Že v nekaj prejšnjih člankih smo se dotaknili boksarskih rokavic in opreme za boks. Tokrat sem se poglobil v razkrivanje nekaterih malenkosti, ki delajo določene boksarske rokavice dobre, druge malo manj dobre in nekatere slabe.

Vse kar sem v članku napisal ima podlago na cca 20 letnem delu z boksarskimi rokavicami, treningi boksa, rednem stiku s strankami, ki, nekateri zelo intenzivno, drugi zgolj rekreativno in nekateri samo ljubiteljsko trenirajo boks in uporabljajo rokavice…

Podobno, kot pri ponudbi vseh ostalih artiklov, ki jih najdemo na trgu, je tudi pri boksarskih rokavicah tako, da imamo na trgu izbiro in si sami izberemo kakšne boksarske rokavice želimo imeti. Koliko smo za njih pripravljeni odšteti denarja in za kaj in koliko jih bomo uporabljali.

Začnimo s trditvami

Trditev #1: Kvaliteta mojih boksarskih rokavic vpliva na moje zdravje in zdravje mojega trening partnerja.

Zavedati se je treba, da niso vsake rokavice za boks primerne za trening boksa. In tudi ne za trening tajskega boksa, udarjanje po vreči ali fokuserjih… Tako, kot pri športnih copatih, če želimo igrati košarko, je najboljše, da kupimo košarkarske copate (tukaj imamo spet izbiro med dobrimi, malo manj dobrimi in slabimi). Če igramo tenis, teniške. Če tečemo po hribih in gorah, potrebujemo drugačne tekaške copate, kot če tečemo po Tivoliju (v obeh primerih pa je super, če so kvalitetni)…

Velikost boksarskih rokavic

Enako oz. podobno je pri boksarskih rokavicah. Zavedati se je potrebno, da so boksarske rokavice namenjene zaščiti vaših rok pred zlomi, zvini, izpahi in drugimi nezgodami. Hkrati pa te iste rokavice varujemo vašega nasprotnika pred poškodbami, ki lahko nastanejo zaradi močnih udarcev v glavo (nos, arkada, ličnici, zobje, čeljust…) in telo (rebra, jetra, ledvice, pleksus). V kolikor se tega zavedamo, potem verjetno ne bomo kupovali najcenejših gojzarjev, ki jih dobimo na trgu in se z njimi odpravili na Triglav. To bi bilo neodgovorno do sebe in drugih, saj bi s tem bi ogrožali svoje življenje in tudi življenja drugih. Mogoče malo pretirana primerjava, vendar upam, da ste razumeli kaj sem želel povedati. Kvaliteta in namen uporabe sta zelo pomembni.

Trditev #2: Različne boksarske rokavice so različne z razlogom

Boksarske rokavice izdelane iz Flex PU
Boksarske rokavice izdelane iz Flex Pu-ja

Če sem že začel primerjavo boksarskih rokavic na primeru s čevljev, pa naj z njo še nadaljujem. Tako, kot lahko hodimo v hribe v različnih čevljih, enako lahko tudi boksamo z različnimi rokavicami. Vendar to še ne pomeni, da je sparing z 10, ali pa celo 8 oz rokavicami, v katerih je preveč mehka, ali pa po drugi strani preveč trda pena, ok.

Pena v boksarskih rokavicah namenjenih za sparing oz. borbe na treningih mora biti po eni strani dovolj gosta oz. kompaktna (ne pa preveč), po drugi strani pa tudi dovolj debela. Tako, da morebitni močni udarci ne pridejo skozi to peno. Glavne poškodbe na obrazu nasprotnika (arkada, nos) in na strani napadalca se dogajajo zaradi tega, ker udarci ob stiku z glavo “prebijejo” peno in napadalec s členkom udari v, na primer čelo nasprotnika. V kolikor bi imel napadalec zares kvalitetne 12,14, 16oz ali pa tudi težje rokavice za boks (različno težke rokavice so namenjene različno težkim in močnim boksarjem), ki so namenjene sparingu, bi pena v rokavicah ta udarec ublažila oz. ga absorbirala in členek nebi prebil pene in udaril ob čelo. Tako da bi oba, tako napadalec, kot nasprotnik ostala nepoškodovana (seveda, da ni nujno, da se ob vsakem takem udarcu poškoduješ, je pa možnost precej velika).

