Velika večina ljudi, ki si zaželi imeti boksarsko vrečo doma, se sreča z vprašanjem, kam in kako montirati boksarsko vrečo.

Eno najbolj pogostih vprašanj pred nakupom boksarske vreče je, kam in kako montirati boksarko vrečo. Zato sem se nekoliko poglobil v to vprašanje in vam pripravil nekaj koristnih odgovorov. Pri montaži boksarske vreče imate več možnosti. Po mnenju mnogih je najenostavnejša rešitev montaža na stropni kavelj ali stropni nosilec. V kolikor to ne pride v poštev lahko boksarsko vrečo montirate na stenski nosilec. Če vam tudi ta rešitev ni po godu, ostaneta še stojalo za boksarsko vrečo, ali pa nakup samostoječe boksarske vreče. Poglejmo malo podrobneje vse napisane možnosti.

Boksarska vreča v stanovanju

Za začetek bomo skupaj pogledali kako mora biti pravilno montirana boksarska vreča. Pri obešanju boksarske vreče je zelo dobro če upoštevate določena pravila. Saj, če je vreča obešena preblizu stene, bo ob uporabi zanihala tako, da se bo dotikala sten, kar pa ni dobro, saj se bo vreča ob tem poškodovala, pustila pa vam bo tudi sledi na vaši steni.

Stropni nosilec za boksarsko vrečo
Stropni nosilec za boksarsko vrečo

Idealno bi bilo, če imate v stanovanju prostor velik vsaj okoli 7 kvadratnih metrov, kjer nimate pohištva in drugih motečih objektov. V takem primeru je najboljše, če vrečo montirate v sredino tega prostora. Najenostavneje bo, če jo namestite na kavelj (poglejte naslednji podnaslov). Tak prostor z boksarsko vrečo je idealna rešitev za vsestranski trening z boksarsko vrečo. Le-ta vam omogoča, da boksate v vrečo z vseh strani prostora, da trenirate izmike, korake v stran in vse nekoliko bolj napredne tehnike treninga z boksarsko vrečo. V kolikor tega prostora nimate, bo moral biti tudi trening z vrečo temu prilagojen.

Več o treningu z boksarsko vrečo si lahko preberete v enem od naših člankov.

Pritrditev boksarske vreče

Za tiste, ki imate nekaj manj prostora a bi vseeno radi trenirali z boksarsko vrečo v objemu doma obstajajo tudi druge rešitve. Upoštevati pa morate nekaj navodil. Boksarska vreča, ko visi, naj bo od najbližje stene odmaknjena vsaj 45 centimetrov, boljše, če še nekaj centimetrov več. Upoštevati morate, da bo vreča ob uporabi, med tem, ko boste v njo boksali in brcali začela nihati in te nihaji bodo dolgi nekje do 45 centimetrov, lahko pa tudi več. To bo odvisno od velikosti in teže boksarske vreče, ter od tega na kakšen način boste udarjali v njo. Vendar neglede na vse, vam priporočam, da je najbližja stena odmaknjena vsaj 45 centimetrov.

Boksarske vreče so najstarejša oblika treninga boksa in borilnih veščin. Ta oblika treninga je stara že več stoletij. In še dan danes nam boksarske vreče nudijo najbolj realno obliko treninga ročnih in nožnih udarcev. Na SUD-ovi spletni strani lahko najdete najrazličnejše boksarske vreče za praktično vse vrste borilnih veščin in slogov treninga. Vse od največje Debele Berte, ki je velikanka med boksarskimi vrečami, posebaj prilagojenimi "težkimi" boksarskimi vrečami za težje in močnejše uporabnike, pa do klasičnih vreč za ročne udarce in "banana" vrečo za tajski boks in karate, ne smemo pa pozabiti na odlično samostoječo boksarsko vrečo, hitre hruške, žoge, dvoje žoge, stensko vrečo, vreče za aperkate in še in še. Večina boksarskih vreč je izdelanih v Sloveniji in imajo 2 leti garancije na kvaliteto.

