Notice: Undefined offset: 0 in /home/sudsi111/public_html/wp-content/plugins/burst-statistics/class-endpoint.php on line 173

Notice: Undefined offset: 1 in /home/sudsi111/public_html/wp-content/plugins/burst-statistics/class-endpoint.php on line 175

V športih, kjer se uporabljajo boksarske rokavice (boks, kickboxing, tajski boks, savate…), praktično ne poznam rekreativca, kaj šele tekmovalca, ki se nebi vsaj 1x vprašal kako očistiti boksarske rokavice, da mi ne bodo začele smrdeti, ali da bi mi manj smrdele.

Praktično vsakdo, ki dovolj dolgo trenira enega od zgoraj naštetih športov, ve kako je, ko se ti osmradijo boksarske rokavice. Občutek, ko po treningu iz rokavice potegneš prepoteno in z neprijetnim vonjem prepojeno roko, res ni najbolj prijeten. Zato sem se zakopal v raziskovanje in našel nekaj zelo dobrih in zanimivih rešitev, ki vam bomo pomagale ohraniti boksarske rokavice sveže dlje časa.

Zakaj boksarske rokavice začnejo smrdeti

Razlogov, zakaj boksarske rokavice začnejo smrdeti je lahko več. V spodnjih odstavkih sem naštel in opisal nekaj najbolj pogostih razlogov za neprijeten vonj v boksarskih rokavicah.

Boksarske rokavice in soda bokarbona
Boksarske rokavice in soda bokarbona
 • Boksarske rokavice so idealen kraj za razvoj bakterij, plesni, glivic in ostalih organizmov, ki so odgovorni za nastanek neprijetnega vonja. Da se ti organizmi sploh lahko razvijejo, mora biti izpolnjenih nekaj pogojev. Najbolj pomemben je zagotovo prisotnost vlage. Vsakdo, ki si je kdaj nadel boksarske rokavice in v njih opravil nekaj minutni trening zagotovo ve, da se roka v notranjosti rokavice lahko zelo hitro spoti. Torej, dobiti vlago v boksarske rokavice ni pretirano zahtevna naloga. V kolikor je v prostoru kjer treniramo vroče, je to še toliko lažje.
 • Drugi razlog, zakaj boksarske rokavice začnejo smrdeti je pot. Ne pot, kot vlaga, vendar pot, kot “tekočina” ki v sebi nosi še odpadne snovi iz naših teles. Pot nekaterih ljudi ima veliko močnejši vonj, kot drugih. Danes se ne bom spuščal, zakaj je temu tako, vendar zavedati se je potrebno, da smo za vonj svojega potu odgovorni sami.
 • Boksarske rokavice, ki si jih posamezniki menjajo bodo imele še veliko močnejši vonj, kot rokavice, ki jih uporablja samo ena oseba. Zato vam predlagam, da boksarskih rokavic ne menjate med seboj.

Poskrbite, da se boksarske rokavice ne osmradijo

Pri boksarskih rokavicah moramo poskrbeti, da jih med treningom čim manj navlažimo, da je pot v rokavicah čim bolj “svež” in da se rokavice, po treningu čim hitreje posušijo.

 • V rokavice za boks vedno vtaknimo čiste roke in sveže bandaže. Roke si torej pred treningom umite, da z njih izperete umazanijo, ki se je na njih nabirala od zadnjega umivanja.
Boksarske rokavice in časopisni papir
Boksarske rokavice in časopisni papir

To lahko storimo tako, da med treningom uporabljamo bandažne trakove, ali kakšne druge bombažne pod rokavice. Te bandaže morajo biti čiste, se pravi, da morate bandaže redno prati. Moj predlog je, da če imate močan vonj potu, potem je to po 1 treningu, v koliko pa je vaš pot blagega vonja, pa lahko bandaže operete po 2 treningih. Tako boste poskrbeli, da bodo bandaže vsrkale veliko vlage, preostanek vlage, ki pa bo šel v rokavice pa ne bo imel tako močne koncentracije, kot bi jo imel, če bi nosili iste bandaže na recimo 4,5 ali ceno več treningih.

