Vprašanje, katera boksarska vreča je prava zame je vprašanje, ki je eno najpogostejših vprašanj naših strank. Ker vemo, da je to vprašanje zelo na mestu, predvsem pri tistih, ki boksarske vreče še nikoli niste uporabljali, ali pa ste jo uporabljali le nekajkrat.

Torej, katera boksarska vreča je prava za vas? Vprašanje je lahko zelo preprosto, če poznate odgovor na vprašanje kaj si želite, oz. kaj od vreče pričakujete. Najbolj pogosta izbira in tudi najbolj uporabne boksarske vreče so tiste, ki so dolge okoli 120 centimetrov, to so vreče, na katerih se da opraviti pravi trening boksa, tiste daljše, okoli 180 centimetrov dolge vreče pa so namenjene za vse tiste, ki boste trenirali tudi nožne udarce oz. brce v noge. 

Pa poglejmo nekoliko bolj podrobno kaj to pomeni oz. kakšne možnosti imate pri nakupu boksarske vreče.

Boksarske vreče
Trening boksa na boksarski vreči

Kaj pričakujem od boksarske vreče?

Kakšno boksarsko vrečo si boste kupili bi moralo biti odvisno predvsem od tega, kaj želite na boksarski vreči trenirati, oz. kaj od nje pričakujete. V kolikor ste navdušen boksar in želite imeti boksarsko vrečo doma, samo zato, da boste na njej izvajali boksarske udarce, ali malo drugače povedano, le ročno tehniko, potem je odločitev, ali boste izbrali 120 ali 180 centimetrsko boksarsko vrečo predvsem odvisna od vaših “oči”. Saj same uporabne razlike med tema dvema vrečama pri izvajanju boksarske tehnike ni. Glede na to, da je 180 centimetrska vreča daljša in da je posledično tudi težja, bo večja vreča tudi bolj statična, kar je lahko majhna prednost.

Prednost večje vreče je tudi v njeni uporabnosti pri izvajanju “alternativnih” vaj z uporabo boksarske vreče (več o teh super vaja z boksarsko vrečo si lahko preberete v enem od naših člankov). Ima pa tudi manjša vreča nekaj prednosti. Ena od teh je, da jo je lažje sneti in nato spet natakniti na njeno “delovno mesto”. V kolikor boste boksarsko vrečo vsakič, ko jo boste uporabljali obesili na strop in jo nato sneli, je 120 centimetrska vreča veliko bolj praktična, saj jo po večini lahko nataknete sami (če ste dovolj visoki, da dosežete stropni nosilec). Pri večji vreči, pa je to malo drugače. Če nimate pomoči, boste pri obešanju te vreče potrebovali vsaj pomoč stola, pručke, ali česa podobnega, tako da boste vrečo naprej postavili na ta pripomoček, obesili verigo na nosilec in nato odmaknili stol oz. pručko.

Če ste eden tistih, ki bi želi ob boksarskih udarcih sem in tja uporabiti tudi nožne tehnike nad višino pasu, je zamišljanje o tem katero boksarsko vrečo bi si vzeli, podobno, kot sem ga opisal zgoraj. Za vse tehnike, ki jih nameravate izvajati zadostuje že manjša vreča, vendar seveda ni nič narobe, če boste imeli večjo.

Tretja možnost pri kateri pa manjše 120 centimetrske vreče ne pridejo v poštev pa je, da si želite poleg zgoraj omenjenih tehnik na vreči izvajati tudi nožne udarce, oz. brce tudi v predel nog, se pravi low kicke. V tem primeru vam ne preostane nič drugega, kot da si omislite cca 180 centimetrov dolgo boksarsko vrečo.

Velikost boksarske vreče

120 centimetrska boksarska vreča
120 centimetrska boksarska vreča

Nekaj o velikostih vreč smo obdelali že v zgornjih odstavkih. V tem delu pa bi rad razložil razlike tudi med ostalimi velikostmi, ki jih med drugim ponujamo tudi v naši spletni trgovini, še bolj pogoste pa so pri drugih ponudnikih boksarskih vreč. Vreče bom razleteli v 3 različne kategorije.

