V nizu predstavitev različnih borilnih športov, vam tokrat predstavljamo kickboxing. Neglede na njegovo veliko popularnost ga še vedno veliko ljudi meša s sorodnimi borilnimi veščinami. Zato sem za vas zbral podatke in odgovore na vprašanje kaj je kickboxing.

Kickboxing je sorazmerno mlad šport.. Razvijati se je začel na Japonskem, njegovi zametki segajo v pozna 50. leta 20. stoletja. Je nekakšna hibridna borilna veščina, ki izhaja iz mešanja prvin  karateja in boksa. Mišljen je bil kot oblika samoobrambe, vadbe za splošen fitnes oz. dobro počutje in borilni šport. Borba se odvija v stoječem ( t.i.“stand up”) položaju, pri čemur se uporabljajo različne nožne in ročne tehnike.

Popularizacija kickboxinga v 80ih in 90ih letih.
Popularizacija kickboxinga v 80ih in 90ih letih.

Zgodovina kickboxinga

Kot sem zapisal že v uvodu, kickboxing originalno izvira iz Japonske. V prvih 20ih letih se šport ni močno razvijal, v tem času tudi ni zapustil mej svoje matične domovine.

Izven Japonske se je kickboxing začel razvijati šele v 70. letih. Istočasno  je bila ustanovljena ameriška kickboxing organizacija. V sredini 70-ih let je bilo organizirano prvo svetovno prvenstvo v tej borilni veščini. Mnogi kickboxing štejejo  kot začetek tako imenovanih hibridnih borilnih veščin (verjetno je pravi začetek kung fu, vendar ne v športnem smislu), saj je prvi združeval elemente različnih borilnih veščin in športov, iz  katerih so se nato razvili mnogi drugi sodobni hibridni borilni športi, na vrhu katerih danes, vsaj kar se priljubljenosti tiče, verjetno vlada tako imenovani MMA.

Razvoj kickboksa

Velik razmah je kickboxing doživel s pomočjo ameriške filmske industrije v 80ih in 90ih letih prejšnjega stoletja. Pogosto se zato njegov izvor napačno povezuje z ameriškimi koreninami.

Na svetovni ravni kickboxing nima enotne krovne organizacije. Tako nimamo enega, temveč  več svetovnih prvakov, ki to postanejo pod okriljem različnih organizacij, ki vsaka deluje s svojimi, nekoliko drugačnimi pravili bojevanja. Kljub temu, da kickboxing nima enotne svetovne krovne organizacije, pa je vseeno v letu 2019 postal olimpijski šport in vsi delavci v tej športni panogi lahko z veseljem pričakujejo prihodnost. Saj se pričakuje, da bo posledica tega, da je bil kickboxing sprejet v družino olimpijskih športov, še večja medijska prepoznavnost in popularizacija športa v Sloveniji.

Sodobni kickboxing

Kickboxing, kot ga poznamo v Sloveniji, se je začel pospešeno razvijati v 90. letih pod okriljem organizacije WAKO (1976), danes znane kot največja svetovna kickboxing organizacija, ki združuje 7 različnih stilov borbe oz. nastopanja. Vse od plesnih form, pa do K1 borbe.. WAKO organizacija ima sedež v Zürichu v Švici.

WAKO kickboxing zveza Slovenije pod svojim okriljem združuje okoli 35 različnih klubov borilnih veščin, kar kaže na veliko priljubljenost tega športa pri nas.

Ročne tehnike v kickboxingu

 • Direkt – je najbolj pogost udarec v boksu. Izvaja se tako z levo, kot desno roko. Kot pove že ime udarca, pri izvajanju udarca roka potuje proti nasprotniku v najkrajši možni liniji, “direkt”. Podrobnejši zapis o vseh boksarskih udarcih si lahko preberete v članku z naslovom KAJ JE BOKS.
 • Kroše – je najmočnejši udarec z roko, prav tako se ga izvaja z obema rokama. Roka se v polkrožnem gibu pomika proti nasprotnikovi glavi, ali telesu.
 • Aperkat – je udarec, ki se ga v boksu verjetno uporablja najmanj. Kljub temu je udarec zelo učinkoit. Udarja se ga z obema rokama, roka pa gre proti nasprotniku od spodaj navzgor.
 • Krožni udarec s pestjo – ta udarec se v klasičnem angleškem boksu ne uporablja. Je udarec, kjer se borec zavrti okoli svoje osi in z eno od rok oz. pesti nasprotnika cilja največkrat v glavo.
 • Leteči udarec – tudi to je udarec, ki ga klasični boks ne pozna. Udarec se izvede med skokom, in gre največkrat za različico direkta.
Kickboxing
Polkrižni udarec oz. mawashi