Kavelj za boksarsko vrečo

Kot sem omenil že v 2 odstavku je montaža boksarske vreče na kavelj najbolj enostavna rešitev za vse, ki imate za visenje boksarske vreče namenjen prostor, ki ima betonski ali pa lesen strop, oz. vsaj lesen nosilni tram, kamor lahko zavrtate luknjo.

Kavelj za obešanje boksarske vreče
Kavelj za obešanje boksarske vreče

V kolikor imate betonski strop, boste potrebovali za pritrditev potrebovali vrtalnik s pnevmatskim kladivom, pogojno lahko tudi s klasičnim, vendar bo vrtanje v beton trajalo dlje časa. Za vrtanje luknje boste potrebovali sveder širine 16 mm. Zvrtana luknja mora biti globoka vsaj 10 centimetrov, boljše se malce več. V luknjo nato vstavite klasičen plastičen vložek za lesne oz kniping vijake. Če vložek ne gre v luknjo v celoti, potem morate luknjo še poglobiti. Ko imate vložek v luknji vzemite kavelj in ga pri vijačite v vložek. Vijačite ga toliko časa, da bo trdno prijel in bo fiksen.

Pri vrtanju v betonsko ploščo boste morali imeti nekaj sreče, da boste že v prvem poizkusu zgrešili jekleno armaturo v betonu. Če te sreče ne boste imeli, začnite vrtani nekaj centimetrov stran od mesta, ker ste vrtali prvič. In upajte, da boste v drugo zgrešili železne palice v betonu.

Nato vzamete boksarsko vrečo in jo nataknete na kavelj. Še boljše boste sicer naredili, če boste med kavelj in verigo boksarske vreče namestili kratko zanko iz gurtne.

Zakaj?

Razlogov za to je več, pa si jih kar poglejmo.

  1. če namestite verigo boksarske vreče direktno na jekleni kavelj, bo ob uporabi in nihanju vreče jeklo drgnilo ob jeklo in čez čas se zna zgoditi, da se bo jeklo prebrusilo in vreča bo verjetno neuporabna. Če boste imeli med obema železoma gurtno se vam to ne bo zgodilo. V kolikor se vam bo gurtna pretrgala, jo enostavno zamenjate in akcija gre lahko naprej.
  2. če namestite verigo direktno na jekleni nosilec, bo vreče ob uporabi in nihanju, ter drgnjenju jekla ob jeklo spuščala zvoke, le ti pa se bodo prenašali preko betonske plate po celotnem stanovanju oz. bloku. Če pa boste vmes namestili zanko iz gurtne, pa se vam to ne bo zgodilo, saj se zvok ne bo prenašali preko gurte.
  3. z namestitvijo zanke iz gurtne boste lahko vsaj delno prilagajali tudi višino boksarske vreče in si jo boste tako lažje nastavili na vašo optimalno višino.

Stropni nosilec za boksarsko vrečo

Pri stropnem nosilcu je zelo podobno, kot pri kavlju, s to razliko, da boste namesto ene večje luknje morali zavrtati vsaj 2, največkrat pa 4 manjše luknje. Vse ostalo pa je podobno.

Stenski nosilec za boksarsko vrečo

Stenski nosilec za boksarsko vrečo
Stenski nosilec za boksarsko vrečo

Stenski nosilec za boksarsko vrečo vam bo prišel v poštev samo, če imate steno, na katero ga želite zmontirati narejeno iz dovolj trdnega materiala. Takšna stena mora biti narejena iz betona, klasičnih opečnih kvadrov, dovolj močnega lesa, ali betonskih opek. Lahko je stena izdelana tudi iz klasičnih opek, vendar boste pri vrtanju potrebovali nekaj sreče, da ne boste vseh lukenj zavrtali v prazno, oz. tja, kjer so opeke prazne oz. imajo zračne žepke.

Pri vrtanju v steno bodite pozorni tudi na to, da ne boste po nesreči prevrtali električne ali kakšne druge inštalacije, ki je skrita pod ometom.