 • Takoj po treningu obrišite notranjost rokavic z bombažno ali papirnato brisačo. S tem boste pripomogli, da boste takoj odstranili še nekaj nepotrebne vlage.
 • V kolikor imate močan vonj potu, je pametno, da po treningu v rokavice na špricate raztopino jabolčnega kisa in nekaj kapljic olja čajevca. Ta raztopina bo delovala antibakterijsko in bo razkužila notranjost rokavic. Tako bodo rokavice dlje časa ostale sveže.
 • Za dodatno razvlaževanje je na voljo še nekaj dobrih “zvijač”, 1. V boksarske rokavice lahko zatlačite časopisni papir, le-ta bo nase vezal vlago v rokavicah in pripomogel, da bodo rokavice prej suhe. 2. V rokavice natresite vrečke, ki skrbijo za razvlaževanje. Imajo enako funkcijo, kot časopisni papir. 3. Obstajajo posebni žepki, ki so napolnjeni s suhim lubjem cedra, to lubje podobno, kot časopisni papir nase veže vlago, ob tem pa ima tudi prijeten volj, ki ga pusti v rokavicah.
 • Sušilci za boksarske rokavice
  Sušilci za boksarske rokavice

  Vse to lahko storite pred prihodom domov. Doma pa rokavice čim prej postavite iz športne torbe na suh in zračen prostor. Iz njih vzemite papir, razvlaževalne vrečke ali lubje v žepkih. Idealno je, če je prostor topel, vendar rokavic ne izpostavljajte direktni toploti oz. grelnim telesom. V kolikor boste rokavice sušili na primer na radiatorju, ali na peči, se bo usnje (če so izdelane iz usnja) osušilo in razpokalo. Ko rokavice postavite iz torbe naj bodo postavljene tako, da bo udarna površina usmerjena proti tlom, oz. povedano drugače, luknja naj gleda v zrak. Tako boste omogočili vlagi, da kar najhitreje izpari v prostor.

 • Rokavic za boks ne izpostavljajte direktnemu soncu. Podobno, kot grelna telesa, bo tudi sonce poškodovalo in izsušilo usnje na rokavicah.
 • Za sušenje boksarskih rokavic lahko uporabljate tudi električne grelce za čevlje ali pancerje. Vendar ti grelci ne smejo oddajati previsoke temperature. Rokavice naj bodo postavljene v enak položaj, kot je opisano v prejšnji točki.
 • Ko so rokavice suhe, lahko v notranjost rokavic posujete nekaj ščepcev sode bikarbone. Soda bikarbona je odličen naravni dezodorant (lahko jo uporabljate tudi za mazanje pod pazduho) in bo odstranila neprijetne vonjave iz rokavic. V kolikor želite odstraniti sodo bikarbono iz rokavic, lahko to storite s krpo, ali pa enostavno v rokavico vtaknete cev sesalca in sodo posesate. Soda bikarbona je neverjetno uporabna, uporabljate jo lahko za veliko različnih gospodinskih opravil, med drugim tudi za čiščenje boksarskih rokavic, čevljev, pancarjev…

Boksarske rokavice in jabolčni kis

Kaj če mi boksarske rokavice že smrdijo?

V tem primeru je nujno, da upoštevate vsa navodila iz prejšnjega odstavka. Predvsem pa morate biti pozorni, da bodo rokavice čim prej suhe. Ne pozabite na sodo bikarbono in mešanico jabolčnega kisa, ter olja čajevca. Ta recept vam bo pomagal, če ne povsem odstraniti neprijetnega vonja, pa vsaj omejiti.

Kot odličen dodaten ukrep za odišavljenje rokavic lahko uporabite naravna eterična olja. Med 5 in 10 kapljic olja zmešajte v 2 decilitrih vode in poškropite raztopino v notranjost rokavic. Seveda rokavice pustite, da se posušijo.

Lahko boksarske rokavice operem v pralnem stroju?

