Tatami blazine, oz. če hočete tudi športne ali otroške blazine so v zadnjih 15ih, morda 20ih letih postale zelo priljubljene tudi za domačo uporabo. Predvsem za kobacanje, igranje, plazenje naših najmlajših. Blazine so zares uporabne, praktične, hvaležne za čiščenje, lahke za prenašanje… Vseeno pa je potrebno biti pri vsej uporanbosti in praktičnosti pozoren na nekaj stvari, ki lahko razlikujejo kvalitetne blazine od nekvalitetnih oz. oporečne od neoporečnih. V spodnjem tekstu smo te stvari razdelili na 5 točk.

Glede na to, da vam verjetno vaš malček pomeni največ v življenju, je smiselno, da ste pri nakupu površine na kateri se bo v prihajajočih letih veliko zadrževal in se pogosto igral, vsaj malo pozorni in previdni. 5 stvari na katere morate biti, po našem mnenju pozorni pri nakupu otroških ali športnih blazin so: 1. materiali iz katerih so blazine izdelane, 2. reference in izkušnje uporabnikov, ki že imajo oz. že uporabljajo blazine, 3. čemu so blazine v prvi vrsti sploh namenjene, 4. kakšno je vzdrževanje blazin in 5. tudi cena blazin je nenazadnje pomembna.

Tatami otroške podloge

 

Pa poglejmo omenjenih 5 točk še z nekoliko obširnejšo razlago.

1. Surovine iz katerih so blazine izdelane

Po našem mnenju je prvo, na kar moramo biti pozorni to, iz česa so otroške igralne podloge, pa seveda tudi športne in ostale blazine izdelane. Že sama zdrava kmečka pamet nam veleva, da če so surovine slabe, nekvalitetne ali celo strupene, potem, tudi končni izdelek ne mora biti kaj prida. To vse pa zagotovo vpliva na naše zdravje in zdravje naših najmlajših, sploh če stvari gledamo na malo daljši rok.

Pri podlogah je navadno težko priti do konkretnih informacij o sestavi in samih testih blazin (za  vse SUD-ove blazine lahko dobite izsledke laboratorijskih testov), vendar po našem vedenju morajo imeti vse blazine uvožene v EU tudi laboratorijske izvide. Zato proizvajalca ali prodajalca le povprašajte o njih.

športne blazine
Tatami blazine

Če pa vseeno nimate te možnosti, ali pa če blazine že imate doma, si lahko pomagate na klasičen način. Z vonjem! Če imajo otroške ali pa tudi športne blazine čuden, močan vonj po kemikalijah, potem to ni dober znak in je očitno v njih nekaj sumljivega. Sam vem, kako bi se odločil in kaj bi naredil s takimi blazinami, vi pa se odločite sami.

Je pa še ena možnost, po kateri lahko vsaj približno določite kvaliteto blazin. To je poreklo. Seveda to ni povsem zanesljiva metoda, vendar navadno je tako, če je poreklo znano in tudi proizvajalec in je le-ta kredibilen, potem je največkrat tak tudi proizvod. Neglede na to od kod prihajajo blazine (nenazdanje so lahko izdelane tudi znotraj EU) je vredno kar se da dobro preveriti blazine na katerih se bo odvijala igra naših najdražjih.

2. Reference in izkušnje uporabnikov

Kot pri vseh stvareh v življenju je dobro stvari preverjati pri nekom, ki se na nekaj spozna, ali nekaj uporablja. Enako je seveda tudi pri igralnih blazinah. Pri nakupu otroških igralnih blazin nam lahko zelo pomagajo tisti, ki dotične blazine že uporabljajo. Zato si je dobro vzeti kakšno minuto časa, pogledati na kakšnega od forumov, ali poklicati prijatelja, ki uporablja podobne blazine. Pogledati na spletnih straneh ponudnikov pod reference, prebrati komentarje pod izdelki… Ljudje smo navadno nagnjeni k temu, da radi pohvalimo tisto kar nam je všeč. A še raje kritiziramo tisto, s čemer nismo zadovoljni, zato so izkušnje uporabnikov lahko precej kredibilna stvar pri odločanju o nakupu česarkoli.

Če kupujete na primer športne blazine, vam predlagamo, da pogledate na kakšnega od športnih forumov, greste v kakšnega od športnih klubov, ki uporabljajo blazine, ki jih želite kupiti, ali pa povprašate svoje bližnje, seveda tiste, ki že uporabljajo blazine. Podobno je pri otroških blazinah. Ogromno mladih staršev za svoje najmlajše kupi igralne blazine. Povprašajte jih, posvetujte se in se nato odločite za nakup.