Prav zaradi tega resni boksarji uporabljajo zelo kvalitetne in dovolj zaščitene boksarske rokavice. Tako, kot resen alpinist ne bo šel v gore v cenenih gojzarjih, si tudi resen boksar sploh ne bo nadel cenenih boksarskih rokavic, kaj šele, da bi šel z njimi sparirati.

Več o teži boksarskih rokavic in o tem kaj to pomeni, čemu so različne rokavice različno težke si lahko preberete v našem članku “Velikost boksarskih rokavic“.

Trditev #3: V Sloveniji boste težko dobili boksarske rokavice najvišjega kakovostnega razreda

Sam nerad poudarjam, da je Slovenija majhna in da smo majhni, vsaj ne v negativnem smislu oz. v smislu opravičevanja. Vendar je pri nekaterih stvareh tako, da se enostavno gledajo skozi prizmo velikosti trga. Res je, da se v Sloveniji lahko dobi precej pestro paleto boksarske opreme različnih, tudi svetovno znanih blagovnih znamk. Vendar pa so na žalost v večini to samo znane blagovne znamke, ki ponujajo nižje kvalitetne boksarske rokavice in tudi druge izdelke. Boksarske rokavice, ki so zares na najvišjem nivoju se cenovno navadno gibljejo med 250€ in navzgor. Žal pa je na našem trgu premalo povpraševanja po takšnih izdelkih in zato jih trgovci tudi ne ponujamo.

Vendar, neglede na to, lahko na našem trgu še vedno dobite sorazmerno zelo kvalitetne in varne boksarske rokavice in drugo boksarsko opremo.

Po čem se boksarske rokavice razlikujejo med seboj?

Boksarske rokavice izdelane iz Flex PU-ja

Rokavice za boks se med seboj razlikujejo po:

 • materialu iz katerega so izdelane (zunanja obloga, pena v notranjosti, notranja obloga v rokavicah, ježek ali vezalke)
 • kvaliteti izdelave (kako natančno so rokavice izdelane, kako natančni so šivi, kakšni so šivi, kako kvalitetna je nit)
 • model rokavic za boks (klasične rokavice za boks (angleški stil), francoski stil, zaprte rokavice za trening na vreči, odprte rokavice za trening na vreči, 8, 10, 12, 14, 16 in več OZ težke rokavice)
 • namen uporabe (boks, tajski boks, kickboxing, savate in ostali borilni športi, je to rekreacija, resen trening ali profesionalni nivo, sparing na treningih, tekmovanja, trening na vreči  za boks in fokuserjih, hruškah, žogah…)

Materiali iz katerega so boksarske rokavice izdelane:

Rokavice za boks so izdelane iz številnih različnih materialov. Omenil bom samo nekaj najbolj pogostih in uporabljenih materialov.

Pa pojdimo od najcenejših materialov, proti dražjim.

 • Najcenejše rokavice, ki so hkrati navadno tudi po kvaliteti najslabše so izdelane iz PU-ja. Polnilo pa je izdelano iz bombaža ali reciklirane pene. Seveda tudi PU ni vedno enak PU-ju in zato je težko vse metati v enak koš. Vendar navadno je to material, ki obdaja boksarske rokavice najnižjega cenovnega razreda. Material je zelo nežen, precej hitro se začne trgati, v nekaterih primerih tudi luščiti. Take rokavice so primerne za nekoga, ki bo rokavice bolj gledal, kot pa uporabljal. Takšne rokavice zelo hitro prepoznate po ne prav lepi obliki, kot da bi bile malo “zmečkane”, tudi ko si jo boste nadeli, občutek roke v rokavici ne bo prav dober.
 • Podobno cenovno ugodne boksarske rokavice, kot iz PU-ja so tudi rokavice izdelane iz vinila. Tudi ta material ni med bolj kakovostnimi in rokavice iz vinila navadno niso zelo trpežne. Seveda, pa je tudi pri vinilu podobno, kot pri PU-ju, ne moramo in ne smemo vseh rokavic izdelanih iz vinila metati v isti koš.
 • Rokavice izdelane iz umetnega usnja so rokavice, ki po ceni spadajo v nižji rang rokavic za boks. Tudi med različnimi variantami umetnega usnja so lahko velika odstopanja. Zato je pametno pogledati kakšno je polnilo rokavic in kako so rokavice izdelane. Seveda, če je polnilo bolj kvalitetno in so rokavice brezhibno izdelane, je možnost, da so rokavice tudi bolj kvalitetne veliko večja, kot če temu ni tako. Tudi rokavice izdelane iz umetnega usnja so lahko dokaj kvalitetne rokavice za boks. Po drugi strani pa je lahko umetno usnje popolnoma zanič, se zelo hitro uniči in takšne rokavice niso vredne nič.
  Ženske rokavice za boks
  Ženske rokavice za boks

