimono

Veliko staršev se znajde pred izzivom, ko njihovi mladi nadobudneži začnejo s treningom športa ali pa česa drugega. Pri tem pa sami nimajo dovolj niti osnovnega znanja za nakup opreme. Večina staršev se seveda obrne na trenerja in mu zaupa z izbiro najboljše opreme za otroka. Nemalo pa je tudi staršev, ki se malce poglobijo v celotno stvar in želijo preveriti kakšna oprema (lahko tudi inštrument, igralo, copati…) bi bila najbolj optimalna za njegovega otroka. Pri besedni zvezi najbolj optimalna, ne mislim najdražja, najboljša, najbolj znana blagovna znamka, ipd. Ampak mislim na kombinacijo tega, kaj otrok potrebuje, kaj trg ponuja, kaj si lahko starš privošči in še kakšen parameter lahko hitro dodamo. Podobna dilema se pojavi pri odraslih, ki se začnejo ukvarjati s športom, ki jim je povsem neznan. V našem primeru bomo govorili o judu.

Če se osredotočim na judo kimono in kupovanje le-teh. Lahko rečem, da je nakupovanje več ali manj zelo enostavno, seveda če vemo kaj potrebuje otrok oz. mi in kaj so neki pričakovani standardi pri judo kimonah. Pri SUD-u vedno strmimo k temu, da imamo pri kimonah kar se da najboljši kompromis med kvaliteto materiala (teža materiala + sestava), šivov, krojem, izgleda in cene.

Kakšen naj bi bil optimalen kompromis med vsemi temi spremenljivkami?

Judo kimone so največkrat izdelane iz 100% bombaža. Čeprav se v zadnjih letih vedno podosteje dogaja, da je v tkanini bombažu dodan tudi poliester. Največkrat se to dogaja zaradi cene, saj je mešana tkanina cenejša, kot pa 100% bombaž. Pri otrocih (govorim o kimonah, namenjenih otrokom do cca 150cm višine) je najbolj pomembno da v svojem športu uživajo. Se imajo lepo in da spoznavajo svet športa, gibanja in druženja. Tako, da tudi kimona pri otrocih ni nujno, da je vrhunska. Prvič takšne kimone niso poceni, drugič, otroci jih bodo precej hitro prerasli in tretjič, večina otrok ni sposobnih izkoristiti vseh potencialov vrhunskih judo kimon.

Zato smo se pri SUD-u odločili za nekakšno srednjo pot. V naši ponudbi imamo kimone, katerih tkanina je dovolj močna (350g), da kimone služijo svojemu namenu. Se pravi, da jih otroci nikakor ne bodo uničili, raztrgali in da so kimone lepe in udobne. Tudi pri nakupu konkurenčnih kimon, vam svetujemo, da iščete kimone, ki so izdelane iz 300-400g tkanine.

Pri odraslih je seveda nekoliko drugače. Kimona za judo ali ju-jitsu rekreativce mora biti precej močnejša, kot otroška judo kimona. Tako, da se pogovarjamo o tkanini, ki je težka nekje med 600 in 750g. Pri SUD-u vam ponujamo zelo kvalitetne kimone izdelane iz 650g 100% bombaža. Kimone imajo narejene vse ojačitve na izpostavljenih mestih in bombaž je tkan v zelo trpežno tkanino.

Barva judo kimone?

Tako pri otroških in odraslih kimonah so več ali manj na voljo zgolj kimone v beli barvi, oz. različnih odtenkih bele. Pri SUD-u uporabljamo bombaž, ki je snežno bele barve. Na trgu pa dobite tudi kimone, ki so jajčno bele (nekoliko rumenkaste) barve. Nekaj proizvajalcev ponuja tudi judo kimone v modrih barvah. Vendar pri otroški judo šoli in odrasli rekreaciji to več ali manj ne pride v poštev. Tisti, ki pa trenirate ju-jitsu, še posebaj brazilski ju-jitsu, pa imate precej večjo paleto barv, vse od črne, modre, rdeče, bele…

Kroj judo kimon?

Judo kimone so navadno izdelane po tradicionalnem kroju, ki pa se je kljub vsej tradiciji, ki jo ima judo, v zadnjih letih vseeno nekoliko spemenil. Včasih so bili zgornji deli judo kimon nekoliko daljši, kot so danes in tudi današnje kimone se lepše prilegajo telesu. Pri otrocih je pomembno, da je kroj udoben in da je kimona otroku všeč.

Odrasli, pa se morate v kimoni dobro počutiti in kimona vam mora lepo sesti na telo. Včasih je to malce težje, saj večina kimon ob prvem pranju še “skoči” skupaj, tako da ob preizkušanju kimone nimamo pravega občutka.

Zaključek

Nakup judo kimone je precej enostavna stvar, vendar morate vedeti kaj potrebujete, oz. kaj potrebuje vaš otrok in kaj vam kimona, ki jo nameravate kupiti ponuja. Seveda ni nujno, da je poceni slabo in da je tista kimona, ki je draga najboljša. Iščite kompromis, ki bo najboljše zadovoljil vaše potrebe. Tudi zato, smo pri SUD-ovih kimonah za judo vzeli kompromis tako pri teži tkanine, kot pri krojih, ki so bolj sodobni, kot tradicionalni.

Če ste članek prebrali do konca, verjamem, da vas bo zanimal tudi članek o boksarski opremi in športnik blazinah.

Za konec pa vam želim samo še to, da uživajte v treningu juda ali ju-jitsa in poskrbite, da se bo vaše telo počutilo odlično!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

3 × 1 =