  1. Vreče visoke do nekje 100 centimetrov. To so vreče, na katerih je moč narediti soliden rekreativni trening boksa, modra tudi kickboksa, vendar za nekatere tehnike zmanjka prostora. ampak vseeno, nedvomno se da tudi na tako majhnih vrečah opraviti soliden trening. Navadno so razlike v cenah med takšnimi vrečami in daljšimi cca 120 centimetrskimi vrečami minimalne, uporabna razlika med obema vrečama pa je precejšna. Zaradi tega, sam strankam vedno svetujem, v kolikor vam teh 15, ali pa 20€ razlike v ceni ne pomeni veliko, se odločite za večjo vrečo, saj je razlika v uporabnosti zares velika.
  2. Druga velikost vreče, ko govorimo o visečih vrečah je nekje med 110 in 150 centimetrov. Vreče, ki so tako dolge se v svoji uporabnosti ne razlikujejo bistveno. Dovolj so visoke, da se na njih lahko izvajajo vse boksarske in kickboksarske tehnike, prekratke pa so za tehnike low kickov, oz. brc v noge. Torej kakšne velike razlike v uporabni vrednosti med 120 in cca 150 centimetrsko vrečo ni. V kolikor želite bolj uporabno vrečo, ki vam bo omogočala tudi trening low kickov, potem bo treba vzeti vrečo ki je daljša od 170 centimetrov.
  3. Zadnja kategorija pa so seveda vreče daljše od cca 170 centimetrov. To so vreče, ki vam omogočajo izvajanje vseh ročnih in nožnih tehnik in kombinacij le-teh. Omogočajo vam tudi izvajanje najrazličnejših “alternativnih” vaj s pomočjo boks vreče. Ko je stranka v dvomih in ne ve, ali bi vzela 120 ali 175 cm vrečo, ji svetujem, da v kolikor jim razlika v ceni (20€) ne predstavlja stresa, potem naj se odloči za večjo različico, saj bo za sorazmerno majhno razliko v ceni dobila vrečo, ki je najbolj uporabna vreča nasploh. Več od tega si praktično ne morete zaželeti.

Širina boksarske vreče

Še eden od zelo pomembnih parametrov pri boksarskih vrečah je širina le-te. Iz izkušenj vem, da se o dolžinah vreč veliko govori o širinah pa je veliko manj govora. Zakaj je temu tako? Nekaj je zagotovo zaradi nevednosti kupcev, le-ti so po večini osredotočeni zgolj na dolžino, na širino pa niti ne pomislijo.

Zakaj pa je višina pomembna? Če nam dolžina vreče predstavlja udarno površino po višini človeka, na primer pri boksu se lahko udarci izvajajo vse od vrha glave pa do pasu, potem nam širina vreče predstavlja širino človeka. In če si vi omislite vrečo, ki ima premer 31 centimetrov, povprečen človek pa je širok cca 38 centimetrov, je to kar precejšnja razlika v širini, kaj šele v volumnu vreče in predvsem v njeni uporabnosti. Vreča bi vam morala predstavljati kar se da identično sliko nasprotnika in če je ta vaš nasprotnik širok nekaj več, kot 30 centimetrov, potem se v realnosti borite proti otroku.

Drug manko pri toliko ožjih vrečah pa je volumen in s tem povezana teža boksarske vreče. Podobno, kot če se boste v realnosti borili proti otroku, ga boste premetavali po borišču (zgolj v razmislek, ni potrebno poizkusiti v realnosti), podobno je z vrečo, ki je tako ozka in posledično tudi lahka.

Po naših izkušnjah je širina 38 centimetrov idealna za klasične boksarske vreče. To je širina povprečnega človeka (v Sloveniji) in udarci v takšno vrečo, predvsem krošeji so kar se da realni. Vreče s takšno širino zagotavljajo tudi dovolj velik volumen, da imajo tudi vreče polnjene z odrezki blaga (najpogostejše polnilo) primerne teže.

Teža boksarske vrečeBoksarske vreče

Še en parameter je pri boksarskih vrečah precej pomemben in ga ne gre spregledati in to je teža. Le-ta je morda celo prevečkrat omenjena, ko govorimo o vrečah. Seveda je zelo pomembna, vendar pa je na primer to, s čim je napolnjena boksarska vreča bolj pomembno. Nič kaj dosti vam ne pomaga, v kolikor je vreča za boks težka 80 kilogramov, a je polnilo povsem zbito in je vreča trda, kot kamen. Ja, vreča potrebuje določeno težo, da vam ne pleše preveč med samim treningom, vendar je še bolj pomembno, da vreča ostaja kolikor toliko mehka. Oz., da se ob udarcu v vrečo le-ta nekoliko udre in absorbira moč vašega udarca.

Pred 20. leti, ko smo začeli s proizvodnjo naših boksarskih vreč, smo vse vreče polnili z odrezki usnja. Te vreče so sicer bile zelo težke, vendar so se s časoma tako močno zbile, da so bile neverjetno trde, pretrde. Veliko borcev je imelo zaradi tega težave z zapestji, komolci, rameni… Od tistega časa naprej skrbimo, da so vreče vsaj na površini, kjer se udarce izvaja z rokami primerno mehke.

Zaključek

Torej, kakšna oz. katera je boksarska vreča, ki je primerna za vas? Ste dobili odgovor?

Da? Super!

Ne? Morda vam bo pri tem pomagal članek za naslovom kako izbrati pravo boksarsko vrečo, kjer smo se v različne boksarske vreče poglobili še na nekoliko drugačen način in z drugimi vprašanji.

V kolikor vam pa tudi to ne bo pomagalo, pa nam pišite, ali pa me pokličite in skupaj bomo upam, da lahko našli rešitev tudi za vas.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

five + 11 =

Naša spletna stran uporablja piškotke, z namenom, da vam zagotavljamo najboljšo možno izkušnjo ob koriščenju strani SUD.si. V kolikor se odločite in boste našo stran uporabljali tudi v bodoče, vam zagotavljamo, da boste z njo zadovoljni.