Pri rokavicah je potrebno biti pozoren tudi na kvaliteto šivov. Saj če so šivi slabi, potem ne pomagajo tudi najboljši materiali. V kolikor na rokavicah šiv poči, lahko v večini primerov rokavice samo še vržete v koš za smeti.

 • Boksarske rokavice izdelane iz “Flex PU-ja” so rokavice ki spadajo v nižji sredni rang rokavic za boks. To so rokavice, ki so med bolj kvalitetnimi rokavicami, ko govorimo o rokavicah, ki so izdelane iz umetnih materialov. Flex PU je material, ki je zelo trpežen in hvaležen. Seveda je treba biti pozoren, da je kvaliteta izdelave teh rokavic tudi na primernem nivoju. Pozoren je treba biti tudi, da so polnjene z ne reciklirano peno (hand mould made) ampak s kvalitetnejšo in dobro absorpcijsko peno. Po naših izkušnjah so to rokavice, ki so najbolj primerne za začetnike in rekreativce, saj združujejo dobro kvaliteto, trpežnost, so hvaležne za vzdrževanje in so sorazmerno poceni. Tako da jih lahko štejemo med kvalitetne boksarske rokavice, seveda v svojem rangu. Takšne rokavice niso primerne za nekoga, ki že zna boksati, ima izdelane in močne udarce.
 • Boksarske rokavice izdelane iz kozjega, ovčjega ali bivoljega usnja so rokavice, ki so navadno bolj kvalitetne od rokavic izdelanih iz umetnih materialov. Rokavice so po navadi bolj trpežne. V ta rang rokavic se navadno daje tudi bolj kvalitetne ne reciklirane pene, ali kombinacijo lateks pene in klasične pene. Vendar je treba biti tudi tu zelo pozoren. Ker vseeno kozje, ovčje ali bivolovo usnje niso tako kvalitetni in trpežni, kot goveje usnje. In so tudi cenejši. Zato jih proizvajalci velikokrat uporabljajo, kot marketinško potezo, da trgu ponudijo cenovno zelo ugodne usnjene rokavice. Le-te pa niti približno niso tako kvalitetne, kot stranka pričakuje. Po drugi strani, pa so lahko rokavice izdelane iz ovčjega, kozjega ali bivoljega usnja tudi precej kvalitetne. Sploh, če je kvaliteta izdelave na visokem nivoju in če so uporabljene tudi prave pene, ježki, notranje obloge in kvalitetna nit za šivanje. Cene sorazmerno kvalitetnih rokavice tega ranga se začnejo navadno nekje okoli 60€ in navzgor.
  Rokavice za boks SUD rdeče
  Rokavice za boks 12oz rdeče
 • Boksarske rokavice izdelane iz govejega usnja (cowhigh leather) v kombinaciji s klasično in lateks močno absorpcijsko peno so rokavice visokega kakovostnega razreda. To so kvalitetne boksarske rokavice, ki so primerne tako za sparing, kot tudi za treninge na boksarskih vrečah in fokuserjih. Te rokavice se v primerjavi s cenejšimi (izdelanimi iz PU-ja ali vinila) rokavicami za boks razlikujejo že po videzu. To razliko se da opaziti tudi če nisi strokovnjak. Kvaliteta izdelave, design in sama oblika nam dajo vedeti, da je razlika med rokavicami tako v kvaliteti, kot seveda tudi v ceni. Je pa vseeno nekaj trikov, s katerimi različni proizvajalci skušajo svoj “vrhunski” izdelek narediti cenejši za proizvodnjo.
  Zelo pogosto je notranja podloga usnjenih boksarskih rokavic višjega cenovnega razreda (cca 70€ in več) enaka, kot pri rokavicah nižjih cenovnih razredov. Kar seveda ni prav, saj je ta tkanina veliko manj kvalitetna in se po navadi prej uniči oz. raztrga. Ob tem pa je tudi sam občutek roke v rokavici za odtenek slabši. Mnogi proizvajalci tudi za ta cenovni rang rokavic uporabljajo podobne ali enake pene, kot za cenejše rokavice. Prav tako mnogi proizvajalci (vede, ali nevede) uporabljajo slabše in manj vzdržljive ježke, ki po določenem času izgubijo svojo funkcijo.