Za vrtanje v steno, boste prav tako, kot za vrtanje v strop potrebovali vrtalnik s kladivom, betonski sveder prave velikosti, vložke (prilagojene za vaš tip stene. bolj, kot je stena votla boljši morajo biti vložki) in vijake za pritrditev nosilca. Za zelo pozitivno se je izkazalo, da ob nameščanju nosilca na steno, med steno in nosilec podložite nekakšen “distančnik” iz gume, trde kompaktne pene, ali morda tapisona. Ta “distančnik” bo zmanjšal količino hrupa, ki se bo ob uporabi boks vreče sproščal po stenah… Poleg tega, vam enako, kot pri kavlju priporočamo uporabo zanke iz gurtne.

V primerjavi z vijakom, kjer so sile in obremenitve na vložek sorazmerno majhne in je možnost, da bo vreča potegnila kavelj iz luknje, praktično nična, je pri stenskem nosilcu nekoliko drugače. Sile, ki bodo vlekle vijake iz stene so sorazmerno velike, odvisne pa bodo tudi od teže vaše boksarske vreče. Vendar v vsakem primeru boste morali biti pri pritrditvi stenskega nosilca bolj pozorni, kot pri montaži v strop s kavljem.

Pred nakupom stenskega nosilca preverite koliko je dolga roka nosilca. Glede na to, da mora biti boksarska vreča od stene odmaknjena vsaj 45 centimetrov, je ob dejstvu, da so klasične boksarske vreče široke cca 38 centimetrov, mora biti roka nosilca dolga vsaj 60 centimetrov., še boljše malo več.

Stojalo za boksarsko vrečo

Stojalo za boksarsko vrečo je po mojem mnenju in tudi mnenju uporabnikov najmanj primerna oblika nosilcev boksarskih vreč. Po mojem mnenju praktično ni uporabnika, ki bi imel v stanovanju dovolj prostora za stojalo in ob enem nebi imel možnosti za kakršno koli drugo obliko montaže boksarske vreče. Poleg velikosti in okornosti je pri stojalih zelo vprašljiva tudi stabilnost. V kolikor ga ne pritrdite v tla ali nekam v steno, bo stojalo poplesavalo po prostoru ob vsaki uporabi boksarske vreče.

Še ena pogosta pomanjkljivost stojala je, da so navadno prenizka. Večina boksarskih vreč je prilagojenih na višino klasičnih stropov, se pravi cca 240 – 250 centimetrov višine. Nosilci za boksarske vreč pa so navadno nižji.

Samostoječa boksarska vreča

Dobra in uporabna samostoječa boksarska vreča je super alternativa za visečo boksarsko vrečo za vse tiste, ki nimate možnosti montaže boksarske vreče v strop ali na stenski nosilec. Kvalitetna samostoječa boksarska vreča je lahko zelo uporabna. Več o razlikah med samostoječimi boksarskimi vrečami pa vam bom napisal v enem od naslednjih člankov.

Več o zelo dobri samostoječi boksarski vreči, ki je izdelana v Sloveniji si lahko preberete tukaj.

Za konec

Boksarske vreče so lahko odlična naložba za vaše dobro počutje, izgled in formo. Sama uporaba vreč je sorazmerno zelo enostavna, sicer je dobro, če poznamo vsaj osnov boksa (osnove boksa se lahko naučite tudi pri SUD-ovem osebnem trenerju, ali v večjih skupinah boksarskih klubov po celi Sloveniji), saj bo trening zaradi tega bolj pester, dinamičen in tudi varen. Ob nakupu boksarske vreče je vredno pomisliti tudi na zaščitne rokavice za trening na boksarski vreči, tudi povoji za roke zelo pogosto pridejo prav.

Poskrbite, da bo boksarska vreča pravilno pritrjena, dobro napolnjena, da boste imeli na rokah dobre boksarske rokavice in da boste primerno ogreti. Če je vse to izpolnjeno, vam želim odličen trening in mnogo užitkov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

8 + fifteen =