Nožne tehnike v Kickboxingu

 • Direktni udarec – Je udarec oz. brca, kjer se noga skrčena dvigne neposredno pred sebe in se jo nato iztegne proti nasprotnikovi glavi ali telesu. Brca se izvaja z obema nogama.
 • Bočni udarec – je udarec, oz. brca, ki je podoben, kot direkt, s tem, da se ga izvede z obrnjenimi boki za 90°. Enako, kot vse brce, se ga lahko izvede z obema nogama.
 • Polkrožni udarec z nartom (mawashi) – to je udarec oz. brca, ki je eden najbolj atraktivnih in legendarnih nožnih tehnik. Izvaja se ga z podobnim oz. enakim položajem telesa, kot bočni udarec, s tem, da je pot noge v polkrožnem gibanju proti nasprotniku..
 • Krožni udarec in njegove različice – tudi to je udarec, ki je zelo atraktiven in ima mnogo možnosti izvedb. V osnovi pa je udarec, ki se ga izvede tako, da se napadalec zavrti okoli svoje osi in nasprotnika preseneti z brco z nasprotne strani.
 • “Kladivo” – to je udarec, kjer napadalec dvigne nogo nad nasprotnikovo glavo in potegne nogo navzdol, ter ga poizkuša zadeti s peto v glavo.
 • Bočni udarec z obratom – to je zelo podoben udarec, kot bočni, s tem, da se izvede v krožnem gibu, torej napadalec se zavrti okoli svoje osi in nasprotnika brcne direktno.
 • Polkrožni s podplatom ali peto (uru mawashi) – To je še ena od legendarnih nožnih tehnik. Udarec se izvede tako, da nasprotnika napadalec na pade polkrožno, podobno, kot pri polkrožnem udarcu z nartom, s  to razliko, da ga skuša zadeti z nasprotne strani s peto oz. podplatom.

To so na kratko opisane najbolj pogoste ročne in nožne tehnike v kickboxingu. Poznamo jih še nekaj, vendar se uporabljajo manj pogosto.

Discipline kickboxinga WAKO organizacije

Discipline se v osnovi delijo na tiste, ki se izvajajo na odprtem borišču in na tiste, ki se dogajajo v boksarskem ringu.

1.       Glasbene forme

tekmovalec izvaja borilne tehnike na pravih ali zamišljenih nasprotnikih ob spremljavi glasbe po lastnem izboru. Ta disciplina je podobna bolj znanim katam, ki se jih v karateju izvaja na podoben način, le brez glasbene spremljave.

2.       Point fighting

Point fighting je borba, kjer se nasprotnika borita in z izvajanjem tehnik skušata drug drugega zadeti v telo ali glavo. Tehnike morajo biti kontrolirane in ne premočne. Dovoljene tehnike so vsi boksarski udarci, ter udarci z nogama nad pasom. Dovoljeno je tudi spotikanje oz. čiščenje. Borca se borita samo do prvega dotika oz. zadetka, nato se borba prekine in nasprotnika se ponovno postavita na izhodiščni mesti, kjer se borba ponovno prične.

3.       Light contact

Borba s kontroliranim dotikom je borba, ki je bila včasih vmesna stopnja med point fightom in borbo s polnim kontaktom oz. full contactom. Danes pa je to borba, ki je podobna point fightu, s to razliko, da se borba ne prekinja. Dovoljene pa so enake tehnike udarcev, kot pri point fightu.