Veliko je različnih dejavnikov pri izdelavi boksarskih rokavic, ki vplivajo na dejansko kvaliteto in uporabnost določenega para rokavic. Zagotovo so najbolj merodajne izkušnje prekaljenih borcev, ki že uporabljajo določen model rokavice. Zelo dober pokazatelj kvalitete rokavic je tudi ta, kako vam roka paše v rokavico. Kako rokavice objamejo vaše roke. Kako stabilna je roka v rokavicah. Ta občutek je morda še pomembnejši, kot sama znamka in cena rokavic. Je pa verjetno res, da nekdo, ki prvič probava boksarske rokavice tega občutka še nima…

Kako kvalitetne boksarske rokavice vam priporočam?

Ne glede na to, zakaj jih boste uporabljali, vam odsvetujem nakup cenenih rokavic za boks. Pa tudi če jih boste uporabljali samo za domači trening. Kvalitetne rokavice za boks so lahko že rokavice srednjega cenovnega razreda, ki niso drage (cca 30-50€). A po kvaliteti in uporabnosti so povsem nekaj drugega, kot “igračke”, ki jih boste kupili za 15 ali 20€. Po mojem mnenju je škoda denarja za kupovanje takšnih neumnosti, ki vam bodo razpadle po nekaj udarcih v vrečo. Pri SUD-u zagovarjamo, da morajo tudi rokavice nižjega cenovnega razreda normalno zdržati vsaj eno sezono rednih treningov 2-3x na teden. Seveda ob predpostavki, da uporabnik solidno skrbi za rokavice (jih suši na zraku, jih ne meče po tleh, brca…).

Za vse tiste, ki redno (vsaj 3x tedensko) in resno trenirate, vam svetujem, da si slej ali prej kupite kvalitetne boksarske rokavice višjega cenovnega razreda, ki vam bodo služile, tako, kot je to potrebno. Če ste tak rekreativec, vam svetujem, da razmislite tudi o nakupu rokavic za trening na boks vreči in fokuserjih, ter nekoliko večjih rokavic za sparing boksa (14, 16oz). Morda je sprva strošek nakupa več rokavic na enkrat višji, vendar boste rokavice lahko uporabljali dlje časa.

Kako dolgo lahko pričakujem, da mi bodo služile ene boksarske rokavice?

Pri normalni rekreativni uporabi in treningih 2x tedensko lahko nekdo, ki uporablja boksarske rokavice za trening izdelane iz Flex PU-ja in kvalitetne pene, pričakuje, da mu bodo rokavice služile nekje 1 do 2 sezoni. Morda tudi kaj več, odvisno od tega, kakšen je trening, koliko se sparira in kako se z rokavicami ravna.

Pri intenzivnejših treningih pa se ne glede na kvaliteto rokavice (pri bolj intenzivnih treningih 3 do 5x tedensko investirajte vase in niti ne razmišljajte o poceni rokavicah) primerne za menjavo nekje v roku ene sezone. Tudi če boksarske rokavice na zunaj zgledajo še sorazmerno dobre, pa je pena navadno preveč iztrošena in rokavice ne nudijo več prave zaščite med sparingi… Lahko pa te iztrošene rokavice uporabljate za trening na boksarski vreči ali fokuserjih za boks. Za potrebe sparinga pa si le umislite varnejše in kvalitetne boksarske rokavice.

Po čem se razlikujejo rokavice za boks, tajski boks, kickboxing, savate?

Rokavice za boks 16oz
Vrhunske usnjene rokavice za sparing

Klasične rokavice za boks so navadno rokavice “angleškega” stila. Po videzu so nekoliko bolj okrogle. Ta tip rokavic se največkrat uporablja pri klasičnem boksu in kickboxingu. Med tem, kot se rokavice francoskega stila večkrat uporabljajo pri tajskih boksarjih in tistih, ki trenirajo savate oz. francoski boks.

