Tudi pri boksu, tako kot v vsakem športu, delajo (delamo) trenerji in športniki napake pri treningu, kljub temu, da si želimo zase ali za svojega varovanca le najboljše, pa vseeno določene stvari ne delamo pravilno. Trening boksa je izredno kompleksna stvar, če se v njega poglobimo.

Velikokrat sam sebe vprašam zakaj je temu tako. Ko delamo določene napake, se tega seveda ne zavedamo, ko pa nam nekdo te napake pokaže, si največkrat rečemo, uhhh, seveda, kaj sem pa razmišljal. Velika večina teh napak je verjetno posledica naše podzavesti, nekih utečenih vzorcev, ki jih vlečemo iz preteklosti ali pa smo jih nevede razvili na novo. Ti vzorci nas držijo v nekakšni coni udobja, zato si jih niti ne želimo spreminjati, vsaj ne podzavestno.

Za vas smo izbrskali 5 najpogostejših napak, po naših izkušnjah, ki jih najdemo pri treningu boksa.

1. Preveč poudarka na zgornji del telesa!

  • To točko je potrebno razdeliti na več podtočk, saj dajejo boksarji preveč poudarka na zgornji del telesa v več različnih segmentih boksa.
Trening boksa in koordinacije
  • Prvi tak segment je zagotovo sama kondicijska priprava in trening moči. Enostavno se podcenjuje noge in njihov pomen pri boksu. Če imamo noge dovolj močne, hitre, eksplozivne in tudi vzdržljive (kolebnicakoordinacijska lestev, hitrostne ovire, koordinacijske vaje…) in jih znamo v boksu tudi pravilno uporabljati, bodo udarci hitrejši in močnejši, potrošili pa bomo tudi manj energije. Bolje se bomo lahko gibali po ringu in samo gibanje bo lahkotnejše, mi pa bomo bolj sproščeni. Kar nam bo pomagalo pri ohranjanju moči in nasploh pri vseh segmentih borbe. Uporabljali bomo tudi več mišičnih skupin na celotnem telesu in ne bomo obremenjevali in izčrpavali samo mišic ramenskega obroča in rok.

2. Med borbo ni prave zbranosti in nasprotnika ne opazujemo pravilno!

  • Boks je eden najbolj zahtevnih športov, tako fizično, kot tudi psihološko in taktično. Prav zato je zelo pomembno, da znamo pravilno opazovati nasprotnika in ga “brati”. Velika večina borcev daje nekakšne signale, po domače povedano “telefonira”. To pomeni, da izda določen udarec ali kombinacijo udarcev, še preden z njimi začne. Ljudje smo bitja navad in nič drugače ni pri boksu. Vsak borec ima svoj priljubljen udarec, svojo najljubšo kombinacijo. Ali pa najljubšo obrambno tehniko… Če boste pozorni in boste nasprotnika gledali, kot celoto, boste to “telefoninarje” lahko opazili in si s tem pridobili veliko prednost. Opazujte boke, trebuh, ramenski obroč in določene kretnje z rokama, tukaj se največkrat pojavlja “telefoniranje”. Zelo pomembno je tudi opazovanje nog, je nasprotnik živahen, se giblje po prstih, ali je utrujen in stoji na petah… Borec, ki stoji na petah je zelo lahka tarča v primerjavi z nekom, ki je ves čas na prstih in ima živahne noge. In ne pozabite, tudi dobro opazovanje nasprotnika je umetnost, ki jo je potrebno piliti. Zato trening boksa ni samo fizična priprava, ampak mora sodelovati tudi glava. Tako, da ne pričakujte, da boste že v prvem tednu treninga uganili vse nasprotnikove tehnike.