3. Čemu so blazine v prvi vrsti namenjene

Z izdelkom smo navadno zadovoljni, če nam služi vsaj tako dobro, kot smo pričakovali, zato verjetno ne bomo zadovoljni, če kupimo za naš športni klub v katerem se ukvarjamo z borilnimi veščinami, blazine, ki so v prvi vrsti namenjene za otroško igralno površino. Lahko si mislimo, da blazine enostavno ne bodo zdržale tistega, kar od njih pričakujemo. Blazine se bodo v tem primeru zelo hitro poškodovale, začele se bodo trgati, pa tudi raztegnile se bodo. Vse to pa je nevarno za naše vadeče.

Tatami podloga
Igralna podloga

Po drugi strani pa za svojega malčka ne potrebujemo posebej vzdržljivih in kompaktnih blazin. Podloge namenjene športnemu udejstvovanju so navadno kompaktnejše, močnejše, bolj vzdržljive in posledično tudi dražje.

Ampak, ko že kupujemo blazine za svoje najmlajše, je vredno pomisliti na to, da bomo lahko otroške igralne blazine kasneje tudi uporabljali za druge namene (trening z lastno težo, jogo, raztezanje…). Zato je dobro vprašanje, ali je blazina ki je dovolj velika za mojega malčka, dovolj velika tudi za moj trening? Ali je boljše kupiti na primer 4 ali 6, morda celo 9 tatami blazin, ki se zložijo v zaključeno celoto in tvorijo homogeno igralno ali vadbeno površino.

Pri nakupu blazin, pa je potrebno biti pozoren še na eno malenkost, ki pa v določenih situacijah lahko postane velik problem. Način sestavljanja blazin oz. oblika ušes je pri različnih proizvajalcih največrkat različna. Zato bodite pozorni, sploh, če imate v mislih dokupovanje blazin, da boste lahko enake blazine dobili tudi čez kak mesec, leto… Sliši se neverjetno, a iz lastnih izkušenj vam lahko povem, da ne malo uporabnikov blazin, kupljenih preko bolhe, ali pa tudi klasičnih trgovin pozna to zadrego.

4. Vzdrževanje blazin

Verjetno se boste strinjali, da nostavnejše, kot je vzdrževanje, boljše je za vas. Večina otroških in športnih podlog je zelo prijaznih za čiščenje in vzdrževanje. Zelo pomembno je, da za čistočo ne potrebuje močnih čistil, saj se jih da očisti. Izjema so seveda športni klubi, kjer trenira in se poti veliko različnih ljudi. V tem primeru je potrebno uporabljati razkužilna sredstva, da zadostimo nekemu higienskemu standardu.

Otroške blazine rdeča_črna
Otroške blazine rdeča_črna

Če pa se pogovarjamo v domači uporabi, čemur je ta članek tudi namenjen, pa je za higieno dovolj vlažna krpa in v skrajnem primeru blag detergent za posodo. Super rešitev je tudi parni čistilec, ki prav tako očisti površino na človeku prijazen in zdrav način. Seveda lahko uporabite tudi medicinski alkohol. Drugače pa so blazine zelo nezahtevne za čiščenje. Brez težav jih lahko očistite tudi pod tušem ali v banji s tekočo vodo, jih obrišete in že jih lahko uporabljate.

5, Cena blazin

Na zadnje, pa mogoče ne najmanj pomembna stvar. Cena. V današnjih časih veliko stvari gledamo samo skozi ceno. Vedno pa se ne vprašamo ali mi bo to služilo in ali bom s tem zadovoljen. Pa seveda kako dolgo življenjsko dobo bodo imele blazine, ki sem jih kupil.

Vedno je pametno, da si sami izberemo nek finančni domet, oz. znesek katerega se nam zdi smotrno dati za nap. otroške igralne podloge. Vendar pa je velikokrat pametno temu dodati še kak € več, kot smo sprva želeli. Ne svetujemo pa pretiravanja, saj se na trgu dobi tudi zelo drage blazine, ki niso nič boljše ali bolj kvalitetne, kot blazine za katere boste odšteli razumno količino €. Nenazadnje je kvaliteto potrebno plačati in dobri materiali so vedno dražji, kot slabi. Enako je z blazinami, vsaj do neke mere.

Upamo, da ste v zgornjih odstavkih našli kak nasvet, ki vam bo pomagal pri izbiri blazin za šport ali igro v domačem okolju. Zagotovo ne boste zgrešili, če boste katero od blazin kupili na naši spletni strani. V ponudbi imamo zelo kvalitetne otroške igralne podloge od preverjenega proizvajalca, s katerim sodelujemo že več, kot 15 let. V vseh teh letih praktično nismo imeli reklamacij. Tudi to je gotovo zelo dobra referenca.

Zelo veseli bomo tudi vaše izkušnje z našo športo opremo. Vsi komentarji so dobrodošli v razdelku pod samimi izdelki, ali pa na našem E naslovu info@sud.si.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

1 + 8 =