Rokavice francoskega stila, so na udarni površini nekoliko bolj ravne in širše od angleških. Razlikujejo pa se tudi po tem, da imajo rokavice francoskega stila nekoliko bolj oblazinjeno dlan in zapestje. na notranji strani roke. To pa zaradi tega, ker s tem delom boksarske rokavice pri borbah blokirajo nožne udarce. Zaradi tega pa mora biti roka nekaj bolj zaščitena, kot pri klasičnem boksu.

Oba stila rokavic se navadno razlikujeta tudi po polnilu. Rokavice francoskega stila imajo bolj pogosto mešanico različnih pen, med tem, kot imajo rokavice angleškega stila največkrat (kvalitetne boksarske rokavice) enotno peno.

Rokavice za klasični boks so zelo pogosto daljše, kot rokavice za tajski boks. Pri tajskem boksu namreč uporabljajo tehnike udarjanja s komolci in bi jih dolge rokavice znale tudi motiti pri tehnikah klinča in udarjanja s komolci.

Kako širok naj bo zapestni trak z ježkom?

Boksarske rokavice nižjega cenovnega ranga kdaj pa kdaj sploh nimajo zapestnega traku z ježkom, ampak imajo morda kakšno elastično manšeto ali kaj podobnega. Take rešitve so pogoste tudi pri trenerskih rokavicah, saj jih lahko trenerji tako hitreje namestijo na roke in spet snamejo.

Ko pa govorimo o rokavicah za trening pa vsakemu svetujem, naj si kupi kvalitetne boksarske rokavice, ki imajo zapestni trak širok vsaj 6 centimetrov, lahko tudi 8. Izdelan pa naj ne bo iz elastike, ampak iz materiala, ki ni raztegljiv. Saj ima tudi zapestni trak svojo funkcijo. Takšne rokavice za boks vam bodo na roki stale lepše, ter bolj fiksno. Trak pa bo opravljal funkcijo zaščite zapestja pred morebitnimi zvini.

Trak z ježkom ali vezalke?

V tujini, predvsem v ZDA so boksarske rokavice z vezalkami zelo popularne in jih borci tudi zelo množično uporabljajo. Ta vrsta rokavic ima navadno nekaj prednosti pred rokavicami na sistem ježka, vendar pa imam tudi nekaj slabosti. Spodaj sem naštel nekaj plusov in minusov obeh sistemov pritrjevanja boksarskih rokavic na roko. Vzporednice sem potegnil na predpostavki, ga govorimo o enakih rokavicah, samo sistem zapenjanja je drugačen.

Pozitivne strani pri vezalkah:

 • Rokavice z vezalkami veliko bolje oprimejo roko in zapestje. Roka imam manj možnosti za premikanje, kar posledično pomeni, da je tudi manj možnosti za raznorazne zvine in druge nevšečnosti z zapestjem.
 • Zaradi tega, ker so rokavice bolje pritrjene na roko je tudi občutek roke v rokavici boljši.
 • Ježek, če ga ne zalepimo do konca je velikokrat vzrok za praske na obrazu nasprotnika. Pri vezalkah tega problema ni.
 • Ježek, če ni dovolj kvaliteten se s časom izrabi in izgubi svojo funkcijo.
 • Zaradi sistema zapenjanja se oblika rokavice nekoliko spremeni in zato so navadno enake rokavice z vezalkami videti nekoliko manjše, a daljše, kot tiste z ježkom.

Pozitivne strani pri paščku na ježka:

 • Enostavno natikanje in snemanje rokavice. Pri rokavicah z vezalkami vedno potrebujemo pomoč, da si rokavice pritrdimo, pa tudi da si jih snamemo. Tako, da je snemanje rokavic med rundami na treningih praktično nemogoče. uporaba rokavic z vezalkami je praktično nemogoča, če ste sami…

To pa ja, verjetno, tudi edina pozitivna stran sistema zapenjanja rokavic z ježkom, v primerjavi z vezalkami.