4.       Kick light

kick light je disciplina ki je vmesna stopnja med light contactom in kickboxing low kick borbo, borbo z udarci, ki se izvajajo s polno močjo. Udarci v tej disciplini naj bi se še vedno izvajali s kontrolo in ne polno močjo. Dovoljene so enake tehnike borbe, kot pri light contactu.

5.       Full contact
Kaj je kickboxing
Kaj je kickboxing

Full kontakt je disciplina, kjer se izvajajo tehnike s polno močjo. Dovoljeni pa so enake tehnike, kot pri borbi kick light.

6.       Low kick

Low kick je borba, ki je prav tako, kot full kontakt borba s polno močjo, s to razliko, da so dovoljeni tudi brce v stegna.

7.       K1

K1 disciplina v kickboxingu , ki je najbolj atraktivna in bi ji lahko rekli kraljevska disciplina. Pri K1 borbi so dovoljene vse tehnike, kot pri low kick borbi, s tem, da se lahko tekmeca borita tudi v klinč borbi do 5 sekund. v tem času se lahko prime tudi za vrat in izvedeta po 1 udarec s kolenom na klinč.

Oprema, ki jo potrebujemo za kickboxing

Hlače za tajski boks II
Hlače za kickboxing

Oprema pri različnih disciplinah kickboxinga je več ali manj zelo podobna. Borci in borke morajo uporabljati boksarske rokavice, ki so 10oz teže (razen pri borbah na dotik, kjer se uporabljajo odprte rokavice za taekwondo). V vseh disciplinah razen v plesnih formah se uporabljajo ščitniki za zobe, povoji za roke, čelade za zaščito glave, ščitnik za genitalije. Ščitniki za golenico in pa ščitniki za nart, pa se uporabljajo v večini disciplin.

Pravila glede športnih oblačil variirajo, pri nekaterih disciplinah so obvezne dolge kickboxing hlače in kratka športna majica, pri drugih pa so dovoljene kratke hlače brez majice.

Kickboxing je zelo atraktiven in popularen borilni šport, v katerem praktično vsakdo lahko najde disciplino za svoj okus. Pri SUD-u odlično sodelujemo z nekaterimi klubi, (FCL, Pelion kickboxing in še nekaterimi) in vemo, da se v teh klubih z varovanci odlično dela. Kickboxing pod pravim vodstvom trenerjev, ki imajo dovolj znanja in ga znajo podajati svojim varovancem, je šport, ki bo razvil motorične sposobnosti vadečega, ojačal mišice in kosti, ter pomagal pri dvigu samozavesti. Verjetno boste ob treningu kickboxinga dobili še veliko, veliko več, vendar že samo to je ogromno.

Za koga je primeren ta šport?

Kickboxing je v Sloveniji zelo priljubljen šport. Kickboxing zveza Slovenije pod svojim okriljem združuje več, kot 35 registriranih klubov iz cele Slovenije. Šport je odlična oblika rekreacije praktično za vsakogar. Tako za vse tiste, ki iščete zgolj rekreacijo, ker boste razmigali celotno telo, kot tudi za tiste, ki imate morda tekmovalne ambicije. Navadno je tudi razpon v letih med najmlajšimi in najstarejšimi precej velik. Kickboxing je primeren za vse najstnike in tudi mlajše, prav tako pa ga brez težav trenirajo odrasle osebe po svojem 40 ali 50 letu starosti.

Želimo vam prijetne treninge v najboljši kickboxing opremi SUD!

Filter
V akciji
Taekwondo rokavice
Taekwondo rokavice
Taekwondo rokavice
namesto 39.00€
Prihranek 33%
26.00€
V akciji
Kratke hlače za kickboxing II
Kratke hlače za kickboxing II
Kratke hlače za kickboxing II
namesto 25.00€
Prihranek 36%
16.00€
V akciji
Kratke hlače za kickboxing
Kratke hlače za kickboxing
Kratke hlače za kickboxing
namesto 28.00€
Prihranek 36%
18.00€
V akciji
Copati za taekwondo
Copati za taekwondo
Copati za taekwondo
namesto 39.00€
Prihranek 36%
25.00€
1 -60 od 65 izdelkov

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

sixteen + nineteen =