Boks in 5 najpogostejših napak pri treningu boksa

Tudi pri boksu, tako kot v vsakem športu, delajo (delamo) trenerji in športniki napake pri treningu, kljub temu, da si želimo zase ali za svojega varovanca le najboljše, pa vseeno določene stvari ne delamo pravilno.

Za vas smo izbrskali 5 najpogostejših napak, po naših izkušnjah, ki jih najdemo pri treningu boksa.

1. Preveč poudarka na zgornji del telesa!

  • To točko je potrebno razdeliti na več podtočk, saj dajejo boksarji preveč poudarka na zgornji del telesa v več različnih segmentih boksa.
koordinacijska lestev
  • Prvi tak segment je zagotovo sama kondicijska priprava in trening moči. Enostavo se podcenjuje noge in njihov pomen pri boksu. Če imamo noge dovolj močne, hitre, eksplozivne in tudi vzdržljive (kolebnicakoordinacijska lestev, hitrostne ovire…) in jih znamo v boksu tudi pravilno uporabljati, bodo udarci hitrejši in močnejši, potrošili pa bomo tudi manj energije. Bolje se bomo lahko gibali po ringu in samo gibanje bo lahkotnejše. Uporabljali bomo tudi več mišičnih skupin na celem telesu in ne bomo obremenjevali in izčrkovali samo mišic ramenskega obroča in rok.

2. Med borbo ni prave zbranosti in nasprotnika ne opazujemo pravilno!

  • Boks je eden najbolj zahtevnih športov, tako fizično, kot tudi psihično. Prav zato je zelo pomembno, da znamo pravilno opazovati nasprotnika in ga “brati”. Velika večina borcev daje nekakšne signale, po domače povedano “telefonira”. To pomeni, da izda določen udarec ali kombinacijo udarcev, še preden z njimi začne. Ljudje smo bitja navad in nič drugače ni pri boksu. Vsak borec ima svoj priljudbljen udarec, svojo najljubšo kombinacijo. Ali pa najljubšo obrambno tehniko… Če boste pozorni in boste nasprotnika gledali, kot celoto, boste to “telefoninarje” lahko opazili in si s tem pridobili veliko prednost. Opazujte boke, trebuh, ramenski obroč in določene kretnje z rokama, tukaj se največkrat pojavlja “telefoniranje”. In ne pozabite, tudi dobro opazovanje nasprotnika je umetnost, ki jo je potrebno piliti. Tako, da ne pričakujte, da boste že v prvem tednu treninga uganili vse nasprotnikove tehnike.

3. Prehitro treniranje!

  • veliko klubov in trenerjev nima nekega pravega sistema treninga. Novi potencialni borci se priključijo obstoječim skupinam in novinci ne dobijo osnov boksa dovolj podrobno razloženih, ne začnejo trenirati pri osnovah, ampak so vrženi v vodo… namesto, da bi začeli trenirati pri prvi stopnici skočijo kar na sredino stopnišča… Najležje je, nekoga naučiti nekaj, kot ta o tem ne ve še nič, ali zelo malo. Takrat mišice in glava še nima zakoreninjenega spomina pri določenih gibih. Zato je precej lažje začeti na začetku z izvajanjem pravilnih gibov, tehnik, kot pa kasneje popravljati. S tem trener borca oškoduje za veliko več, kot si mislimo. Osnova je nek temelj, na katerega potem samo dodajamo vse ostale elemente, zato začnite pri osnovah.
  • Težava je velikokrat tudi v tem, da je znanje boksa in vseh tehnik preveč površinsko. Borci in trenerji se ne poglabljajo v vse skupaj. Težava je, ker se ta pomankljivost pokaže šele čez čas in ne takoj. Ko borec pride no nekega nivoja in zaradi preveč plitvega znanja osnov enostavno ni sposoben več napredovati. Zato je bolj modro začeti z osnovami, jih izpiliti (napredek je na začetku res počasnejši) in v kasnejšem obdobju samo nadgrajevati dobre temelje.

4. Boksamo preveč na silo in premalo inteligentno!

  • Kot je omenjeno že zgoraj je boks tudi eden najbolj mentalno zahtevnih športov. Večina vrhunskih borcev je tudi zelo taktično in mentalno podkovanih. Boks ni zgolj igra kdo močneje udari, ampak je igra kdo večkrat, močneje, hitreje in bolj natančno udari in pri tem ni zadet. Malo kateri šport je tako neposreden, kot je boks, dva borca, sama iz oči v oči z vsemi svojimi slabostmi in prednostmi. Ne moraš se skriti, vzeti menjavo ali klicati minuto odmora sredi runde. Boks te razgali, pokaže kaj znaš in kako si pripravljen. Pokaže si samozavesten, ali te je stran, si sproščen ali napet. Si aroganten, ali spoštuješ nasprotnika. Pri boksu se malo kdaj zgodi, da zmaga slabši (če izvzameno sodniške odločitve).

5. Premalo poudarka je na prvem direktu- Jab-u!

  • Kot omenjeno že zgoraj, se v boksu premalo časa namenja osnovam. Najbolj osnoven udarec pri boksu pa je prednji direkt, oz. direkt s slabšo roko (če ste desničar, je to levi direkt). Večina borcev enostavno ni dobolj potrpežljivih, da bi izdelali prave priložnosti in odkrili šibkosti nasprotnika. Zato delajo vse preveč na silo in moč, to je zelo pogost pojav pri boksarjih. Večina se ne zaveda, kako močno orožje, tako obrambno, kot napadalno je sprednji direkt. Ob enem nam pripravlja pozicijo na napad, po drugi strani pa moti nasprotnika pri “organizaciji” napada. Moti tudi koncentracijo nasprotnika, pa ravnotežje in koordinacijo. Dober sprednji direkt, neglede na tip borca (višino, težo, dolžino rok, hitrost, moč…) je ena od osnov boksa in bi moral biti v repertuarju vsakega, tudi rekreativnega boksarja.

Tako, to je 5 najbolj pogostih napak pri boksu po našem izboru, upamo, da boste katero od pomankljivosti izboljšali tudi s pomočjo SUD-ove opreme in pripomočkov in tako postali bolj kompletni in nepredvidljivi borci. Pa srečno!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

two × five =