Pranju boksarskih rokavic se izogibajte. Zaradi tega, ker imajo rokavice precej debelo plast pene, jih boste izredno težko posušili, ob tem pa pranje ne bo imelo enakega učinka, kot pri pranju perila. Saj so rokavice zelo “zaprt sistem” in se umazanija iz njih ne bo izprala enako, kot pri klasičnem pranju. Poleg tega, boste s pranjem uničili oz. izsušili tudi usnje na rokavicah.

Pri čiščenju boksarskih rokavic se izogibajte močnim in agresivnim čistilom, Raje uporabljajte naravna čistila in poskrbite, da bodo rokavice po treningih zares suha v najkrajšem času.

Vzdrževanje usnja pri boksarskih rokavicah

Zunanji del boksarskih rokavic je v veliko primerih izdelan iz usnja, sploh pri rokavicah višjega cenovnega ranga. Pametno, predvsem pa higienično je, da tudi udarno površino oz. zunanjo stran rokavic po uporabi očistimo. Glede na to, da je večina rokavic izdelana iz usnja, vam svetujem, da za čiščenje rokavic ne uporabljate močnih detergentov. Uporabite lahko enako raztopino kisa in olja čajevca. Ta raztopina bo očistila in razkužila rokavice. Čiščenje rokavic je dobro, da ga naredite pribljižno vsak mesec, neglede na to iz česa so izdelane vaše rokavice.

Za nekoliko bolj temeljito čiščenje rokavic lahko uporabite tudi pralni prašek, ki ga razstopite v mlačni vodi. Za čiščenje usnja pa lahko uporabite kar zobno ščetko. Le-to namočite v razstopino praška in vode in podrgnete po usnju. Ko boste rokavice očistili, jih obrišite z blačno krpo in nato še s suho, tako da se usnje posuši. Po takšnem čiščenju je obvezno usnje navlažiti, saj mu detergent in voda vzameta nekaj naravne vlage in maščobe, zato postane usnje bolj trdo in lahko začne pokati.

Zato je usnje potrebno navlažiti. To lahko storite z naravnim oljem, oljčno bo povsem zadostovalo. Lahko pa jih premažete tudi s kakšnim drugim naravnim oljem. V kolikor nimate pri roki nobenega naravnega olja, lahko uporabite tudi kremo za roke, vendar ta verjetno ni naravna, tako da bo olje boljša izbira. Olje kapnete na rokavico in ga razmažete z bombažno krpo, ki ne pušča dlak. Rokavice odložite na suho in počakajte, da se maščoba vpije v usnje. Po nekaj 10 minutah, boste videli, da je usnje bolj volno, mehkejše in gladko, kot poprej.

S tem postopkom boste preprečili, da vam bo usnje na boksarskih rokavicah začelo “mečkati”, začelo pokati in morada celo trgati. Vseeno se zavedajte, da po določenem času bo rokavice potrebno zamenjati, neglede na to, kako lepo boste z njimi ravnali.

Tako, verjamem, da ste v članku našli kar nekaj dobrih iz uporabnih idej za ohranjanje svojih boksarskih rokavic v svežem stanju. Sedaj pa najbolj pomembna stvar. Te ideje je potrebno pretvoriti v prakso.

V kolikor pa vam ta postopek ni pomagal, pa je verjetno čas, da si kupite nove boksarske rokavice.

Želim vam odličen trening v svežih boksarskih rokavicah. 🙂

SUD je Slovenska blagovna znamka, ki je sinonim za vrhunsko boksarsko opremo že več, kot 23 let. V kateriji boks boste našli več, kot 70 vrhunskih izdelkov za trening boksa na tekmovalnem nivoju, seveda pa so vsi produkti primerni tudi za domači trening. V ponudbi boste našli najrazličnejše boksarske rokavice, vrhunske boksarske vreče, fokuserje, hlače in majice za boks, kolebnice, zaščitno opremo in še in še.

Filter
V akciji
Copati za boks
Copati za boks
Copati za boks
namesto 75.00€
Prihranek 73%
20.00€
Kolebnica I
Kolebnica I
Kolebnica I
19.00€
1 -60 od 69 izdelkov

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

14 − 12 =