3. Trening boksa se ne dela postopoma!

  • Veliko klubov in trenerjev nima nekega pravega sistema treninga boksa. Novi potencialni borci se priključijo obstoječim skupinam in novinci ne dobijo osnov boksa dovolj podrobno razloženih, ne začnejo trenirati pri osnovah, ampak so vrženi v vodo… namesto, da bi začeli trening boksa pri prvi stopnici skočijo kar na sredino stopnišča… Najlažje je, nekoga naučiti nekaj, ko le-ta o tem ne ve še nič, ali zelo malo. Takrat mišice in glava še nima zakoreninjenega spomina pri določenih gibih. Zato je precej lažje začeti na začetku z izvajanjem pravilnih gibov, tehnik, kot pa kasneje popravljati. S tem trener borca oškoduje za veliko več, kot si mislimo. Osnova je nek temelj, na katerega potem samo dodajamo vse ostale elemente, zato začnite pri osnovah.
  • Težava je velikokrat tudi v tem, da je znanje boksa in vseh tehnik preveč površinsko. Borci in trenerji se ne poglabljajo v vse skupaj. Težava je, ker se ta pomanjkljivost pokaže šele čez čas in ne takoj. Ko borec pride do nekega nivoja in zaradi preveč plitvega znanja osnov enostavno ni sposoben več napredovati. Zato je bolj modro začeti trening boksa z osnovami, jih izpiliti (napredek je na začetku res počasnejši, a je končni nivo znanja lahko veliko višji) in v kasnejšem obdobju samo nadgrajevati dobre temelje.

4. Boksamo preveč na silo in premalo inteligentno!

  • Kot je omenjeno že zgoraj je boks tudi eden najbolj mentalno zahtevnih športov. Večina vrhunskih borcev je tudi zelo taktično in mentalno podkovanih. Boks ni zgolj igra kdo močneje udari, ampak je igra kdo večkrat, močneje, hitreje in bolj natančno udari in pri tem ni zadet. Malo kateri šport je tako neposreden, kot je boks, dva borca, sama iz oči v oči z vsemi svojimi slabostmi in prednostmi. Ne moraš se skriti, vzeti menjavo ali klicati minuto odmora sredi runde. Boks te razgali, pokaže kaj znaš in kako si pripravljen. Pokaže ti ali si samozavesten, ali te je stran, si sproščen ali napet. Si aroganten, ali spoštuješ nasprotnika. Pri boksu se malo kdaj zgodi, da zmaga slabši (če izvzamemo sodniške odločitve).

5. Premalo poudarka je na prvem direktu- Jab-u!

  • Že v enem od prejšnjih odstavkov je bilo napisano, da se v treningu boksa premalo časa namenja osnovam. Najbolj osnoven udarec pri boksu pa je prednji direkt. Včasih se je teh roki reklo tudi slabša roka. Kar pomeni, da če si desničar je bila leva, šibkejša in slabša roka, tvoja sprednja roka. V sodobnem boksu zelo veliko borcev ne pozna več te delitve na slabšo in boljšo roko, ampak samo še na sprednjo in zadnjo. Kar pomeni, da svoj gard pogosto menjajo in je zdaj sprednja roka leva, že naslednji trenutek pa desna roka.
    Večina borcev enostavno ni dovolj potrpežljivih, da bi izdelali prave priložnosti in odkrili šibkosti nasprotnika. Zato delajo vse preveč na silo in moč, to je zelo pogost pojav pri boksarjih. Večina se ne zaveda, kako močno orožje, tako obrambno, kot napadalno je sprednji direkt. Ob enem nam pripravlja pozicijo za napad, po drugi strani pa moti nasprotnika pri “organizaciji” napada. Moti tudi koncentracijo nasprotnika, pa ravnotežje in koordinacijo. Dober sprednji direkt, ne glede na tip borca (višino, težo, dolžino rok, hitrost, moč…) je ena od osnov boksa in bi moral biti v repertoarju vsakega, tudi rekreativnega boksarja. Ampak za dober sprednji direk je potrebno trening boksa temu prilagoditi in borca pripravljati in ga opozarjati na to zelo pogosto.

Tako, to je 5 najbolj pogostih napak pri boksu po našem izboru, upamo, da boste katero od pomanjkljivosti izboljšali tudi s pomočjo SUD-ove opreme in pripomočkov in tako postali bolj kompletni in nepredvidljivi borci. Pa srečno!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

10 + seventeen =

Naša spletna stran uporablja piškotke, z namenom, da vam zagotavljamo najboljšo možno izkušnjo ob koriščenju strani SUD.si. V kolikor se odločite in boste našo stran uporabljali tudi v bodoče, vam zagotavljamo, da boste z njo zadovoljni.