Ostali sistemi zapenjana rokavic:

 • Elastični trak z ježkom je sistem, ki je navadno v uporabi pri zelo cenenih rokavicah in je zelo slaba rešitev. Jaz osebno bi se je izogibal v širokem loku.
 • Elastični trak je še slabša rešitev, kot elastični trak z ježkom…
 • Elastične vezalke, so nekakšen kompromis, ki omogoča snemanje in natikanje boksarskih rokavic z vezalkami. Vendar v praksi se pokaže, da je sistem z ježkom boljši.
 • Vezalke + trak z ježkom, oz. nekakšna hibridna rešitev. Ko imate ob sebi nekoga, lahko uporabljate vezalke, v kolikor ga nimate, uporabljate sistem z ježkom. Zanimiva zamisel, vendar v praksi se ne izkaže, kot zelo uporabna.
Usnjene rokavice za boks SUD
Boksarske rokavice SUD

Notranja podloga v rokavicah

Kot sem na kratko omenil že v opisu različnih boksarskih rokavic, je zelo pomemben del rokavic tudi notranja podloga. Zelo pogosto se ta del rokavic spregleda oz. se nihče ne poglobi vanj. Vendar je nemalokrat tako, da se prav ta notranja podloga uniči oz. raztrga najhitreje. Prav zato, ker malokdo, sploh daje pozornost na ta del rokavic, številni proizvajalci varčujejo in namesto boljših podlog všijejo oz. namestijo cenejše. Te podloge so navadno enake, kot pri boksarskih rokavicah nižjega do srednjega cenovnega razreda. Torej rokavic izdelanih iz umetnega usnja, flex PUja in podobno. Na spodnjih fotografijah si lahko pogledate razliko med cenejšo in manj kvalitetno podlogo in dražjo podlogo, ki naj bi spadala v rokavice višjega cenovnega razreda.

Ta, bolj kvalitetna podloga je veliko bolj trpežna in daje tudi boljši občutek roke v sami rokavici, ob tem pa se tudi lepše prilega notranjosti boksarske rokavice.

Pri boksarskih rokavicah je zelo velika “težava” lahko tudi pot oz. po domače švic. V kolikor rokavice niso dobro zaščitene pred potom, bo pot sčasoma poškodoval peno v notranjosti rokavice in rokavice bodo neuporabne. Tudi zaradi tega je treba rokavice čistiti, jih sušiti in za njih skrbeti. Več o tem, sem napisal v posebnem članku z naslovom “Kako očistiti boksarske rokavice“. Pri rokavicah nižjega cenovnega razreda je pogosto občutek, ko vtaknete roko v rokavica podoben, kot bi si natikali plastično vrečko (šumenje plastike pod notranjo oblogo rokavice).

Povzetek

Rokavice za boks so enostaven vadbeni pripomoček, kar pa ne pomeni, da so vsake rokavice dobre za trening boksa ali kakšne druge borilne veščine. Moj nasvet je, da si ob nakupu rokavic vzamete nekaj časa in preizkusite vsaj nekaj različnih modelov. Pogledate kvaliteto izdelave, materiale iz katerih so izdelane, stil  rokavice in se šele nato odločite za nakup. Za kvalitetne boksarske rokavice se splača malce potruditi.

V kolikor imate kakršnokoli vprašanje nam lahko pišete ali pa nas pokličete na info@sud.si in 040 321 288.

Želim vam prijeten in varen trening boksa, tajskega boksa, kickboxinga, savateja ali katerekoli druge borilne veščine!

Boksarske rokavice so najbolj osnoven pripomoček pri treningu boksa, kickboxinga in sorodnih borilnih veščin. V SUD-ovi trgovini boste našli boksarske rokavice za vsakogar, vse od vrhunskih usnjenih boksarkih rokavic za lažje borce in borke, težke 10 in 12oz, pa vse do tistih bolj oblazinjenih in težkih 14 in 16oz rokavic. V ponudbi pa imamo tudi izjemno kvalitetne usnjene 10oz rokavice, ki so prilagojene za tajski boks, ter rokavice v Slovenskih barvah. Za vas pa imamo še nekaj različnih boksarskih rokavic, ki so izdelane iz umetnih materialov in so namenjene predvsem začetnikom in manj zahtevnim uporabnikom. Ne smemo pa pozabiti tudi na naše najmlajše, katerim smo namenili prav posebne 8oz boksarske rokavice.

Filter

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

17 + nine =